2016. március 07. 14:01 - Danube Institute

Fordulat a republikánusoknál? − Átrendeződőben az erőviszonyok

trump_cruz.jpg

A szuperkedd eredményei alapján megingathatatlannak tűnő Donald Trump szombaton két államban is előválasztást veszített a Republikánus Párt támogatását elvező Ted Cruzzal szemben, így Trump dominanciája jelentősen gyengült. Ellenben Hillary Clinton hegemóniáját a demokraták küzdelmében Bernie Sanders sem tudja ellensúlyozni.

Trump vs Cruz

Az 1988 óta létező, az „Iowa-szindróma” leküzdésére szolgáló szuperkedd meghatározó és alighanem az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró esemény az amerikai elnökválasztásokon. Ezen a napon (idén március 2.) az USA 11 államában tartanak előválasztásokat. Donald Trump 7 tagállamban nyert, amivel megerősítette dominanciáját a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyben.

Azonban a texasi szenátor, Ted Cruz három államban nyert, így bebizonyította, hogy helye van még a versenyben. Nem mondható el Marco Rubióról, aki mindösszesen Minnesotában tudott győzni. Mindezek után elemzők szerint az lett a legfontosabb kérdés, vajon képes-e összefogni és Cruz mögött felsorakozni a Republikánus Párt igen népes Trump-ellenes szárnya (establishment). Egyelőre úgy látszott, erre nem lesznek képesek, és a New York-i iparmágnás az „oszd meg és uralkodj” politikával könnyedén továbbmenetelhet a párt elnökjelöltségéért.

Azonban a szombaton tartott előválasztások és jelölőgyűlések − Kansas, Kentucky, Maine és Louisiana államokban eredményei részben átalakították a versenyben kialakult status quót, Trump ellenfelei reményei szerint még nem túl későn. Ted Cruz Kansas (48,2%) és Maine (45,9%) államokban egyértelműen maga mögé szorította Trumpot (23,3% ill. 32,6%), aki Louisiana és Kentucky államokban megközelítőleg csak 4 százalékponttal tudta felülmúlni a texasi szenátort. Ami Rubiót illeti, messze elmaradva, a szavazatok körülbelül 12-16%-át megszerezve a harmadik helyen végzett a fenti államokban. A szavazatok összeszámlálása után Trump és Cruz is azt nyilatkozta, egymással szemben szeretnék folytatni a küzdelmet. Ehhez kérték Rubiót és Kasich-ot, hogy szálljanak ki a versenyből, azonban ő még nem nyilatkoztak.

Összeségében tehát elmondható, hogy a mindezidáig Trump dominálta versenyben a Cruz köré csoportosulók erőfeszítései nyomán kezd kialakulni egy kiegyensúlyozott küzdelem. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a texasi szenátor esélyeit növelné, ha Rubio és Kasich is kiszállna a versenyből. A legközelebbi előválasztásokig (március 8. illetve 15.) vészesen fogy az idő, és mind Donald Trumpnak, mind pedig a Republikánus Párt döntő részének támogatását élvező Ted Cruznak döntő jelentőséggel bírhatnak a megváltozott erőviszonyokra tekintettel a következő hetek .

Clinton hegemóniája

Hillary Clinton volt külügyminiszter 513-ról 1066-ra növelte az őt támogató delegáltak számát a szuperkeddet követően. Hasonlóan a republikánus elnökjelölt-aspiráns iparmágnáshoz, Clinton 7 tagállamban nyert, köztük a nagyszámú delegáltat adó Georgia, Texas, valamint Tennessee államokban. Érdemes megjegyezni, hogy Dél-Karolinához hasonlóan Clintont támogatja a fekete lakosság döntő többsége, ugyanis felmérések alapján Georgia államban a fekete szavazók mintegy 80%-a rá adta le a voksát.

Mivel a vermonti szenátor, Bernie Sanders március 2-án 4 tagállamban tudott győzni, és a New Hampshire-i győzelem is már régen volt, egyre inkább úgy tűnik, hogy a „demokrata szocialista” nem tudja felvenni a versenyt Clintonnal. Elemzők szerint Clinton számos, beszédeiben Trumpnak címzett üzenetéből is az a következtetés vonható le, hogy a demokrata aspiráns elnökjelöltsége aligha vonható kétségbe, annak ellenére, hogy Sanders valószínűleg nem fog kiszállni a versenyből.

A szombaton tartott előválasztásokon és jelölőgyűléseken Clinton Louisina államban döntő fölénnyel nyert (71,1%), azonban Nebraska (56,4%) valamint Kansas (67,7%) államokban Sanders bizonyult jobbnak − mondhatni magabiztosan. Azonban fontos megemlíteni, hogy a vermonti szenátor ismét csak a kisebb, etnikailag homogén államokban tudott győzni. A louisianai eredmények ismét azt bizonyítják, hogy az afroamerikaiak döntő része Clintont támogatja.

Ami a következő fontosabb dátumokat illeti, vasárnap Maine államban tartottak jelölőgyűlést, március 8-án és 15-én pedig további 7 államban lesznek előválasztások. Clinton hegemóniája egyelőre megdönthetetlennek tűnik, ugyanakkor Sanders versenyben maradása a kisebb államokban potenciális ellenféllé avanzsálhatja a vermonti szenátort.

komment
süti beállítások módosítása