Danube Institute Blog

Kínát zárná körbe a Washington-London-Canberra szövetség

2021. szeptember 21. - Danube Institute

Az Egyesült Államok új háromoldalú, tudományos, technológiai és biztonsági-védelmi partnerséget kötött az Egyesült Királysággal és Ausztráliával, amely lehetővé teszi, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjáró-flottát építsen Canberra számára, ezáltal megerősítve a szövetségesek Kínával szembeni képességeit.

 harmasszov_nyito.png

Tovább

Nem visel többé burkát az ISIS brit menyasszonya

Az ’ISIS menyasszonya’ (ISIS Bride), az angliai születésű Shamima Begum, aki 15 évesen azért szökött el otthonról, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, néhány napja a Good Morning Britain televíziós műsor élő adásában jelentkezett be és kérte a brit nép megbocsátását és a lehetőséget arra, hogy visszatérhessen az Egyesült Királyságba. A képernyőn – most először – nem hidzsábban, hanem ujjatlan felsőben, baseball sapkában és sminkben jelent meg.

isismenyasszony_nyito.jpg

Tovább

A Biden adminisztráció minden erejével a magzatok védelme ellen harcol

A Biden-kormány mindent megtesz azért, hogy visszavonják az új texasi, életpárti abortusztörvényt, melynek értelmében tilos végrehajtani abortuszt a terhesség hatodik hetétől, mikor már a magzat szívverése egyértelműen észlelhető.

 magzatvedelem_nyito.jpg

Tovább

Menteni a menthetetlent – hogyan próbálják megmagyarázni, miért jó Európának az USA afgán fiaskója?

Stephen M. Walt a Foreign Policy hasábjain próbálja meg megvédeni Joe Biden katasztrofális afganisztáni fiaskóját, miközben a saját NATO szövetségesei kétszínűségéről beszél.

usamosdatas_nyito.jpg

Tovább

Az Amerikai Egyesült Államok figyelmeztette a tálibokat, hogy szorítsák vissza az al-Kaidát

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a napokban beszélt az al-Kaida megerősödésének veszélyéről, csaknem 20 évvel a terrorszervezet által elkövetett 2001. szeptember 11-i támadás után.

usatalib_nyito.png

Tovább

Hosszú távú munkaerőhiány fenyegeti az Egyesült Királyságot

Egyéb okok mellett a Brexit és a világjárvány hatásai miatt a szigetország egyre népszerűtlenebb és nehezebben elérhető a kelet-közép-európai munkavállalók számára – foglalkozik a témával több cikkében is a Financial Times.

brit_nyito_1.jpg

Tovább

Kína 31 millió dollár segélyt ígér a tálib kormánynak

Peking gabonát, gyógyszereket és hárommillió COVID-19 elleni vakcinát is adna Afganisztánnak, és egyben sürgeti a tálibokat, hogy szakítsák meg kapcsolatukat a „szélsőséges erőkkel” - olvashatjuk az Al Jazeera honlapján megjelent híreket.

talibkina_nyito.png

Tovább

Baloldali fordulattól óvja Németországot Angela Merkel

Angela Merkel a német választási kampány egyik legjelentősebb fellépését tette meg a Bundestagban tartott, valószínűleg utolsó beszédével. A német kancellár egy baloldali kormány rémképével figyelmeztette a szavazókat a választáson való részvételük fontosságára, és arra kérte őket, hogy Armin Laschet-et válasszák utódjául - derül ki a Financial Times beszámolójából.

merkel_nyito.png

Tovább

Egyre nagyobb esély mutatkozik egy második Trump-ciklusra

Habár a 2024-es elnökválasztásig még sok víz lefolyik a Mississippin, és a volt elnök személye továbbra is rendkívül megosztó, egyre több jel utal arra, hogy Donald Trump három év múlva is megkerülhetetlen tényező lesz az Ovális Irodáért folytatott versenyben.

trump-2546104_1920.jpg

Tovább

Kanadai választások: Bajban van Justin Trudeau

A regnáló kormányfő minden követ megmozgat, hogy kivívja a hőn áhított abszolút többséget a parlamentben, a legfrissebb felmérések ugyanakkor azt sejtetik, hogy ez akár a visszájára is elsülhet, veszélybe sodorva a miniszterelnöki székét.

 trudeau_nyito.jpg

Tovább

Macron újraválasztását is fenyegeti az afganisztáni krízis alakulása

A hónap slágertémája még egész biztosan a német parlamenti választás lesz, ám azt követően a figyelem szép lassan a nyugati szomszédra terelődik, ahol jövő áprilisban méretnek meg az elnökjelöltek. Erre tekint előre az afganisztáni események tükrében Gavin Mortimer, a Spectator brit kiadásának szerzője.

macron_nyito_2.jpg

Tovább

Joe Biden szerint a gyermekek is bármikor átműtethetik magukat transzneművé - több mint 3000 orvos tiltakozik

Gyermekorvosok és más egészségügyi dolgozók ezrei perelik a Biden-adminisztrációt azon rendelet miatt, amely szerint az egészségügyi szakembereknek nemi vonatkozású szolgáltatásokat és műtéteket kell nyújtaniuk minden áron, figyelmen kívül hagyva mindenféle orvosi meglátást vagy egyéb kifogást - számol be a legújabb amerikai “fejleményekről” a Daily Wire magazin.

transznemu_nyito.png

 

Tovább

Ausztráliában már beletörődtek a Covid miatti lezárásokba

A szigetországban sohasem eresztett igazán gyökeret a libertarianizmus, az emberek nagy többsége ezért elfogadja az állam kiterjedt fennhatóságát, így a „zéró Covid” stratégia szerinti szigorú lezárások fenntartását is. Az amerikaiak persze mindezt megbotránkozva figyelik – derül ki Arthur Chrenkoff City Journalban megjelent írásából.

sydney-1970604_1920.jpg

Tovább

Új konzervatív erő tűnt fel Németországban

Ha az embereket a bajor politikáról és jobboldalról kérdezzük, mindenkinek egyből a Keresztényszociális Unió (Christlich-Soziale Union CSU) jut eszébe. Az utóbbi években azonban egy új kihívójuk akadt a legnépesebb tartományban – írja Laurenz Gehrke a Politico európai kiadásának hasábjain.

bajor_nyito.jpg

Tovább

Egyre többen követelik Biden lemondását romló egészségügyi állapota miatt

Az Egyesült Államok korábbi elnökeinek, Barack Obamának és Donald Trumpnak a Fehér házi orvosa, Ronny Jackson szerint a jelenlegi elnök, Joe Biden egyre inkább képtelen ellátni elnöki feladatait „kognitív hanyatlása”, vagyis az idős korral járó folyamatosan romló szellemi állapota miatt és ezért azonnal le kellene mondania.

bideneu_nyito.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása