Kérdésessé válhat a UKIP jövője a párt további jobbra tolódásával

2018. szeptember 22. - Danube Institute

ukip_1.jpg

A 2015-ös választásokon még harmadikként befutó UKIP tagságának jelentős része hagyhatja el a pártot, ha Gerard Batten, akit a Nigel Farage leköszönése után káoszba süllyedt párt új egységének megteremtésével bíztak meg, továbbra is kitart a párt radikalizálása mellett – figyelmeztetnek a UKIP szenior tagjai.

Tovább

Veszély fenyegeti Theresa May miniszterelnökségét

may.jpg

Miközben Theresa May a Salzburgban megtartott EU-csúcstalálkozón igyekezett érvényt szerezni széles körben kritizált Brexit-forgatókönyvének, nem veheti le szemét a saját pártjáról sem. A napokban jutott ugyanis a Telegraph birtokába egy dokumentum, amely Theresa May 2019 áprilisi esetleges félreállításáról és a szóba kerülő utódokról szól.

Tovább

Hogyan hasznosul Új-Zéland segélyprogramja?

nauru.jpg

„A csendes-óceáni országok csak pénzt akarnak tőlünk, piócaként élősködnek rajtunk” – mondta Heather du Plessis-Allan, a Newstalk ZB beszélgetős műsor házigazdája, valamint a Herald on Sunday rovatvezető újságírója. Kijelentéseit nagy felháborodás fogadta – írja a Stuff.co.nz.

Tovább

Ausztráliában is fellángolt a himnuszvita

aboriginal_1.jpg

Az ausztrál himnusz szövegének az őslakosokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésére kívánta felhívni a figyelmet a mindössze kilencéves diáklány, Harper Nielsen, aki egy iskolai rendezvényen nem állt fel a nemzeti dal éneklése alatt – tudósít a BBC News.

Tovább

Új polgárháború közeleg Amerika láthatárán?

trump_win_1.jpg

Rendkívül éles a megosztottság Trump támogatói és kritikusai között. Lángra lobban-e a két tábor közötti feszültség? William S. Smith a politikailag mélyen megosztott Egyesült Államok lehetséges jövőjéről ír az American Conservative-ban.

Tovább

Danube Institute Internship Program ⁄ Ösztöndíj 2018

danubei.jpg

The Danube Institute is inviting applications for its four-month internship programme starting in September 2018.

The Danube Institute internship gives the interns the chance to deepen their understanding of international events and trends, and develop their critical/editorial thinking.

The activities involve providing, after initial training and under continuing guidance, edited current affairs content from the English-speaking world media for the DI website, and supporting the Institute in managing its conferences and other events.

We provide a modest stipend.

Requirements: interest in and general familiarity with international current affairs; a willingness to support the Institute's aims; upper intermediate level English, native level Hungarian.

Applicants must have student status (with valid documents) during their internship.

To apply, please send us your CV and cover letter (with a personal introduction with your subjective thoughts and aims) in English, and a 350-word reasoning in Hungarianon one of the following subjects:

- How do you evaluate the Trump presidency?

or

- What are the main issues of the campaign before next year's European Parliament election?

 

Application deadline: 10 September 2018. 

Application address: info at danubeinstitute.hu

Mivé lesz a Nyugat?

nyugati_civilizacio.jpg

Lehet spekulálni a változások eredetéről, de az igazság egyszerű: az egykor a Nyugat számára rendelkezésre álló új technológiák mindenki számára elérhetővé váltak. Most a Nyugat gépezetei már szembekerültek a Kelet gépezeteivel. A Nyugat jelenéről és jövőbeli kilátásairól írt Bruno Macaes a National Review-ban.

Tovább

Robotizáció: készüljünk egy munka nélküli világra!

brain_bar_robot_1.jpg

Stephen Hawking több ízben figyelmeztette már a világot arra, hogy egy fejlett mesterséges intelligencia megjelenése könnyedén darabokra szakíthatja a társadalmat. A professzor szavainak mindenki számára figyelmeztetésnek kell lennie. Korai még eldönteni, hogy mekkora hatása lesz az MI-nek a világra, de itt az ideje az amerikai kormányzatnak, hogy felkészítse az országot egy munka nélküli világra – írja Alexander Velez-Green a National Interest oldalán megjelent cikkében.

Tovább

Mi az erkölcsös gazdaság alapfeltétele?

globalizacio_1_1.jpg

„Nemrég egy barátom megkérdezett egy befektetési lehetőségről, amely 9%-os kötvényhozamot ígért. Tudni akarta, hogy érdemes belevágni, vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Nos, szinte biztosan” – olvasható Richard Turnbull közgazdász, anglikán tiszteletes írásában az Acton.org oldalán. Szerinte fontos lenne alapvető pénzügyi és üzleti nevelést biztosítani mindenki számára.

Tovább

Hitrendszerré vált a kortárs liberalizmus

liberal.jpg

2013-ban jelent meg Fred Siegel amerikai konzervatív politikakutató Lázadás a tömeggel szemben – hogyan ásta alá a liberalizmus a középosztályt? c. könyve. A könyv új megközelítésből mutatja be a modern amerikai liberalizmus történetét, és most öt évvel a könyv megjelenése után a Spiked újságírója arról kérdezte Siegelt, milyen változásokat lát a könyv megjelenése óta. Rod Dreher nyomán a Spiked interjúját szemlézzük a The American Conservative oldaláról.

Tovább

Mire jó a demokrácia?

razak.jpg

Lehet, hogy elsőre a címbeli kérdés egyértelműnek tűnhet. Mégis, a demokrácia végcélját érintő véleménykülönbségek megerősödtek nyugaton, beleértve a legrégebbi, legfejlettebb demokráciákat is. A véleménykülönbségek közé tartozik a kérdés, hogy a demokrácia önmaga végzete-e, vagy valami nagyobb dolog kezdete – kezdi gondolatmenetét Shadi Hamid a The Atlantic oldalán írt cikkében.

Tovább

Miért alakulnak ki a politikai szekértáborok?

demokrata_republikanus.jpg

Egyre növekszik az Egyesült Államokban azoknak a száma, akik szerint a másik pártra szavazók nem csak meg vannak vezetve, de egyenesen rosszindulatúak. Mi vezetett odáig, hogy ma már a „megvetés kultúráját” éljük a közbeszédünkben? David Blankehorn szerint legalább 14 okot találhatunk, ezeket szemlézzük a The American Interest oldaláról.

Tovább

Visszaüthet Trumpra a ZTE gigabüntetése

donald_trump_3.jpg

Donald Trump bejelentette, hogy felfüggesztené a kínai ZTE technológiai vállalatot megbénító exporttilalmat, és helyette egy 1,3 milliárd dolláros büntetés kiszabását javasolja – adja hírül a BBC.

A ZTE azóta került középpontba, hogy a nemzetbiztonsági kockázat merült fel a cég kapcsán, az észak-koreai és iráni szankciók megsértése és a helyzete rendezésének elmulasztása miatt. A jelenlegi rendelkezés azonban, amely megtiltja a ZTE felé való exportot, a vele kapcsolatban álló amerikai cégeket is sújtja.

A kérdés igen nagy visszhangot váltott ki az Államokon belül, és mindkét oldalról érték támadások az elnököt.

Demokrata megszólalók szerint a nemzetbiztonsági szempontokat gazdaságiakért feladni a Trump-adminisztráció meghátrálását jelenti, és Trump azon fáradozik, hogy kínai munkahelyeket védjen meg. A szenátus bankbizottsága egyhangúan ellene szavazott a szankció egyoldalú megváltoztatásának, és a Kongresszus is a tilalom változtatásának blokkolásán dolgozik.

Trump kedden reagált a kritikákra: „akik azon jajonganak, hogy az elnök túl könnyedre vette, üzenem, hogy éppen ez az elnökség zárta ezt rövidre”.

Mintegy 80 ezer amerikait foglalkoztatnak azok a cégek, amelyek tevékenysége veszélybe került az exporttilalom miatt. Az egyezetések jelenleg is folyamatban vannak, a Kínával zajló széleskörű gazdasági tárgyalássorozat részeként.

Szemlézte: Ottlik Domonkos