2016. március 16. 14:01 - Danube Institute

Trump megállíthatatlan

donald_trump_1.jpg

Donald Trump elnökjelöltsége egyre biztosabbnak tűnik, miközben a lejárató kampányba mindinkább belefáradó Republikánus Párt establishment szárnya képtelen a New York-i iparmágnással szemben ellenjelöltet állítani. Bernie Sanders átmeneti megerősödése nem jelent valós kihívást a demokrata Hillary Clintonnak, így elemzők egyre inkább egy Trump-Clinton választási küzdelem lehetséges kimeneteleiről írnak.

Sanders győzelme

Meglepő eredményt hozott a demokratáknál a március 8-án Michigan államban tartott előválasztás: Bernie Sanders másfél százalékponttal, a voksok 49,8 százalékával megverte Clintont. A váratlan eredmény egyrészt igazolhatja a „demokrata szocialista” gazdaságpolitikai elképzeléseinek széles társadalmi támogatottságát, valamint a volt külügyminiszter által dominált demokrata elnökjelöltségért folytatott verseny újbóli kiéleződését. A New York Times elemzői szerint az előválasztások eredménye rávilágít Clinton két fontos társadalmi csoportban mutatott gyengeségeire: a fehér munkás férfiak illetve a független szavazók körében. Meglepetés volt továbbá, hogy közvélemény-kutatások szerint Clintonnak volt nagyobb esélye a győzelemre. Sanders az eredményhirdetés után így fogalmazott: „Hálás vagyok a michigani embereknek azért, hogy dacolnak az elemzésekkel és felmérésekkel, és minket támogatnak”.

Ugyanakkor mégsem beszélhetünk egy fordulatról a demokraták küzdelmében. A szintén az ezen a napon Mississippi államban tartott előválasztáson (primary) Clinton elsöprő győzelmet aratott, a szavazatok több mint 80 százalékát megszerezve újabb 32 őt támogató delegáltat nyert. Tehát elmondható, hogy habár Sanders győzelme akár némi változást is eredményezhet az erőviszonyok tekintetében, nagymértékű átrendeződésről nem beszélhetünk, hiszen Clinton február óta felhalmozott előnyét már nehéz lenne behozni egy-két államban aratott meglepetésszerű győzelmekkel.

Fragmentált republikánusok

A szuperkedd és az azt követő előválasztások és jelölőgyűlések (caucus) eredményei alapján fellélegezhetett a Republikánus Párt establishment szárnya: van remény Trump megállítására. Akkor úgy gondolták, a texasi szenátor Ted Cruz mögött felsorakozva megállítható a televíziós showműsor-sztár és ingatlanbefektető. Azonban az azóta eltelt egy-másfél hét eseményei alapján elmondható, hogy a szavakból nem lett semmi, a versenyben maradtak közül egyik aspiráns sem hajlandó visszalépni. Ez továbbá azt is eredményezi, hogy a népes Trump-táborral szemben egy megosztott, korántsem egységes, ellenzéknek is aligha nevezhető tábor alakult ki.

Mindezen fenti okokból a demokratákkal párhuzamosan tartott előválasztásokon Donald Trump Michigan (36,5%), Mississippi (47,3%), valamint Hawaii (42,4%) államokban aratott győzelmet. Mindösszesen Idahóban tudta Ted Cruz felülmúlni a New York-i iparmágnást, miután a voksok 45,4 százalékát szerezte meg − Trump a második helyre szorult a szavazatok körülbelül 28 százalékával. Érdemes megjegyezni, hogy Cruz a fenti három államban mindenhol második lett, a választópolgárok körülbelül egyharmadának támogatását maga mögött tudva − ami, ha abból indulunk ki, hogy nem sikerült egy jelöltet Trump ellen állítani, meglehetősen jó eredménynek minősíthető. Ez újabb bizonyíték lehetne arra vonatkozóan, hogy Ted Cruz egy olyan alternatíva lenne Trumppal szemben, akinek reális esélyei lehetnek a júliusi kongresszuson győzelmet aratni. Azonban ameddig Kasich és Rubio nem hajlandóak visszalépni a versenyből, Trump a megosztottságukat kihasználva könnyedén folytathatja eddigi diadalmenetét.

Mindezeknek a küzdelmeknek a március 15-én tartandó floridai előválasztás volt a fordulópontja. Marco Rubio elvi kérdést csinál az előválasztásból, hiszen számára döntő fontosságú volt, hogy „saját” államában győzzön, ha máshol már nem igazán eredményes. Florida önmagában, és nem csak a jelenlegi események miatt is jelentős állomásnak tekinthető a választási küzdelemben: 99 delegálttal jutalmazza a győztest. Trump végül meg is nyerte Floridát, a mögötte nagyon lemaradt Rubio ezután befejezte az elnökválasztási kampányt.

A Trump elleni összefogást kiválóan írta le Ted Cruz a napokban tett nyilatkozatában: „Könnyű a párt egységéről beszélni, de a beszéd tettek nélkül, a szavak tettek nélkül üresek”. A Trumpot támogató anti-establishment irányzat olyan hamar kezd egységbe kovácsolódni, ahogyan az ennek megtörését célzó Republikánus Párt kezd széthullani.

Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása