Mi a kínai-amerikai konfliktus tétje?

2019. április 18. - Danube Institute

kina_usa_1.jpg

A kínai terjeszkedés a 21. századi geopolitika és Washington külpolitikájának is egyik legégetőbb kérdése. Hogy jobban felmérhessük a kínai-amerikai összeütközés jövőjét, érdemes megvizsgálni, mi motiválja a két globális hatalmat és milyen ütközőpontok azok, amik elkerülhetetlenné teszik a konfliktust. Bradley A. Thayer a kínai-amerikai konfliktus ideológiai vetületét veszi górcső alá a National Interest lapjain.

Tovább

Árt a nőknek az egyenlőségi törvény?

capitolium1.jpg

A National Review szerkesztősége kritikát írt az egyenlőségi törvénynek elkeresztelt törvényjavaslattal szemben, ami szerint minden központilag finanszírozott intézménynek úgy kell értenie a nem fogalmát, hogy az ne a biológiai valóságot, hanem a nemi identitást ismerje el. 

Tovább

Trump a bevándorlópárti városokba vinné az illegális migránsokat

san_francisco.jpg

Úgy tűnik, Donald Trump valóban komolyan gondolja, hogy az illegális bevándorlókat úgynevezett menedékvárosokba – olyan városokba, amelyek nem működnek együtt a szövetségi kormánnyal a bevándorlással kapcsolatos törvények végrehajtásában – helyezné át, például San Franciscóba. David French véleménycikke a National Review magazinban.

Tovább

Továbbra is Trump adóbevallását követelik a demokraták

trump_tower1_1.jpg

A Képviselőház demokraták által irányított bizottságai éjt nappallá téve próbálkoznak, hogy megszerezzék Donald Trump adóbevallásait, azonban a Fehér Ház és Trump kabinetje ezt nem fogja engedni – számol be az ABC News.

Tovább

Merjen elnöknek indulni Joe Biden?

joe_biden.jpg

Ross Douthat, a New York Times kolumnistája szerint az igazi nagy kérdés nem is az, Joe Biden induljon-e a 2020-as elnökválasztáson, hanem az, hogy meg merje-e kockáztatni a mostanában a pártban kialakuló konszenzus megkérdőjelezését.

Tovább

Trump és az oroszok: összeesküvés-elmélet lett a vádakból?

putyin_trump.png

A baloldal nem fogja tudni elfogadni, hogy Trump nem bűnös. Miért? − teszi fel a kérdést James P. Pinkerton, Reagan és az idősebb Bush elnök egykori fehér házi tanácsadója az American Conservative hasábjain.

Tovább

Erőszakos tartalmak cenzúrája az interneten – hol a határ? 

ujzeland_5.jpg

2019. március 15-én egy férfi 50 muzulmán hívőt gyilkolt meg két új-zélandi mecsetben, tettét pedig élőben közvetítette a Facebook közösségi portálon. Az internetes oldalak üzemeltetői óriási feladat elé néznek a tartalmak moderálása terén. Az erőszakos vagy más módon kifogásolható tartalmakat kötelességük kiszűrni, azonban ezt a feladatot lehetetlen tökéletesen elvégezni – írja Matthew Feeney a Cato Institute honlapján megjelent véleménycikkében.

Tovább

Sydney vízellátásáról vitatkoznak

warragamba.jpg

Új-Dél-Wales kormánya javaslatot tett a Sydney város fő vízforrásaként üzemelő Warragamba-gát vízszintjének megemelésére. A javaslat szerint a gát 14 méterrel lenne magasabb, így biztosítva több vizet a városnak – számol be a Guardian.

Tovább

Mire jut az USA Észak-Koreával?

kim_dzsong_un_4.jpg

Uri Friedman az Atlanticban közölt cikke elemzi a két ország kapcsolatát és latolgatja a békülés esélyeit.
A februári Amerika—Észak-Korea találkozó végül nem hozta be a hozzá fűzött reményeket. Mint ismeretes, Trump felállt a tárgyalóasztaltól és otthagyta a megbeszélést. Washington szerint a megállapodás hiánya még mindig jobb, mint egy rossz megállapodás.

Tovább

Amikor a Holdig jutott Amerika

hold1.jpg

Az Apollo 11 holdra szállásának ötvenedik évfordulója remek alkalom az amerikaiak számára, hogy emlékezzenek arra a képességükre, hogy még a lehetetlent is meg tudják valósítani. Warren Kozak véleménycikke a National Review magazinban.

Tovább

Hogyan foglalkozott Trump az új-zélandi támadással?

ujzeland1_3.jpg

Donald Trump sosem volt a helyzet magaslatán, amikor fehérek által elkövetett mészárlásokat kellett elítélnie, és ez az új-zélandi terrortámadással kapcsolatban is megállapítható – számol be a New Zealand Herald.

Tovább

Amerika térdre kényszerítené Észak-Koreát

trump_kim_jongun.jpg

Amerika továbbra is a totális térdre kényszerítés elvét vallja Észak-Koreával szemben. A következő Korea-konfliktus ott lóg a levegőben. A Trump-adminisztráció nem enged, teljes megadást vár Észak-Koreától – írja Harry J. Kazianis a National Interest magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább