2018. szeptember 25. 14:47 - Danube Institute

A káromlásról népszavaznak Írországban

patrik_1.jpg

A májusi abortuszreferendum után az ír törvényhozás újabb népszavazás megtartása mellett döntött, így az ír társadalom az október 26-án esedékes elnökválasztás mellett az istenkáromlás tiltásáról is kinyilványíthatja véleményét – adta hírül az Irish Times.

Ellenszavazatok nélkül fogadta el az ír parlament alsóháza az istenkáromlás kérdésében kiírásra kerülő népszavazás megtartását. Így a bő egy hónapon belül esedékes elnökválasztással egyidejűleg az ír társadalom arról is dönthet, kikerüljön-e az ország alkotmányából a jelenleg bűncselekményként számon tartott istenkáromlás.

Charlie Flanagan ír igazságügyi miniszter szerint a kegyeletsértést tiltó rendelkezések eltörlésével az ország újfent megerősítheti demokratikus elkötelezettségét a szólásszabadság, illetve a multikulturalizmus értékei mellett. A miniszter hozzátette: amennyiben az alkotmány nem kerül megváltoztatásra, Írország továbbra is olyan államok közé lesz elkönyvelve a nemzetközi porondon, amelyek nem képesek tiszteletben tartani alapvető szabadságjogokat.

A jelenleg kisebbségben kormányzó Fine Gaelt kívülről támogató jobbközép Fianna Fáil szóvivője is üdvözölte az alkotmánymódosító kezdeményezést. Donnchadh O Laoghair felidézte, hogy ország történelmében utoljára 1885-ben ítéltek el egy papot istenkáromlás miatt. Véleménye szerint az ország alaptörvénye szilárd alapokon áll, de folyamatos megújítása, modernizálása elengedhetetlen egy modern állam megteremtéséhez.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása