2018. április 03. 15:22 - Danube Institute

Oroszország ausztrál diplomatákat utasított ki

skripal.jpg

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy az Oroszországból kiutasított 59 nyugati diplomata között 2 ausztrál is szombatig kapott határidőt az ország elhagyására. Ez jelzi a Nyugat és Oroszország közötti diplomáciai konfliktus fokozódását – jelenti az ABC hírügynökség.

Az esemény kiábrándító, de nem meglepő a miniszterelnök szerint, hiszen az előző hetekben Ausztrália két, hírszerző tevékenységgel vádolt orosz diplomatát utasított ki. A miniszterelnök szerint az ausztrál diplomaták a Bécsi Konvenció alapján végezték a munkájukat és semmi nem indokolja a kiutasítást orosz részről.

A nyugati országok azután kezdték kiutasítani az orosz diplomatákat, hogy Nagy-Britanniában megmérgeztek egy korábbi kettős ügynököt, Szergej Skripalt és lányát, Juliát. A brit kormány Oroszországot vádolja a merénylettel és kiutasított 23 orosz diplomatát válaszként. Az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát küld haza és bezárja a Seattle-ben lévő orosz konzulátust. Számos nyugati ország is csatlakozott a kiutasításokhoz.

Oroszország válaszul ugyanannyi diplomatát utasított ki pénteken és visszautasította a vádakat, a Nyugatot pedig az Nyugat-Kelet kapcsolatok szándékos rongálásával és Oroszország elszigetelésével vádolja.

Ez a legsúlyosabb diplomáciai konfliktus a Nyugat és Oroszország között a hidegháború vége óta.

A hír az ABC hírportál ausztrál változatában jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása