Danube Institute Blog

Egyre erőteljesebb a kínai lobbi Amerikában

2021. március 03. - Danube Institute

A történelem idővonalát figyelve régre datálhatjuk, amikor a kínai vezetés belátta, céljainak elérését megkönnyíti, ha nem csupán a kemény hatalomgyakorlás eszközeivel élnek, azaz nem csupán katonai és gazdasági erővel kényszerítik a másik felet, hanem a puha diplomácia eszközeit is bevonják külpolitikai stratégiájukba.

kinailobbi.jpg

Tovább

A Twitterről értesült elbocsátásáról a kirekesztő kultúra újabb áldozata, Gina Carano

A „The Mandalorian” Star Wars sikersorozatban szereplő konzervatív színésznő, Gina Carano az elmúlt egy év során nagy port kavart a közösségi médiában. Számos olyan hírportál, amely jogosnak vélte a színésznő elbocsátását, „antiszemitának” és „transzfóbnak” ítélte Caranót „megosztó” bejegyzései miatt.

 disneyland-919926_1920.jpg

Tovább

Hiperinfláció: lehet már félni?

Az első világháború utáni évek látszólagos stabilitásában váratlanul összeomlott a német márka, és egyik pillanatról a másikra csak talicskányi bankjeggyel lehetett buszjegyet vásárolni. A Weimar-i Németország elképesztő gazdasági válságának okaival már sokan foglalkoztak, de ez még nem jelenti, hogy tanultunk is volna az esetből. Persze sokan vannak, akik folyamatosan a globális válság rémképével igyekeznek pillanatnyi hírnévre szert tenni, de van egy pénzügyi szakember, akinek a szavait nem szabad figyelmen kívül hagyni, ő pedig éppen most kongatta meg a vészharangokat.


Írta: Orbán Tamás, a Danube Institute kutatója

money-4418858_1920.jpg

Tovább

Menekülnek a nagytőkések New Yorkból

A leggazdagabb réteg költözési ambíciói mögött – talán nem meglepő módon – pénzügyi megfontolások állnak. Rainer Zitelmann, a National Interest honlapján elérhető írásából kiderül, hogy a magyarázat elsősorban az adórendszerben és a politikai széljárásban keresendő.

ny.jpg

Tovább

Bill Gates a klímakérdéshez is ideologikus alapon közelít

Február közepén a Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere Bill Gates (nettó vagyona 133 milliárd dollár) és Anderson Cooper (110 millió dollár) leültek beszélgetni egy órára, hogy megvitassák a klímaváltozás múltbeli, mai és jövőbeni várható okait, okozott kárait és az esetlegesen felmerülő megoldásokat az „éghajlati katasztrófa” elhárítására.

gates_nyito.jpg

Tovább

Úgynevezett „energetikai szegénység” sújtja Portugáliát

Ha az ember Portugáliára gondol, nem épp a télies időjárás, vagy emberek kihűlése jut eszébe. A mediterrán országban ez azonban többször előfordul, mint hinnénk. A többi között erről is értekezik Aitor-Hernández Morales a Politico európai kiadásának hasábjain.

portugalia.jpg

Tovább

A Coca-Cola arra buzdítja alkalmazottait, hogy igyekezzenek „kevésbé fehérek lenni”

Belső források szerint a világ vezető üdítőital-forgalmazó cége egy olyan kurzust kínált dolgozóinak, melynek keretein belül a többi között egy 49 perces videó értekezik a fehérek vétségeiről és eredendő rasszizmusáról. A vállalat egy közleményben részben megerősítette, részben elutasította a vádat.

cocacola.jpg

Tovább

Muszlim hátterű, fekete bőrű feministát bélyegzett meg a The New York Times

Ayaan Hirsi Ali 23 éves korában - mikor rádöbbent, hogy nem csak a radikális iszlám az egyetlen követhető út - elhagyta szülőhazáját, Szomáliát és Hollandiába menekült. Új életet kezdve politika pályára lépett, de miután magára haragította véleményével a holland iszlamistákat, az Egyesült Államokba kényszerült menekülni.

africa-4856283_1920.jpg

Tovább

A Fehér Ház szóvivője rendszeresen kitér a kérdések megválaszolása elől

Alig egy hónappal azután, hogy a Biden-kormány átvette az Egyesült Államok vezetését, a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki többször is bemutatta, hogy korántsem végez professzionális munkát az elnök hivatalos álláspontjának tolmácsolásában.

administration-1846270_1920.jpg

Tovább

Kelet-Németországban erősödnének a Zöldek

Ahogyan korábbi cikkünkben már olvashatták, Németországban az idei választási szuperévben döntő szerep juthat a Zöldeknek. A szeptemberi szövetségi választások mellett idén hat tartományi választásra kerül sor: a márciusi Baden-Württemberg-i- és Rajna-vidék-Pfalz-i voksolás után júniusban szavaznak Szász-Anhaltban, a szeptember végi szövetségi választásokkal párhuzamosan pedig Berlinben, Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Türingiában.

zoldek.jpg

Tovább

Folytatódik a harc az ausztrál kormány és a Facebook között

Az ausztrál verseny és fogyasztóvédelmi ügynökség hamarosan megkapja jogkörét, hogy arra kényszerítse a Google-t és a Facebookot, fizessen a helyi kiadóknak az általuk szolgáltatott tartalomért. A szabályozást azonban a Facebook nyomására az utolsó pillanatban módosították.

eye-1686932_1920.jpg

Tovább

Az Amerikából importált identitáspolitika már Franciaország egységégét veszélyezteti

Nemrégiben jelent meg egy cikk a New York Times hasábjain Norimitsu Onishi tollából, amelyben arról értekezik, hogy hogyan hatnak a francia társadalomra az Egyesült Államokból importált szélsőbalos identitás- és faji ideológiák.

sorbonne-1868165_1920.jpg

Tovább

Antiszemitizmusra buzdító palesztin tankönyveket támogat az Egyesült Királyság és az EU

Az Egyesült Királyság 2016 óta a brit adófizetők pénzéből 105 millió fonttal támogatta a Palesztin területeken és a Gázai-övezetben működő iskolákat. Több éves vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) – melynek egyik legnagyobb támogatója az Egyesült Királyság – rendszeresen olyan tankönyvek kiadását támogatja, amelyekből Izrael-gyűlöletre, uszításra és a terrorizmus felmagasztalására nevelik a gyerekeket.

antiszem.jpg

Tovább

A brit börtönök a radikalizálódás melegágyai

Jonathan Hall QC, a brit kormány terrorizmus ellenes jogszabályainak független felülvizsgálója nyomozást indított a büntetésvégrehajtási szolgálatokkal szemben. Vizsgálata fókuszában az állt, hogy miképpen kezelik a terrorizmus jelentette kihívásokat és veszélyeket a börtönökben, hiszen ez munka érzékelhetően nem kellőképpen hatékony: az elmúlt években az szélsőséges ideológiai hátterű támadások száma növekedett mind a börtön falain belül, mind azokon kívül.

prison-1652896_1920.jpg

Tovább

Reformra szorul az ember és a jogrendszer közötti viszony

„A bioetika törvényei és az emberi lény” címmel hallhattunk interjút a Law&Liberty oldalán Carter Sneaddal, a „What It Means to Be Human: The Case for the Body in Public Bioethics” című sikerkönyv szerzőjével, aki amellett, hogy a Notre Dame Egyetemen a Nicola Center for Ethics and Culture igazgatója, jogi professzor is, valamint tanít a politikatudományok szakon. Továbbá tagja a Pontifical Academy for Life-nak, Ferenc pápa elsődleges bioetikai tanácsadó bizottságának.

bioetika1.jpg

Tovább

Veszélyes trend terjed az amerikai progresszív körökben

A The Federalist publicistájának, David Marcusnak láthatóan elege lett a szómágiából, és dühös cikkben írta le, mi is az úgynevezett „whataboutism" vád, amellyel a konzervatív, de Trump-ellenes értelmiségiek illetik azokat, akik meg merik jegyezni az ordító ellentmondást a Kapitólium ostroma és a tavaly nyári-őszi anarchista, ultrabalos lázongások értékelése között.

amcsi.jpg

Tovább

Az amerikai hadsereg reformját sürgetik a kínai fenyegetések miatt

Bryan Clark és Dan Patt a Defense One hasábjain értekezik az amerikai haderő és a Pentagon hiányosságairól. Arra figyelmeztetnek, hogy ha hamarosan nem történik változás, akkor Kína komoly katonai előnyre tehet szert az Egyesült Államokkal szemben.

hadsereg.jpg

Tovább

A Biden-adminisztráció nem harcol a női sportolók egyenlőségéért

Alig néhány órával beiktatása után az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden „A nemi identitás vagy szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetés megelőzése és leküzdése” című rendeletével kifejezte, hogy az LMBTQ-lobbi élére fog állni elnöksége alatt.

crossfit-534615_1920.jpg

Tovább

Greta Thunberg és a „globális összeesküvés”

Az indiai miniszterelnök az egész világot meglepte, amikor minden kertelés nélkül egy India elleni „globális összeesküvésre” hívta fel a figyelmet, amiben még az ország olyan alapvető identitás-pillérei is támadás áldozatául estek, mint a tea vagy a jóga. Az összeesküvést annak egyik résztvevője, Greta Thunberg, svéd klíma-aktivista buktatta le óvatlan Twitter-bejegyzésével és pár óra alatt India újonnan kinevezett ősellenségévé lépett elő a világhálón. Bár a történet ennyire leegyszerűsítve igencsak bizarrnak hathat, a háttérben meghúzódó valóság egy csöppet sem fest komikus képet az akár globális politikai folyamatokat is eldöntő hashtag-trendekkel kapcsolatban.


Írta: Orbán Tamás, a Danube Institute kutatója

fridays-for-future-4759928_1920.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása