2021. december 02. 07:00 - Danube Institute

Beigazolódott Trump korábbi jóslata a szoboreltávolításokkal kapcsolatban

Pedig a médiában négy éve komolytalannak gondolták az akkori elnök feltételezését, mely szerint a BLM eltörléscunamija az alapító atyákra is veszéllyel lehet. szobortorles_nyito.jpg

Donald Trump kijelentéseit politikai pályájának hajnala óta rendkívül szigorú szűrőn keresztül vizsgálják a fősodratú médiában. Persze a volt elnök remek alanynak is bizonyult, hiszen az olykor túlzó vagy leegyszerűsített mondatai a lesben álló tényellenőrző-hadsereg könnyű prédájává tették. Hatalmas támadási felületet teremtett például a koronavírussal kapcsolatos korai kijelentése, amely a járvány gyors, influenzaszerű lefutását jövendölte. A (sajnos) túl optimistának bizonyuló jóslatot és annak velejáróit a sajtó képes volt az elnökválasztási kampány véghajrájáig meglovagolni, s sokak szerint egyebek mellett ez okozta végül Trump vereségét.

A Washington Post Joe Biden beiktatását követően arról számolt be, hogy az új elnök elődje ciklusa során több mint 30.000 „hamis vagy félrevezető” kijelentést tett. Jól látszik ugyanakkor, hogy a média heves igyekezete eredményezett néhány túlkapást is, mivel az úgynevezett

„tényellenőrző” tevékenységüket nem csupán lezárult eseményekkel kapcsolatos megjegyzések objektív értékelésére korlátozták, hanem a volt elnök egy-egy jövőbe tekintő előjelzésének megcáfolására is törekedtek.

Így például tavaly májusban, amikor Trump a koronavírus elleni védőoltás forgalomba hozatalát az év végére jósolta, az NBC lehozott egy „tényellenőrző” riportot, amelyben azt írta, hogy a szakértői álláspontok figyelembevételével a céldátum nem reális, annak elérése csodával érne fel. Mint köztudott, a vakcinát végül már december közepén elkezdték használni az Egyesült Államokban.

Amikor 2017-ben Amerika-szerte elkezdték a konföderációs tábornokok szobrait eltávolítani, az akkor első évét hivatalban töltő Trump úgy vélekedett, hogy az újkeletű törekvés szétbomlasztja a nemzet történelmét és kultúráját, valamint arra is figyelmeztetett, hogy a folyamat nem fog Robert E. Lee és Stonewall Jackson szobránál megállni, hanem előbb-utóbb George Washington és Thomas Jefferson műemlékei is veszélybe kerülnek.

Az NBC e kijelentése kapcsán is igyekezett megcáfolni az elnököt, ekkor történészekre hivatkozva. Utóbbiak persze helyesen kifejtették, hogy – ugyan a rabszolgatartás puszta ténye miatt vonható párhuzam az alapító atyák és a konföderációs vezetők között – a kor kontextusában vizsgálva egészen máshogy kell megítélni az említett történelmi szereplőket.

Arra viszont láthatóan a progresszívebb beállítottságú médiaplatform sem számított, hogy a BLM-mozgalom nem a történészek érvei mentén fogja megszervezni jövőbeli programtervét.

 

Portlandben már tavaly, a Georg Floyd halálát követő tüntetéshullám során elkezdtek hullani Washington és Jefferson szobrai.

Az erőszakos döntögetést követően pedig immáron hivatalos úton is eltávolították a Függetlenségi Nyilatkozat első számú megszövegezőjének egyik szobrát, miután a New York-i önkormányzat egyik bizottsága erről szavazott.

Az eredeti bronzszobor – egyelőre még - továbbra is látható a Capitolium kupolatermében, annak replikáját Uriah P. Levy haditengerészeti tiszt ajándékozta a New York-i városházának 1834-ben.

Szemlézte: Irlanda Balázs

süti beállítások módosítása