Mik lesznek a szíriai kivonulás következményei?

2019. január 04. - Danube Institute

sziria_kivonulas.jpg

James Mattis amerikai védelmi miniszter jól tette, hogy benyújtotta lemondását, Donald Trumppal ugyanis nehéz boldogulni. Az amerikai elnök alaposan elszúrta a dolgokat a döntéssel, hogy kivonja az amerikai csapatokat Északkelet-Szíriából. Ha mást nem is, legalább annyit meg kellene tennie, hogy támogatja a térségbeli politikai vákuum betöltését nemzetközi vagy ENSZ-csapatokkal – írja Gary Anderson a The Washington Postban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Útmutató brexit-pártiaknak

brexit.jpg

Egy elhivatott brexit-párti brit számára az lenne a legegyszerűbb és legcélravezetőbb, ha a karácsonyi asztal körül zajló brexit-ellenes családi viták során csak bólogatna minden hajmeresztő felvetésre. Csakhogy ez sokszor nem megy ilyen egyszerűen – írja Lloyd Evans a The Spectatorben megjelent véleménycikkében.

Tovább

Elhúzódni látszik az amerikai kormányzat leállása

donald_trump_5.jpg

Előreláthatóan a karácsonyi ünnepek végéig kitarthat az amerikai kormányzat részleges leállása, miután a felek között húzódó markáns törésvonal áthidalása egyelőre nincs kilátásban – adta hírül a BBC News.

Tovább

A gazdasági adatokról vitáznak Kanadában

ottawa.jpg

A fiskális politikáról folytatott értelmes vita helyett filter bubble jut Kanadának is. Kevin Carmichael, a Financial Post egyik vezető munkatársa szerint szégyen, hogy mind a pénzügyminiszter, mind a kritikus ellenzék hajlandó volt feláldozni hitelességét, hogy olcsó politikai érvekkel támogatást nyerjen.

Tovább

Nemek közötti egyenlőség Kanadában – az alkoholizmusban is

kanada11_1.jpg

A nemek közötti egyenlőségért folyó küzdelem még közel sem ért véget, de legalább a nők egy dologban beérik a férfiakat – az alkoholizmusban. A női egyenjogúsághoz vezető utat azonban nem az üres borosüvegeknek kéne szegélyezniük – írja Kristen Pyszczyk a CBC Canada hírportálon.

Tovább

Miért hanyatlik a nyugati elit?

nyugat_4.jpg

A nyugati világ politikai elitje meggyengülni látszik. De vajon ezt véletlen egybeesések láncolata okozza vagy inkább egy összefüggő politikai „járvány” söpör végig a fejlett világban? – teszi fel a kérdést Patrick J. Buchanan a The American Conservative-ban megjelent cikkében.

Tovább

Szórta a pénzt a repülésre Bernie Sanders

sanders.jpg

A nyíltan szocialista nézeteket valló szenátor, Bernie Sanders az amerikai félidős kampányban összesen közel fél millió dollár értékben vett igénybe magángépes szolgáltatásokat, és további 140 ezer dollárt költött menetrendszerű kereskedelmi járatokon – adta hírül a The Washington Free Beacon.

Tovább

Az újabb brexit-népszavazás nem megoldás

brexit_8.jpg

Sokan próbálják megjósolni az Egyesült Királyság jövőjét, de ez a jelen helyzetben nem olyan egyszerű. Egy dolog viszont biztos: egy újabb referendum ismét az EU-ellenes tábor győzelmét hozná el – írja Anthony Browne a The Spectatorben megjelent cikkében.

Tovább

Mit is vesztettünk idősebb George Bush-sal?

idosebb_bush.jpg

Az idősebb George Bush halálát övező nosztalgiának számos forrása van: a világháborús generáció és a kihalófélben lévő katona-politikusok iránti csodálat, a média szokásos elkésett tisztelete a mérsékelt republikánusok iránt, a két Bush külpolitikájának mérlege közti különbség, vagy a kontraszt a Fehér Ház mostani lakója és bármilyen tiszteletreméltó politikus között. Ross Douthat cikke a New York Times-ból.

Tovább

Maori nevet kap egy új-zélandi egyetem

wellington_1.jpg

A Victoria University nevének megváltoztatását tervezik az új-zélandi fővárosban, Wellingtonban. A tervek szerint a Victoria név elhagyásával a University of Wellington kifejezés elé a Te Herenga Waka név kerülne, ami annak a közösségi épületnek a maori elnevezése, ahová a kenukat is kikötik.

Tovább

A Brexit-összeesküvésről − John O'Sullivan a National Review-ban

brexit11_1.jpg

Nagy-Britannia két évvel ezelőtt az Európai Unióból való kilépésre szavazott. A két fő párt a kilépés végrehajtását tartalmazó pártprogrammal küzdött meg egymással a választásokon. Azonban jelenleg ez a szcenárió mégsem látszik megvalósulni. Theresa May – támogató minisztereivel körülvéve – valójában egy széleskörű centrista összeesküvésben vesz részt, hogy az országot mégis benntartsa az Európai Unióban, miközben látszólag a kilépést sietteti.

John O’Sullivan, a Danube Institute elnökének véleménycikke a National Review magazinban.

Tovább

Egyre elérhetetlenebb az amerikai álom

amerikai_csalad.jpg

Az 1960-as években az amerikai polgárok jelentős része a társadalom gerincéhez, azaz a középosztályhoz tartozott. Az életszínvonal viszont, amit fél évszázada az amerikai középosztály nemcsak megengedhetett magának, de hosszú távon fenn is tudott tartani, mára a társadalom többsége számára egy elérhetetlen álommá vált. De vajon miként lehetne behatárolni a mai amerikai középosztályt és meghatározni annak életszínvonalált? – teszi fel a kérdést Charles Hugh Smith a The American Conservative-ban megjelent cikkében.

Tovább

Európai hadsereg: álmodozás vagy realitás?

eu_hadsereg.jpg

Ha az európai nemzetek a hadsereg tekintetében is feladják a szuverenitásukat, akkor semmi sem fogja megállítani az Európai Uniót, hogy az euroszkeptikusok által rettegett centralizált államot megvalósítsák – írja Bill Wirtz az American Conservative magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Klímaváltozás-ellenes diáktüntetések Ausztráliában

sivatag.jpg

Ausztrál diákok ezrei tüntettek a klímaváltozás és az ügyet övező kormányzati passzivitás ellen. Az erőforrásokért felelős miniszter szerint a diákoknak inkább tanulniuk kellene, például azt, hogyan kell olajat és gázt kitermelni vagy más nyersanyagokat bányászni.

Tovább

Mi a Nyugat jövője a feltörekvő Kína árnyékában?

kina_1_1.jpg

A Nyugat hosszú ideig abban a szent meggyőződésben élt, hogy örökre ő marad a globális jövő kizárólagos alakítója. A hidegháború véget értével, valamint a Szovjetunió összeomlásával erre a meggyőződésre meg is volt minden alapja. Azonban még javában a hidegháború alatt, 1978-ban Kína megkezdte a maga nagyszabású modernizációs politikáját. Valószínű, hogy ez az év végül nagyobb jelentőséggel fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint 1989 – írja Martin Jacques a The Economist magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább