Így szervezkedtek Kavanaugh megválasztása ellen

2019. július 17. - Danube Institute

kavanaugh1.jpeg

Könyv született arról, hogyan szervezkedtek az amerikai baloldalon Donald Trump főbírójelöltje ellen - már akkor, amikor a személy nem is volt még kiválasztva.

Tovább

A magánéletünk lett a kapitalizmus új áruja

facebook_fuggoseg.jpg

Mintegy egy évtizede tudjuk, hogy az emberek érdeklődése a magánszférájuk védelme iránt egyenes arányban áll azzal, hogy mennyit tudnak arról, hogyan használják fel a cégek a személyes adataikat.  Amíg az emberek semmit nem tudtak, a cégek kevés ellenállásra számíthattak. Ez megmagyarázza, hogyan robbant fel a személyes adatokkal való visszaélések piaca az elmúlt 20 évben. A cégek a megkérdezésünk nélkül alakították adatokká a magánéletünket. Shosana Zuboff a Harvard Business School professzor emeritája ezt a logikát hívja a megfigyelés kapitalizmusának.

Tovább

Egyre inkább cenzúrázzák a konzervatív nézeteket

velemenyvezerek_2.jpg

A legnagyobb tech cégek egyre inkább cenzúrázzák a konzervatívokat: az amerikai konzervatívoknak nem volt megfelelő ellenségük a hidegháború vége óta, de most úgy tűnik, végre megtalálták. John A. Burtka IV elemzése a Washington Postban.

Tovább

A Huawei az amerikai vállalatokon torolhatja meg a feketelistázást

huawei.jpg

Az American Chambers of Commerce in China (AmCham China), egy vezető üzleti lobbi csoport, amely a Kínában letelepedett amerikai cégek érdekképviseletét látja el, kijelentette, hogy aggodalmaik támadtak afelől, miként fog Peking reagálni a Huawei elleni, Amerika által bevezetett korlátozásosokra. A BBC News tudósítása.

Tovább

Tényleg eljött a Trump-eljárás ideje?

donald_trump_elnok_1.jpg

A demokraták egyre hangosabban állnak ki a Donald Trump amerikai elnök elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachement elindítása mellett, amely folyamat végén akár az elnök hivatalból való elmozdítására is sor kerülhet. A BBC News tudósítása.

Tovább

Zéró károsanyag-kibocsátó akar lenni Új-Zéland

uj_zeland_tajj.jpg

Megszavazza a Nemzeti Párt az új-zélandi Zéró Kibocsátás törvényjavaslatot. Bár még csak előzetes egyeztetésekről van szó, Simon Bridges ellenzéki vezető szerint a Nemzeti Párt a kormánnyal együtt az új környezetvédelmi törvény mellett fog szavazni – írja Jason Walls a New Zealand Herald hasábjain.

Tovább

Itt az ideje a Facebook és a Google megregulázásának

facebook.jpg

A tech óriásokat nehéz kezelni. A Facebook már kétmilliárd felhasználóval rendelkezik, a cég ezen kívül az Instagram és Whatsapp portáloknak is a tulajdonosa, emiatt túl nagyok ahhoz, hogy rendesen felügyelni lehessen őket – írja Jonathan Tepper az American Conservative-ban megjelent véleménycikkében.

Tovább

A Harvardról is elűzik a véleményszabadságot

harvard2.jpg

Már szinte megszoktuk, hogy a nyugati egyetemek képtelenek kiállni a szólásszabadság mellett, ezért már fel sem háborodunk annak hallatán, ha egy újabb neves professzor esik áldozatul a progresszív mozgalomnak. Jelen esetben azonban a szóban forgó intézmény nem más, mint Amerika egyik legnagyobb presztízzsel bíró egyeteme, a Harvard. Toby Young véleménycikke a The Spectator magazinban.

Tovább

Milyen lenne a zöld „diktatúra” Amerikában?

ocasio_cortez.jpg

Az Alexandria Ocasio-Cortez szocialista kongresszusi képviselőnő nevével fémjelzett Zöld New Deal az első lépés egy autoriter militarista társadalom felé – írja Matthew Harwood a Reason magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Az USA is megszenvedheti a Kínára kivetett vámokat

kina_usa_1.jpg

Larry Kudlow, Donald Trump amerikai elnök egyik fő gazdaságpolitikai tanácsadója szerint Trump rosszul következtetett, amikor azt állította, Kína fogja megfizetni a kínai exportárura kivetett vámot. A BBC News tudósítása.

Tovább

Ki pénzeli a politikát?

joe_biden_1.jpg

Bernie Sanders és Joe Biden kampánytámogatásait összehasonlítva két gyökeresen eltérő mintát látunk kirajzolódni. A politikusok kampányának anyagi támogatói befolyást szereznek a politikában, így felmerül a kérdés – ki szerezze meg ezt a befolyást? A National Review cikke.

Tovább

Balos nők uralják a Twittert

twitter.jpg

Rendre jelennek meg történetek az interneten a nőket a közösségi médiában ért zaklatásokról. Főként a nőgyűlöletet, a patriarchátust, és a szexizmust szokták kiváltó okként megjelölni. A politikailag független Pew Research Center egyik közelmúltban készült kutatása a Twitter-felhasználókat és az általános társadalmat hasonlította egymáshoz, és arra jutott, hogy ha a Twitter-kultúra „mérgező”, akkor azért minden bizonnyal maguk a felhasználók is felelősek. Christine Rosen véleménycikke a Commentary magazinban.

Tovább

Mégis nekifutnak a brit pártok az EP-választásnak

brexit11_3.jpg

A maradáspártiak kicsit sem esnek pánikba az európai parlamenti választás gondolatától, úgy gondolják ez a legjobb lehetőség arra, hogy a britek kiálljanak az EU mellett – írja Jonathan Lis, a British Influence igazgatóhelyettese a Guardian hasábjain.

Tovább