2024. április 02. 07:00 - Danube Institute

Az AI jelentheti a megoldást a világ élelmezési problémáira

Egyre több amerikai farmer vezet be mesterséges intelligenciával rendelkező technológiákat a mindennapi munkavégzésbe. Az új földművelési eszközök és alkalmazások jelentősen javíthatják a világ élelmiszer ellátását.

shutterstock_1090514927.jpg

Az egész mezőgazdaságban munkaerőhiány veszélyezteti az ágazat életképességét, mind a jövedelmezőség, mind a terméshozam szempontjából. Nincs elég ember a világot tápláló élelmiszerrendszerek fenntartásához. Ez különösen az Egyesült Államokban jelent problémát, amely Kína és India után a harmadik legnagyobb mezőgazdasági termelést produkálja - írja a BBC.

Az egyik legnagyobb gond egyszerű: a gazdák kiöregedtek. Sokan már nem tudják vállalni a napkeltétől napnyugtáig tartó kézi munkát, amely a hatékony működéshez szükséges.

És bár sok gazdaság évtizedek óta családi vállalkozás, a fiatalabb generációk már nem veszik át a gyeplőt az idősebbektől úgy, mint egykor, hanem inkább a kevésbé munkaigényes, jobban fizető iparágakban helyezkednek el.

A bérmunkások, akik a mezőgazdasági munkaerő többi részét alkotják - nagyrészt bevándorlók -, most már szintén ezeket a mintákat követik. „A munkaerő az első számú aggodalom. A farmerek átlagéletkora most 60 év” - mondja Emily Buckman, az American Farm Bureau Federation, egy ágazati szakmai szövetség kormányzati ügyekért felelős igazgatója. Buckman maga is egy Kentuckyban lévő farmon nőtt fel, ahol 70 éves édesapja még mindig a földet műveli és csak a bátyja segít neki.

A probléma megoldására - különösen mivel a munkaerő nem csak fogyatkozik, de egyre drágább is, a terméshozamok pedig csökkennek - egyes amerikai gazdák a feltörekvő robotikai és mesterséges intelligencia-eszközök felé fordulnak. Buckman szerint a technológia fejlődése segíthet a munkaerő terhek egy részének enyhítésében.

A mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban nem teljesen újdonság: már két évtizede használnak kezdetleges változatokat. Az elmúlt néhány évben azonban az AI gyorsan terjedt.

Egyes becslések szerint 2021 végén az amerikai mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások 87%-a használt valamilyen formában mesterséges intelligenciát.

Jelenleg a szövetségi kormány is gyorsított ütemben tereli a mezőgazdaságot a technológia felé, és pénzügyi támogatást biztosít a mesterséges intelligencia fejlesztésének és bevezetésének felgyorsítására az egész országban.

A világ népessége 2050-re várhatóan kétmilliárddal nő, ami azt jelenti, hogy a jelenleginél 70%-kal több élelmiszert kell termesztenünk. Az innovatív technológia segíteni fog ebben

– mondta Buckman.

Ha a csaknem kétmillió amerikai farmon sikerrel jár a mesterséges intelligencia bevezetése, az jelentős hatással lehet a világ többi részére is. Ez különösen fontos, mivel folyamatos a népességnövekedés, miközben az éghajlatváltozás veszélyezteti a Föld legnagyobb termelőinek mezőgazdasági ökoszisztémáit. A szeszélyes időjárás megnehezíti a termesztési feltételek előrejelzését, és a terméshozamokat is rontja.

Buckman szerint jelenleg a drónok és a GPS-eszközök a legelterjedtebb AI-eszközök a piacon.

De ennél komplexebb gépeket is kifejlesztettek már, például az önvezető traktorokat és kombájnokat, sőt az ezeken található minőségi érzékelőket is, amelyek segíthetnek a gazdáknak meghatározni, hogy a termés mely részei igényelnek több vagy kevesebb figyelmet. Vannak olyan robotok, amelyek olyan automatizált válogatási feladatokat is el tudnak végezni, amelyekhez korábban emberi szemre volt szükség. Egyes gazdaságok például mesterséges intelligenciát használnak a burgonya válogatására, hogy előre meghatározott hibákat keressenek. Mások a vetőmagok elültetésénél és a gyomok eltávolításánál hasznosítják, így hatékonyan helyettesítve emberi munkások tucatjait.

Az új eszközök segítségével fenntarthatóbb földművelést alakíthatnak ki, amiben csökkenthetik a vegyszerek alkalmazását is. Az AI technológia a mezőgazdaságban jelentős mérföldköveket érhet el, ami hatással lesz az emberek életminőségére és segíti a gazdaságok fennmaradását.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása