2017. november 09. 13:00 - Danube Institute

Trump Japánban járt

donald_trump_11.jpg

Trump ketchuppal, golffal és nukleáris háborúval a napirenden vág neki ázsiai körútjának Japánban.

Az ABC News szerint igen sokat árul el az Egyesült Államokról, hogy Donald Trump ázsiai körútja előtt tartott sajtótájékoztatón a kérdés, hogy az elnök milyen módon fogja fogyasztani a marhasültjét, hasonlóan fajsúlyosnak bizonyult, mint az Észak-Koreával vívott atomháború lehetősége.

Egy rövid hawaii megálló után Japánban kezdte meg Donald Trump a 12 napos ázsiai körútját. Az elnök vasárnap ért földet a yokotai USA-légitámaszponton. Trump és felesége, Melania érkezését lelkes tömeg és az Uptown Funk fogadta a délkelet-ázsiai szigetországban. Trump elnök első, az amerikai személyzethez intézett beszédében Japánt megbecsült partnernek és nélkülözhetetlen szövetségesnek nevezte, kihangsúlyozván, hogy egyetlen diktátor vagy rezsim sem teszi bölcsen, ha lebecsüli az Egyesült Államok álláspontját.

Ezek után barátságos golfmérkőzést vívott a japán miniszterelnök, Shinzo Abe társaságában. A japán miniszterelnök nyilatkozata szerint golfozás közben szabadon és őszintén tudtak beszélgetni, többször érintve az országaik számára fontos és nehéz témákat. A két kormányfő között nem szokatlan a golfdiplomácia, már-már hagyományosak közöttük a golfhoz mint közös hobbihoz köthető személyes ajándékok. A Kasumigaseki Country Clubban játszott játszmájuk előtt Trump és Abe sapkákat írtak alá „Donald & Shinzo még nagyobbá teszik az együttműködést" felirattal (eredetiben: Donald & Shinzo Make Alliance Even Greater).

A hivatalos tárgyalásokra hétfőn került sor az észak-koreai fenyegetésről és a kereskedelemről. A köztudottan atomtöltetek hordozására képes rakéták kifejlesztésén dolgozó diktatúra fenyegetőbb az Egyesült Államok számára, mint valaha. „Meg akarjuk oldani. Nagy problémát okoz az országunknak és a világnak, úgyhogy meg akarjuk oldani” − nyilatkozta az amerikai elnök, közvetlen mielőtt az Air Force One landolt Japánban. A szigetország már jól ismeri az Észak-Koreai fenyegetést, hiszen az ország legutóbbi két rakétatesztjét Japán felett hajtotta végre.

Annak ellenére, hogy a tárgyalások fókuszában Észak-Korea marad, szó fog esni a két ország jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól is. A japán önvédelmi hadseregének militarizációja és az USA visszalépése a TTP szerződéstől megváltoztatja a két ország viszonyát. „Nagy hangsúlyt fogunk fektetni a kereskedelemre, mert nem csináltuk jól a kereskedelmet az elmúlt 25 évben” − nyilatkozta TRump elnök. Japán lehet az ideális kezdőpontja az amerikai elnök ázsiai körútjának: kinyújtóztathatja a lábát a golfpályán és leporolhatja diplomáciai készségeit egy baráttal.

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása