2016. december 06. 08:01 - Danube Institute

Megmentené a csendes-óceáni kereskedelmi egyezményt Új-Zéland

uj_zelan_2.jpg

John Key új-zélandi miniszterelnök a november 20-i limai APEC-csúcson azzal viccelődött, hogy át kéne nevezni a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt. Key szerint a TPP-ellenes Donald Trumpot meggyőzné, ha Trans-Pacific helyett Trump-Pacific Agreementnek hívnák a szerződést.

Donald Trump, az Egyesült Államok novemberben megválasztott elnöke kampánya során ellenezte a TPP-t és megígérte, hogy ki fog lépni a szabadkereskedelmi egyezményből. Trump végzetesnek nevezte az egyezményt, kiemelve, hogy az tönkre fogja tenni az amerikai gyáripart – számol be a The Guardian.

Key új-zélandi kormányfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés november 20-i limai csúcstalálkozóján azzal viccelődött, hogy a TPP-t még megmenthetné, hogyha átneveznék Trump-Pacific Partnershipre.

A 12 országot átfogó kezdeményezés fő szorgalmazója Obama elnök volt, akinek célja Kína ellensúlyozása volt a térségben. Habár Obama aláírta az egyezséget, a kongresszus azt nem ratifikálta, így nem lépett érvénybe.
Key azt is kiemelte, Trump nem várhatja el, hogy a világ többi része is kövesse az USA-t. „Még ha az Egyesült Államok nem is akar elköteleződni a szabadkereskedelem iránt, Trump elnöknek tudnia kell, hogy más országok akarnak” – idézi Keyt az Independent.

A TPP alternatívája épp a kínai vezetésű RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) lehet, ami felöleli Ausztráliát, Indiát és egy tucat másik országot a térségben, de az amerikai kontinenst kizárná.
Sok APEC-tag kijelentette, hogy korai még leírni Trump támogatását. „Barack Obama sem volt a TPP támogatója, amikor megválasztották; és most, hogy elhagyja a hivatalát, az egyik legnagyobb szószólója lett” – mondta Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök.

*

Menekülttáborok miatt tüntettek az ausztrál parlamentnél

Ausztrália bevándorlási politikája ellen tüntetettek Canberrában, a tiltakozók egy csoportja betört az ausztrál parlamentbe is. A közeli szigetországok börtöntáboraiban tartott menedékkérők miatt tiltakoztak a demonstrálók, akik kifeszítettek egy transzparenst a parlament épületére és vörösre festették az épület előtti szökőkút vizét.

Canberrában a parlamentnél a tengerentúli ausztrál menekülttáborok ellen tüntetettek a héten – számol be asz Al Jazeera. Ausztrália a partjaihoz közelítő menekülteket a szigorú bevándorlási politikája miatt kitoloncolja az országból. A menekülteket közeli szigetországokba helyezi el. Nauru és Pápua Új-Guinea börtöntáboraiba jelenleg 1300 menedékkérőt tartanak. A táborok fenntartását és körülményeit az ENSZ és civilek oldaláról széles körben kritizálják.

A parlamentbe bejutott tüntetők skandálásukkal megakasztották a parlamenti ülést és a nyilvános galéria korlátjához hozzá ragasztották a kezüket.

A harminc fős csoport csütörtökön folytatta az akcióját. Kötelekkel leereszkedve egy transzparenst feszítettek ki a parlament épületére, amire az volt írva, hogy „zárják be azokat a rohadt táborokat!”. Az épület előtti szökőkút vízébe vért jelképező, piros festéket öntöttek. „Hol van a morális iránytűtök?” és „Zárjátok be a táborokat” bekiabálásokkal a tiltakozók újra megszakították a parlamenti ülést. A tüntetők csoportja a fővárosba hívott mindenkit, aki csatlakozni szeretne hozzájuk.

Tony Smith az alsóház házelnöke a tüntetők miatt felfüggesztette a kérdések idejét. Chritopher Pyne védelmi minisztere az elmúlt húsz év legdurvább parlamenti betörésének nevezte az incidenst. Miközben a Zöld Párt gratulált a tüntetőknek, a kormánypárti James McGrath szenátor a tüntetőket „bong szívó” és „mohát csámcsogó” Castroknak nevezte a tüntetőket.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása