2017. április 18. 12:21 - Danube Institute

Két kör harcol Trump figyelméért

trump_kushner.jpg

Két tábor látszik kialakulni Donald Trump amerikai elnök körül a Fehér Házban. Az elnök főbb tanácsadói más-más módon alakítanák az amerikai politikát. A vita középpontjában a Fehér Ház magas ragú tanácsadója, Trump elnök veje, Jared Kushner, illetve az erősen nacionalista nézeteket valló Steve Bannon áll. Az utóbbi gyors politikai karrierjének viszont, úgy tűnik, a mérsékelt szárny hamar véget vethet.

Bannon januári kinevezése a Nemzetbiztonsági Tanács tagjává meglehetősen nagy felháborodást okozott egyes körökben, mivel az úgynevezett „alt-right” tábort kiszolgáló Breitbart hírportál egykori vezérigazgatója korábbról nem rendelkezett külpolitikai tapasztalattal.

A Nemzetbiztonsági Tanácsból való áprilisi távozása óta több szóbeszéd is napvilágot látott annak oka kapcsán. Egyes vélemények szerint Bannon csak azért kapott helyet a tanácsban, hogy a volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Michael Flynnt ellenőrizze. Miután azonban Trump szoros bizalmasa, McMaster átvette elődjének helyét, már nincs szükség a tapasztalatlan tanácsadóra. Más források szerint viszont Bannon nem vette olyan könnyedén elbocsátást, és azzal fenyegetőzött, hogy lemond a fehér házi tisztségeiről, ha nem maradhat tagja a Nemzetbiztonsági Tanácsnak.

A pletykáktól függetlenül úgy tűnik, Bannon valóban kiesett Trump kegyeiből. Ez nem meglepő hiszen a Trump-kormány vezető stratégájának eddig nem épp osztatlan sikert arató tanácsai roppant mód megnehezítették az elnökség első hónapjait. Így fulladt kudarcba az elnök „Amerika első helyen”– stratégiája és a muszlim országokat sújtó beutazási tilalom.

Bannon legújabb botránya viszont a Kushnerrel folytatott erőharcához fűződik. Több fehér házi alkalmazott szerint kezd elmérgesedni a viszony a két férfi között. Így Bannon több sértő megjegyzést is tett Kushnerre: szerinte a fiatal milliárdos ingatlanmogul és médiatulajdonos egy globalista érdekeket kiszolgáló álkonzervatív.

Ha Bannon viszont továbbra is a Fehér Házban szeretné építeni karrierjét, érdemes lenne visszafognia magát, hiszen Kushnert nem csak az amerikai elnökhöz fűződő rokoni kapcsolata betonozza be a Trump–adminisztrációba, hanem az egyre erősödő szellemi holdudvara is.

Ide sorolható felesége, Ivanka Trump, Gary Cohn nemzetgazdasági főtanácsadó és Diana Powell, aki helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a stratégiai ügyekben és tanácsadó a gazdasági kezdeményezésekben. A Fehér Ház ezen köreinek agendája egyes pontjaiban jól illeszkedik a tradicionális republikánus politikába: támogatják az üzleti életet, illetve a gazdasági szabályozások és az adók csökkentéseit. Hívei fennálló nemzetközi rendnek, pártolják a kereskedelmi egyezményeket és az olyan intézményeket, mint például a NATO. Társadalmi kérdésekben, így az LGBTQ–jogok, az abortusz és a globális felmelegedés kapcsán viszont inkább liberális álláspontot képviselnek.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint a média felfújta Bannon és Trump konfliktusát, de nem tagadta, hogy feszültség van az elnök kegyeiért versengő tanácsadók között. Spicer szerint az amerikai elnök épp azt szeretné, hogy különféle véleményeket hallgathasson meg, mielőtt döntéseket hoz és ne egysíkú gondolkodás uralja a Fehér Házat.

Ha a Fehér Ház valóban egy pluralista paradicsom, amely különféle véleményeket csatornáz a döntéshozatalba, Trump elnöksége talán nem is annyira sötét, mint ahogyan ezt a kritikusok előrevetítették. Az elnök szélsőséges döntéseiben ez viszont nem tükröződik, és a politikai mérséklődés sem egy kompromisszum, sokkal inkább egy hatalmi harc eredménye.

Szemlézte: Daam Alexandra

komment
süti beállítások módosítása