2022. augusztus 09. 07:00 - Danube Institute

Környezeti katasztrófa is sújtja Ukrajnát

Február 24-én senki nem gondolta, hogy Ukrajna 2022 júliusára ekkora mértékű környezeti pusztításon megy keresztül – még maga Vlagyimir Putyin sem. Ehhez képest mostanra a Világbank az ukrán gazdaság 45%-os visszaesését jósolja az év végéig, amely helyzet a környezeti károk növekedésével csak rosszabbodhat. Eugene Z. Stakhiv, az UNESCO International Center for Integrated Water Resources Management kutatója, valamint a Johns Hopkins Egyetem Környezeti Tanulmányok Tanszékének oktatója elemezte a helyzetet a Foreign Policy-ban.

shutterstock_2139861989.jpg

Tovább
2022. augusztus 08. 07:00 - Danube Institute

Katasztrofális az emberi jogi helyzet Afganisztánban

A nyugati szövetségesek - főképp az Egyesült Államok - Afganisztánból való kivonulása nem csupán a régió biztonsági környezetét befolyásolta, de az Afganisztánban élők mindennapjait is. Lynne O’Donnell a Foreign Policy hasábjain mutatta be az afgán nőket érintő jogsértéseket az Amnesty International jelentése alapján.

afgannok_nyito.jpg

Tovább
2022. augusztus 06. 09:00 - Danube Institute

Megrendülnek a nemzetközi rend alaptételei?

A biztonsági dilemma a nemzetközi kapcsolatok tudományának alaptétele, amely eddig megkerülhetetlennek látszott. A nagyhatalmi politika átalakulásával úgy tűnik, mintha a geopolitikai játszmát meghatározó szereplők nem vennék figyelembe az ezen univerzális igazság adta körülményeket, amely beláthatatlan következményeket vonhat maga után. Stephen M. Walt, a Harvard nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora a Foreign Policy-ban elemezte az elméleti kérdések gyakorlati jelentőségét.

shutterstock_2133513579.jpg

Tovább
2022. augusztus 04. 07:00 - Danube Institute

Zavahiri halálával vége az Al-Kaidának?

Joe Biden helyi idő szerint augusztus elsején jelentette be, hogy egy precíziós dróntámadás során sikeresen likvidálták az Al-Kaida első emberét, Ajman al-Zavahirit, aki egy kabuli biztosított házban rejtőzködött. Al-Zavahiri korai éveiről és az Al-Kaidában végzett tevékenységéről Daniel Byman, a Georgetown University oktatója publikált a Foreign Policy-ban.

 zavahiri_nyito.jpg

Tovább
2022. augusztus 03. 07:00 - Danube Institute

Rishi Sunak vs. Liz Truss – Minden, amit a brit konzervatív jelöltekről tudni kell

Boris Johnson lemondásával a brit Konzervatív pártban elindult a kampány a miniszterelnöki posztért. A párthoz június 3-a előtt csatlakozott tagok augusztus első hetétől kezdve adhatják le szavazatukat a maradék két jelöltre – Rishi Sunak-ra vagy Liz Truss-ra, akik az elmúlt napokban már tv vitákon ütköztetik érveiket. A szavazatokat legkésőbb szeptember 2-ig lehet leadni; három nappal később, szeptember 5-én pedig bejelentik, hogy ki nyerte el az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztját.

shutterstock_1994373623.jpg

Tovább
2022. augusztus 02. 07:00 - Danube Institute

Los Angeles, 1992. Amikor a szabad fegyvertartás a faji kisebbségeket egyszerre veszélyeztette és védte - 2. rész

1992-ben egy rendőri túlkapás, majd az erre érkező enyhe ítélet miatt a Los Angeles-i fekete közösség heves zavargásokba kezdett. A tömegjeleneteknek, mint a legutóbbi 2020-as tüntetéshullámnál is láttuk, fontos része volt a boltok kifosztása és szétrombolása. A városi koreai boltosai azonban saját kezükbe vették az ügyet. Korábbi cikkünk folytatása következik.

la921_nyito.jpg
Forrás: selfreliancecentral.com

Tovább
2022. július 30. 07:00 - Danube Institute

Los Angeles, 1992. Amikor a szabad fegyvertartás a faji kisebbségeket egyszerre veszélyeztette és védte - 1. rész

1992-ben egy rendőri túlkapás, majd az erre érkező enyhe ítélet miatt a Los Angeles-i fekete közösség heves zavargásokba kezdett. A tömegjeleneteknek, mint a legutóbbi 2020-as tüntetéshullámnál is láttuk, fontos része volt a boltok kifosztása és szétrombolása. A város koreai boltosai azonban saját kezükbe vették az ügyet.

la921_nyito.jpg

Forrás: selfreliancecentral.com

Tovább
2022. július 28. 07:00 - Danube Institute

A sárkány Oxfordba megy: az angol egyetemeket egyre jobban fenyegeti Kína ipari kémkedése

A RAND elemzőcég figyelmeztet, hogy az angol tudományos élet képviselőinek jobban át kell gondolniuk, hogy milyen feltételek szerint működnek együtt Kínával, különben Peking kihasználja őket és ellopja tudományos eredményeiket.

oxford_nyito.jpg

Tovább
2022. július 26. 07:00 - Danube Institute

Az elrettentésre és a védelemre helyezi a hangsúlyt Európában a NATO

A június 28. és 30. között összehívott NATO-csúcs stratégiai dokumentumait egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, most annak járunk utána, hogy a Szövetség hogyan próbál reagálni az általa meghatározott kihívásokra. az euroatlanti régió biztonsági környezetének meghatározása mellett reagáltak az ezen közeg nyújtotta kihívásokra is.

ammunition-g892a8748f_1920.jpg

Tovább
2022. július 25. 07:00 - Danube Institute

Kína új tömböt próbál építeni, amíg a Nyugat háborúzik

A BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) szövetsége a nemrég befejeződött ülésén globális befolyása kiterjesztésén dolgozott. A Nyugat által uralt világrend átalakítása azonban jóval nagyobb falat lesz, mint ahogy az optimista BRICS-nyilatkozatokból és a nyugati félelmekből gondolnánk.

flag-g70575a029_1920.jpg

Tovább
2022. július 23. 09:00 - Danube Institute

Amerika a szexualitás őrületének fogságában

Bár a legtöbb nő magáénak tudhatná, a feminizmus kortárs hullámai valahogy mégis ellökni látszanak maguktól azokat a személyeket – nőket – akikre legjobban támaszkodhatna. Férfigyűlölet, politikai leszbikusság, és feminista szeparatizmus – egyik sem az a hívó szó, amire a legtöbb hölgy vágyik, mégis ezek jellemzik korunk feministáinak attitűdjét. Mégis hogyan jutott idáig a feminizmus, ami a nők egyenlőségének jogos kivívására épült eredetileg? Amerikai új egyetemén, a University of Austin-on (Austini Egyetem vagy UATX) a brit filozófusnő, Kathleen Stock előadásait összegezzük a témáról.

rainbow-g9e6ec75e3_640.jpg

Tovább
2022. július 22. 07:00 - Danube Institute

Az al-Kaida egyik szövetségese közel van egy egész ország káoszba döntéséhez

Az al-Shabab radikális iszlamista csoport már Szomália nagy részét ellenőrzi, különösen a nagyobb városokon kívüli területeket. Lehet, hogy semelyik regionális vagy globális hatalom nem akarja őket megállítani a világ jelenlegi helyzetében.

alshabab_nyito.jpg

Tovább
2022. július 21. 07:00 - Danube Institute

Utazás Moszkvából Dallasba Amerika új egyetemére

Korábban már írtunk arról, hogy az Egyesült Államokban, Texasban új egyetem alapult meg, University of Austin (Austini Egyetem vagy UATX) néven. Az egyetem hitvallása a szólásszabadság, a szabad párbeszéd és elkötelezettség a tudományok korrumpálhatatlan értéke felé. Az egyetem diákjait a kritikus gondolkodásra, a szabad önkifejezésre, a tiszteletteljes érvekre és nem érzelmekre épülő vitakultúrára és a szólásszabadság értékeire szeretné oktatni. Bár az UATX képzései csak a következő években indulnak, idén már szervezett egy rövid, kéthetes nyári tanfolyamot, amelyen e sorok írója részt vett. A UATX ’Forbidden Courses’ tehát ’Tiltott tanfolyamok’ nevű nyári egyetemét kifejezetten olyan témáknak szentelték, amelyekről a mai nyugati társadalmakban – a politikai korrektség miatt – szinte ’tiltott’ párbeszédet folytatni.

sunset-gba5f694c2_1920.jpg

Tovább
2022. július 20. 07:00 - Danube Institute

Fokozódik a katonai helyzet Európában - A 2022-es madridi NATO-csúcs stratégiai dokumentumainak szemléje I.

Június 28. és 30. között került megrendezésre az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének éves csúcstalálkozója, ahol állam- és kormányfők tárgyaltak az euroatlanti térség biztonsági kihívásairól, valamint a Szövetség jövőjéről. Az idei csúcstalálkozó nem csupán az Európa előtt álló megpróbáltatások miatt bírt nagy jelentőséggel, hanem azért is, mert elfogadták a Szövetség következő éveit meghatározó új Stratégiai Koncepciót.

nato_nyito.jpg

 

Tovább
2022. július 19. 14:30 - Danube Institute

A szólásszabadság jegyében születik meg Amerika új egyeteme

Az elmúlt évek során rengeteg tudós, közéleti személyiség és akadémikus esett a nyugati kultúrharcok áldozatává. Talán a leghíresebb személy, aki lemondásra kényszerült, mert felólalt a politikai korrekt beszédmód és áltudományos munkák ellen a kanadai pszichológus, Jordan Peterson, aki a Torontoi Egyetemi székéről mondott le.

parkland-hall-.jpg

Tovább
2022. július 18. 07:00 - Danube Institute

Kína Covid politikája gátolhatja a gazdasági növekedését

Sanghaj Kína kereskedelmi központja újbóli lezárások elé nézhet, mivel az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus fertőzések száma. A kínai vezetés nem enged a „zéró-covid” politikájából, amelynek célja a járvány korai elfojtása, azonban ennek a gazdasági ára magas. Bizonytalan az, hogy Kína covid politikája milyen hosszútávú hatásokat von maga után az országban és globálisan - írja elemzésében a Reuters.

shanghai-g2c1acf1a4_1920.jpg

Tovább
2022. július 15. 07:00 - Danube Institute

Uber fájlok: mindenkinek megvan az ára és az Uber tud annyit fizetni

Az elmúlt napokban a nemzetközi média az „Uber fájlok” nevezetű botránytól volt hangos. A korrupciós vádakat a The Guardian szellőztette meg, hiszen kiszivárogtattak hozzájuk több mint 120 000 titkos iratot az Uber illegális tevékenységéről, amit jelenleg 40 média orgánum elemez.

app-g7962a2672_1920.jpg

Tovább
2022. július 07. 07:00 - Danube Institute

Irán és Oroszország Kína kegyeiért versengenek az olajpiacon

Két „pária” ország, hatalmas mennyiségű eladhatatlan kőolaj a nyugati szankciók miatt. Teherán és Moszkva egymás alá ígérve próbálnak Kínában piacot szerezni – de ezzel újabb ellenségeket szereznek. A Bloomberg ad hírt a távol-keleti kőolajpiaci küzdelemről.

iranoroszolaj_nyito.jpg

Tovább
2022. július 05. 07:00 - Danube Institute

Ukrajna védelme fontos, de nem a demokrácia diktatúra elleni harcáról szól

Fontos, hogy a Nyugat megtalálja azt a retorikát, amivel a lehető legtöbb országot tud mozgósítani Moszkva ukrajnai agressziója ellen. Azonban nem biztos, hogy erőltetni kell azt a narratívát, hogy a liberális demokráciát védi a Nyugat Ukrajnában - írja egy japán elemző a Royal United Services Institute oldalán.

ukrandemokracia_nyito.jpg

Tovább
2022. július 04. 07:00 - Danube Institute

Újabb dél-amerikai országot tesz tönkre a helyi baloldal

Venezuela után úgy tűnik, Peru is teljes káoszba fullad, miután a korábbi, korrupt kormányokat megunva a helyiek tavaly egy lelkes baloldali politikust ültettek a limai elnöki székbe. Mint kiderült, a helyi baloldal nemcsak, hogy még korruptabb, hanem inkompetens is - adja hírül a Foreign Policy.

peru_nyito.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása