2017. január 13. 17:37 - Danube Institute

Kanada felkészül Trumpra

kanada_trump.jpg

Donald Trump protekcionista vámpolitikája Kanadában is aggodalmat váltott ki. Az ország miniszterelnöke, Justin Trudeu az USA 115. kongresszusát köszöntő beszédében azonban együttműködést ígért és a két gazdaság szoros kapcsolatára hívta fel a figyelmet – számol be a Huffington Post Canada.

Donald Trump hamarosan hivatalba lépő amerikai elnök a hazai munkahelyeket védő protekcionista kereskedelempolitikával kampányolt. Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) Mexikóval és Kanadával való újratárgyalását ígérte, ami az USA északi szomszédjánál is aggodalmat okozott.

A leendő republikánus elnök kiemelt figyelmet fordít az amerikai autógyártásra. A napokban Twitteren a General Motorst fenyegette meg magas vámokkal a Mexikóban gyártott Chevrolett modelljei miatt. Az amerikai General Motors mellett a Fordnak is számos gyártósora van Kanadában.

Kanadai oldalról azonban nem érkezett ellenséges válasz a Trump-kormányzat elővetített külföldi vámjaira. Az ottawai kormány képviseletében Diana Khaddaj szóvivő a miniszterelnök szavait megismételve úgy fogalmazott, hogy az országnak nincs „közelebbi barátja, partnere és szövetségese, mint az Egyesült Államok”. Az USA 115. kongresszusának tagjai előző hét kedden tették le az esküjüket, akiket Trudeu miniszterelnök és David MacNaughton Kanada washingtoni nagykövete közös videóüzenetben köszöntött.

„Tudjuk, hogy jobban járunk, ha együtt birkózunk meg a kihívásokkal” – mondta MacNaughton, hozzátéve, hogy Kanada az Egyesült Államok mellett áll az állampolgáraik életének javítása érdekében.

Trudeu miniszterelnök kiemelte, hogy a két ország gazdasága szorosan összefonódik és felhívta a figyelmet arra, hogy az USA-ból származó áruknak és szolgáltatásoknak Kanada a legnagyobb nemzetközi importőre. A kormányfő elmondta, örülnének, ha minél több amerikai állampolgár látogatna Kanadába ebben az évben, hogy együtt ünnepelhessék velük az ország alapításának 150. évfordulóját.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása