2018. november 10. 17:35 - Danube Institute

Mire elég az amerikai gazdasági fellendülés?

donald_trump_5.jpg

A jól működő nemzetgazdaság az Amerikai Egyesült Államok megújításának alapfeltétele. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy az elmúlt időszak kimagasló gazdasági teljesítményét látva sem szabad hátradőlni, a munkának folytatódnia kell – írja Matthew Continetti a National Review-ban megjelent publicisztikájában.

Az amerikai gazdaság októberben összesen 250 ezer új munkahelyet teremtett, a munkanélküliség továbbra is 3,7 százalék körül mozog, a fizetések növekedő pályára álltak, hasonló gazdasági növekedést 2005-ben könyvelhetett el az ország utoljára. Nehéz megállapítani, mekkora hatással volt erre Trump elnök adócsökkentése, gazdasági programja és ösztönző politikája, de egy biztos: a számokat látva egyértelműen kijelenthető, hogy van mire büszkének lennie az amerikai vezetésnek és az USA összes polgárának.

A kimagasló eredmények miatt a laikus ember úgy gondolhatja, a félidős amerikai választások nyertese egyértelműen a Republikánus Párt lett volna. De a szerző szerint az ország történelme azt igazolja, hogy a válasz egyértelműen nemleges: a jó gazdasági teljesítmény és az alacsony munkanélküliségi mutató kiváló kiindulópont, de nem egyenlő a babérok gondtalan learatásával. Nem volt elég 2004-ben, amikor a republikánus vezetés beindította az ország gazdaságát, de elbukta az elnökválasztást. De nem volt elég 2016-ban sem, hiszen az Obama-éra hiába produkált gazdasági növekedést, a demokrata színekben induló Hillary Clinton mégse tudta bebiztosítani az elnöki széket.

Az amerikai politikában jelenleg nem a gazdasági kérdések a legmeghatározóbbak, hiszen ezek általában válság idején kapnak jóval nagyobb hangsúlyt. Trump elnök mindig tisztában volt ezzel, 2016-os indulásakor a munkahelyteremtésen túl egy sor másik társadalmi kérdéssel is kampányolt – ilyen volt többek között a határvédelem és a bűnözés visszaszorítása – és ezzel sikeresen tematizálta a politikai életet. A novemberi választáshoz a már bevált stratégiát igyekszik követni, és az USA felé megindult migránsáradat kérdésével próbálta megmozdítani választóit a fotelból. A jobboldal számára a nemzeti identitás védelme, a gazdasági és társadalmi előjogok fenntartása és az elnök személyével kapcsolatos kérdések azok, amelyek sikerrel tudtak milliókat motiválni a komfortzónájuk elhagyására, szavazatuk leadására.

Az amerikai politikai élet köszönhetően a világhálónak, a sajtónak, a közösségi médiáknak, valamint magának Trump elnöknek közben tovább polarizálódik. Matthew Continetti szerint ideje olyan kérdésekkel is foglalkozni, mint az amerikai kultúra helyzete, a családok boldogulása, a templomok és zsinagógák jövője, a társadalmi háló lassú korrodálódása és az amerikai identitást, történelmet megtagadó tömegkultúra terjedése. A gazdasági kérdések továbbra is fontosak maradnak, de ideje mindkét pártnak a legégetőbb kérdést is fontolóra venni: „milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy Amerika a jövőben is fenn tudjon maradni?”

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása