2022. május 21. 09:00 - Danube Institute

Kína a Nyugat megosztására törekszik az ukrajnai válságban

Peking igyekszik az Egyesült Államokat elszigetelését elérni, s erre felhasználja az ukrajnai háború kitörését is. Azonban nem feltétlenül jó a megközelítése - írja a Royal United Services Institute elemzése.

shutterstock_1815306707.jpg

Tovább
2022. május 20. 07:00 - Danube Institute

Franciaországban a magyarhoz hasonló összefogással próbálkozik a baloldal

A nemrég lezajlott francia elnökválasztáson a helyi baloldal óriási vereséget szenvedett. Ennek egyik oka az átalakuló francia pártrendszer, amely úgy tűnik, hogy Macron győzelme után is tovább forr. A baloldal a saját kudarcát látva ugyanis úgy tűnik, hogy valódi önreflexiót gyakorolt, s egy új startégiával fut neki a júniusi parlamenti választásoknak: a baloldali/szocialista/zöld/kommunista pártok teljes összefogásával. Minderről a Politico európai kiadásának a hasábjain értekezik John Lichfield.

franciaosszefogas_nyito.jpg

Tovább
2022. május 19. 16:00 - Danube Institute

Ukrajna esetéből tanul Tajvan miközben saját védelmét szervezi

Úgy tűnik, hogy az ukrajnai orosz invázió eddigi kudarcai használható leckékkel szolgálnak a távol-keleti szigetország számára, hogy megvédhesse magát egy másik eurázsiai nagyhatalom, a Kínai Népköztársaság támadásától - állítja a RAND elemzőcég.

tajvan_nyito.jpg

Tovább
2022. május 18. 07:00 - Danube Institute

Jön Afrika évszázada?

Sokan temetik a globalizációt, miután a Kína, Oroszország és a Nyugat közötti feszültségek a világ kapcsolati hálóit lassan évtizedekkel ezelőtti szintre építik vissza. Azonban vagy egy nagy, nyitott és fiatal kontinens, amely fejlődésével gyökeresen átformálhatja a világ hálózatait, újraépítve és megsokszorozva őket. Afrikáról van szó természetesen - írja a University of Columbia tanára, Adam Tooze a Foreign Policy hasábjain.

afrikaevszazada_nyito.jpg

Tovább
2022. május 17. 07:00 - Danube Institute

Moszkva Minszk sorsát is megpecsételhette

Moszkva az Ukrajna ellen indított háborújával nem csak az érintett két ország kapcsolata és helyzete pecsételődött meg, hanem a szomszédos Fehéroroszországé is, amely eddig az orosz vezetés legszorosabb szövetségese volt. Minderről Amy Mackinnon értekezik a Foreign Policy hasábjain.

belorusz_nyito.jpg

Tovább
2022. május 14. 09:00 - Danube Institute

Hatékonyak-e az Oroszország elleni szankciók?

Azok az előrejelzések, melyek szerint az orosz gazdaság a háború és a sorozatos szankciók hatására összeomlás szélére kerül, még nem látszanak beteljesülni. Oroszország ugyanis megtartotta gazdasági stabilitását, és továbbra is működképes államként funkcionál. Ennek az okait tárta fel a The Economist egyik cikkében.

shutterstock_2135028235.jpg

Tovább
2022. május 13. 07:00 - Danube Institute

Kína miatt fájhat az Egyesült Államoknak a Fülöp-szigeteki elnökválasztás eredménye

A nemzetközi közvélemény elkezdett elmélkedni arról, hogy a Fülöp-szigetek egykori diktátorának fiaként elnöki székig jutó Ferdinand Marcos miképp fog lavírozni az egymással vetélkedő két globális nagyhatalom között.
fulopszkval_nyito.jpg

Tovább
2022. május 12. 16:00 - Danube Institute

Elsöprő CDU győzelem, széteső baloldal - Schleswig-Holstein választott

Április nyolcadikán Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holstein-ben járulhattak az urnákhoz a szavazók. A voksolás (amelyen sokak szerint a központi berlini kormány vezetéséről is „nyilatkoztak” a szavazók) a kereszténydemokrata CDU óriási sikerével ért véget, míg a kormányzó pártok szinte mind leszerepeltek.

schleswig_nyito.jpg

Tovább
2022. május 12. 07:00 - Danube Institute

Pablo Escobar szülőhazája ismét lángokban: újabb káosz vagy a kartellek haláltusája?

Miután az egyik legnagyobb kolumbiai drogbárót, Dairo Antonio Úsugát kiadta a kolumbiai kormány az Egyesült Államoknak, az ország északi tartományaiban a kartell csapatai egész régiókat vontak fegyveres blokád alá. Ismét polgárháborúba süllyed a dél-amerikai ország, vagy ezek a nagy bűnszervezetek utolsó rúgásai? Az InSight Crime segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.

kolumbia_nyito.jpg

Tovább
2022. május 11. 16:00 - Danube Institute

Tartanunk kell-e egy harmadik világháborútól Ukrajna miatt?

Oroszország nukleáris csapásokkal fenyegetőzik és harmadik világháború kirobbantásával fenyeget a NATO ukrajnai fegyverszállításai kapcsán. A RAND elemzőcég szerint mindez azért veszélyes, mert nemsokára már nem lehet megkülönböztetni a valós fenyegetéseket az állandó propagandacélú riogatástól, a Nyugat pedig értelmetlenül korlátozza magát, gondolván: az oroszokat megenyhíti, ha csak védelmi jellegű fegyvereket és hadianyagokat szállít Ukrajnába a NATO.

vilaghaboru_nyito.jpg

Tovább
2022. május 11. 07:00 - Danube Institute

Az életvédelem válhat az amerikai politika fő kampánytémájává

Az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszüntetésére utaló anyag kiszivárgása a legfelsőbb bíróságból óriási port kavart az Egyesült Államok közéletében, teret engedve az új lehetséges jogi környezetre vonatkozó spekulációnak.

abortuszjog_nyito_1.jpg

Tovább
2022. május 10. 05:10 - Danube Institute

Vörös csillagok és gyermekek – Oroszország ünnepi öltözete

Az elmúlt hetek Oroszországban ünnepi készülődéssel teltek, ugyanis Moszkva május 9-én tartja a Nagy Honvédő háború (1941-1945) emléknapját. A Nagy Honvédő háború a második világháború 1941-ben, a Barbarossa hadművelettel, tehát náci Németország Szovjetunió ellenes offenzivájával elkezdődő időszakára utal. 1941 – 1945 között a Szovjetunió 27 millió emberéletet vesztett a nácik elleni háborúban (több mint az akkori népességének a 15%-a). A nagy háború emléke korábban is fontos szerepet játszott az orosz emlékezetpolitikában, ám a putyini időszakban az orosz nemzeti identitás fundamentumává vált. Helyszíni riport a győzelem napi ünnepségekről.

szentpetervar_nyito.jpg

Tovább
2022. május 09. 16:00 - Danube Institute

Egy kommunista portugál városvezetés (is) segíti a Kremlt

Az ukrán-orosz háború szálai és következményei minden európai országban megmutatkoznak. Nemrég Portugáliában tört ki botrány, ugyanis a Lisszabontól nem messze fekvő, a nyíltan oroszbarát kommunista párt által irányított Setúbal-ban az odaérkező ukrán menekülteket az orosz kormányhoz közeli orosz állampolgárok „fogadták” és dokumentálták.

portugalkommunista_nyito.jpg

Tovább
2022. május 09. 07:00 - Danube Institute

Az USA háborús retorikája hosszabbíthatja meg az ukrán-orosz háborút

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok egyre erősebb kommunikációt engedett meg magának az ukrán konfliktus kapcsán Oroszországgal szemben. Sok szakértő azonban attól fél, hogy Joe Biden és adminisztrációjának kijelentései csak olajat öntenek a tűzre és végső soron csak az ukránok életét keserítik meg. Minderről Michael Hirsh értekezik a Foreign Policy hasábjain.

usahaboru_nyito.jpg

Tovább
2022. május 08. 09:00 - Danube Institute

Free Market Road Show: mi lesz velünk az ukrajnai háború és a COVID-járvány lecsengése után?

A libertárius Austrian Economics Center rendezvénysorozatába kapcsolódott be a Danube Institute a budapesti Free Market Road Show április 26-i megrendezésével. Kiderült, hogy melyek a visegrádi országok legfontosabb gazdasági kihívásai, merre tart a globális infláció, és hogy vajon papírtigris-e Kína?

logo.jpg

Tovább
2022. május 06. 07:00 - Danube Institute

Amerikai szakértők szerint fontos, hogy Oroszországnak is elfogadható feltételekkel érjen véget az ukrajnai háború

Az amerikai védelmi miniszter helyettese, Lloyd Austin múlt héten Kijevben úgy fogalmazott, hogy a Nyugat célja az ukrajnai háborúval „Oroszország meggyengítése”. A Foreign Policy szakértői figyelmeztetnek, hogy Moszkvának elsősorban olyan feltételeket kell kínálni, amelyek meggyőzik, hogy megéri a nemzetközi közösségbe visszatérnie, s feladnia agresszív céljait.

haboruvege_nyito.jpg

Tovább
2022. május 05. 07:00 - Danube Institute

Májusban eldőlhet Trump politikai jövője Amerikában

2022 novemberében az Egyesült Államok számos képviselőházi, szenátusi képviselőt választ, és persze még több kormányzót és állami szintű törvényhozót. Még májusban eldőlhet, hogy Donald J. Trump jelöltjei közül hányat indít a Republikánus Párt, s így az is, hogy mi lehet a volt elnök politikai jövője - állítja a Wall Street Journal.

trumpjovoje_nyito.jpg

Tovább
2022. május 04. 07:00 - Danube Institute

Az űrben is élesedik a nagyhatalmi versengés az ukrajnai háború nyomán

A bolygó majd’ minden részletét lefényképező és szemmel tartó műholdak fotóanyagainak nagy szerep jutott az ukrajnai háborúban. Éppen ezért egyre többen akarnak majd ilyen eszközöket használni, egyre több adat gyűjtésére, és persze mind több elképzelés születik arra is, hogy a mindenhol ott levő űreszközöket hogyan lehet elpusztítani - írja a Defense One.

ur_nyito.jpg

Tovább
2022. május 03. 07:00 - Danube Institute

CatalanGate, avagy mi húzódik a spanyol megfigyelési botrány mögött?

Nemrégiben igen komoly botrány pattant ki Spanyolországban. A katalán régió jelenlegi elnöke és pártjai egy kanadai kutatóközpontra hivatkozva ugyanis azt állítják, hogy a központi madridi kormány több tucat katalán és baszk politikust és közszereplőt figyelt meg az izraeli Pegasus programmal. Az esettel Cristina Gallardo foglalkozik a Politico európai kiadásának a hasábjain.

spanyolmegfigyeles_nyito.jpg

Tovább
2022. május 02. 07:00 - Danube Institute

Argentínában a kormány bukását is hozhatja az IMF hitel

Az IMF (International Monetary Fund - Nemzetközi Valutaalap) és módszerei Magyarországon (sajnos) jól ismertek. A világon azonban nem mindenki annyira szerencsés, mint mi magyarok, hogy mára már ne kelljen tárgyalniuk több milliárdos kölcsönökről és megszorításokról egy nemzetközi intézménnyel. Argentína az utóbbi helyzetben van, amivel Bruno Binetti foglalkozik a World Politics Review hasábjain.

argentinimf_nyito.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása