2018. március 13. 12:01 - Danube Institute

Washingtoni parádé, tankok nélkül

parade.jpg

Nem vehetnek részt harckocsik a Donald Trump amerikai elnök által kért katonai parádén. A Pentagon a közutak védelme érdekében tiltotta meg a nehézpáncélosok megjelenését a novemberi, veterán napi ünnepség keretében megrendezett díszszemle során – írja a Reuters.

Az amerikai hadügyminisztérium által pénteken kiadott nyilatkozat értelmében kizárólag kerekes harcjárművek vehetnek részt a parádén, lánctalpasok nem.

Az esemény az amerikai veteránok történelem során játszott kulcsszerepét hivatott megünnepelni, a Függetlenségi Háborútól egészen napjainkig. A menet a washingtoni Fehér Háztól a Capitolium épületéig tartó közel 2 kilométeres útszakaszon fog végighajtani, komoly légi bemutatóval zárva a rendezvényt.

Demokrata politikusok bírálták Trump tervét annak költsége és üzenete miatt. A parádé költségei elérhetik akár a 30 millió dollárt is a Fehér Ház szerint.

A katonai felvonulások meglehetősen ritkák az Egyesült Államokban. Legutoljára 1991-ben volt ilyen parádé, azután, hogy az amerikai és szövetséges csapatok sikeres kiűzték Szaddám Husszein iraki csapatait a megszállt Kuwaitból az Öböl-háború során.

Az elnök Franciaországban tett látogatása után döntött az eseményről, miután végignézte a Bastille-napi parádét az országban. Jim Mattis védelmi miniszter szerint az esemény demonstrálja az „elnök vonzalmát és tiszteletét a hadsereg iránt”.

A hír a Reuters oldalán jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása