2018. március 06. 14:43 - Danube Institute

Tárgyalna Washington Észak-Koreával?

trump_11.jpg

Egy újságírókkal elköltött vacsora közben Donald Trump amerikai elnök egy vicc kapcsán jövőbeni USA és Észak-Korea közötti tárgyalásokról beszélt.

Egyelőre még nem tudni, hogy az elnök viccnek szánta-e a megjegyzést vagy tényleg valós, kétoldalú kommunikáció kezdődik a két ország között – jelenti a Reuters.

Az elnök állítása szerint a napokban az észak-koreai vezetés részéről igény merült fel a kétoldalú tárgyalásokra. Trump a nukleáris leszerelést szabta feltétül egy ilyen tárgyaláshoz. Az elnök megjegyzései a dél-koreai kormányzat vasárnapi bejelentése előtt láttak napvilágot, miszerint az ország magas rangú delegációt küld északi szomszédjához a két ország között kialakult feszültségek csökkentése érdekében. A konfliktust Észak-Korea nukleáris programja jelenti, mely potenciálisan közvetlen veszélyt jelenthet Dél-Korea és az USA számára.

Ha egy ilyen találkozó tényleg valóra válna, az az első közvetlen érintkezés lenne a Trump-adminisztráció és Phenjan között. Előző hónapban Mike Pence alelnökkel, a téli olimpia alatt találkozott volna egy észak-koreai delegáció, azonban ezt az utolsó pillanatban lemondták.

A tárgyalások megkezdése talán enyhíthetné a hónapok óta gyülemlő feszültségeket a két nukleáris hatalom között.

A hír a Reuters oldalán jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

 

komment
süti beállítások módosítása