2018. augusztus 26. 13:21 - Danube Institute

McCain: egy klasszikus amerikai

mccain.jpg

A most elhunyt John McCain egy nagy és klasszikus amerikai volt − írja Jay Nordlinger a National Review-ban.

Elhunyt John McCain amerikai republikánus szenátor, katona, háborús hős, a 2008-as elnökválasztás republikánus jelöltje, aki végül alulmaradt Barack Obamával szemben.

McCain az elmúlt évtizedek legbefolyásosabb amerikai politikusai közé tartozott, a konzervatív National Review hasábjain Jay Nordlinger emlékezik rá.

Nordlinger megemlíti, hogy 2015-ben beszélgetett McCainnel, és akkor megkérdezte tőle, mit várt az élettől akkor, amikor az észak-vietnami börtönben ült a háború idején. „Természetesen nem tudtam, hogy túlélem-e, de mind reménykedtünk. Összetartottunk, ez volt a fő dolog” − válaszolta McCain.

Arról, hogy miként gondol vissza az elveszített 2008-as elnökválasztásra, a republikánus politikus úgy válaszolt: „Tudod, a legjobb gyógyír erre az, hogy tovább kell lépni. Ne nézz vissza. Mentálisan árt a visszanézés: ezt vagy azt kellett volna, lehetett volna... A legjobb dolog, ha továbbhaladsz”.

McCain elmondta: rendkívül szerencsésnek tartja magát. Repülőgéppel zuhant le. Fegyelmezetlen volt a katonai akadémián. Lelőtték őt a háborúban. Aztán amerikai elnökjelölt lehetett. Szolgált az USA Szenátusában is, és a fegyveres szervek bizottságának elnöke is lehet. „Minden nap úgy kelek föl és fekszek le, hogy köszönetet mondok Istennek".

Nordlinger szerint „John McCain egy nagy amerikai volt, klasszikus amerikai, igazi hazafi. És egyúttal a szabadság, demokrácia és emberi jogok bajnoka volt, mindenki számára. Kemény öreg fickó, nagy szívvel. Szerettem őt és azt remélem, hogy látunk még sok hozzá hasonlót”.

komment
süti beállítások módosítása