Végtelen a háború Afganisztánban

2018. október 18. - Danube Institute

afganisztan1.jpg

Az USA csapatai hosszabb ideje harcolnak a közép-ázsiai országban, mint a függetlenségi háborúban, a polgárháborúban, valamint az első és második világháborúban együttvéve. Ennek ellenére Washington a győzelemtől még soha nem állt messzebb – értékel Doug Bandow a The American Conservative-ban megjelent véleménycikkében.

Tovább

A szélessávú internet okozott felfordulást az ír politikában

globalizacio.jpg

Írország kommunikációért, klímatudatosságért és környezetért felelős minisztere bejelentette lemondását a National Brodband Plan (kb. Nemzeti Szélessávú Internet Tervezet) kapcsán kialakult viták következményeként. A BBC News tudósítása.

Tovább

Terjed a politikai korrektség uralma a nyugati egyetemeken

oxford1_1.jpg

A brit egyetemek egykoron a szólásszabadság bástyái, a különböző nézőpontok vitaterei voltak. Mára viszont odáig jutottunk, hogy az egyik kijelentés sem igaz: valami megtört, valami elromlott a felsőoktatásban – írja Frank Furedi a Metro véleményrovatában.

Tovább

Őrület és titkolózás – közeleg a Brexit-tárgyalások vége

brexit11.jpg

Az Egyesült Királyságban egy ideje minden a Brexit körül forog. A médiumok egymást megelőzve számolnak be a fejleményekről, vélt vagy valós pletykákról, állítólagos tervekről, titkos részletekről az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, elsősorban az ír-északír határ ügyében. A kontinentális sajtó viszont hallgatásba burkolózott – írja Katya Adler, a BBC európai ügyekkel foglalkozó szerkesztője.

Tovább

Vége Justin Trudeau népszerűségének?

trudeau11.jpg

Justin Trudeau még népszerűtlenebb, mint Donald Trump, valamint a pártja szénája is rosszul áll a közvélemény-kutatások szerint. A kanadai miniszterelnök egyszerűen nem engedhette meg magának a politikai felháborodást, amely hazájában várta volna, ha nem sikerül dűlőre jutnia Kanada legfontosabb kereskedelmi partnerével. A National Review véleménycikke.

Tovább

Donald Trump – a szerencse vagy apja fia?

trump_tower.jpg

Donald J. Trump hatalmas üzleti birodalmat épített ki, milliárdossá vált, majd megnyerte az amerikai elnökválasztást – mindezt a saját erejéből. Legalábbis ezt a történetet hallhatta eddig a nagyvilág, de a New York Times legújabb oknyomozó riportja szerint értékesebb volt az ezüstkanál, mint eddig hittük.

Tovább

Kavanaugh után: meddig tart még a demokraták irányvesztése?

kavanaugh.jpg

Miközben a demokraták továbbra is a 2016-os választásokat akarják újrajátszani, a republikánusok kinevezték második legfelső bírájukat a hétvégén. A Brett Kavanaugh kinevezési eljárása során alkalmazott demokrata stratégia várhatóan a helyközi választásokon is előkerül majd. De ami eddig nem működött, vajon fog egy hónap múlva? – teszi fel a kérdést Peter van Buren az American Conservative oldalán.

Tovább

Trump elnök legsikeresebb napjai

donald_trump_11.jpg

Az Egyesült Államok elnöke kimagasló hetet tudhat maga mögött, minden stratégiailag fontos területen, így a kereskedelemben, a nemzetgazdaságban, az igazság- és külügyben is elképesztő eredményeket ért el. Ahhoz, hogy ezen sikerek súlyát mindenki felfogja, ideje megállni egy pillanatra és egyenként visszatekinteni az elmúlt időszak eseményeire – írja Matthew Continetti a The Washington Free Beacon véleményrovatában megjelent cikkében.

Tovább

Nehéz időszaknak néz elébe a brit Konzervatív Párt

may.jpg

Kulcsfontosságú lehet a Birminghamban ülésező Konzervatív Párt számára a következő időszak – kiderülhet, vajon túl fogja-e élni Theresa May Brexit-víziója az őszi parlamenti szavazást. Ugyanakkor nem feltétlenül Birminghamben dől el a vita sorsa. Laura Kuenssberg összefoglalója a BBC-n.

Tovább

Az utolsó szívószál: Új-Zéland leszámol a műanyaggal

uj_zeland111.jpg

A Countdown nevű vezető új-zélandi élelmiszerlánc bejelentette, hogy nem forgalmaz több egyszer használatos műanyag szívószálat – írja a Newshub.co.nz. A cég becslései szerint az intézkedésnek köszönhetően akár 11.6 millió darabbal kevesebb szívószál kerül majd a szemetesekbe évente az országban.

Tovább

Kína és Amerika fogják egymás között felosztani az internetet?

kina_vilagrend.jpg

„Készüljünk fel a kettéosztott net eljövendő korszakára, amely a 21. századi szuperhatalmak, Amerika és Kína irányelvei szerint alakul majd” – írja James P. Pinkerton a The American Conservative magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Az Uniót nem elhagyni kell, hanem bentről megreformálni

irorszag_4.jpg

Ahogy az öreg kontinens jobbközép pártjainak többsége tette, úgy az ír konzervatívoknak is végre el kell fogadniuk, hogy országuk az Európai Unió szerves része. Nem azon kell tehát dolgozni, hogy Írország a brexithez hasonló rögös útra lépjen, hanem azon, hogy az Unióban végre markánsabban megjelenjenek a konzervatív értékek. Mindig Írország legyen az első, de a nemzetet Európának kell követnie a második helyen – írja Darragh McDonagh a The European Conservative-ban megjelent cikkében.

Tovább

J. K. Rowling és a sötétség a baloldalon

london_1.jpg

A rasszizmus, nőgyűlölet vagy antiszemitizmus ugyanúgy jelen van a baloldalon, mint a jobboldal bizonyos köreiben, ám ezt sem a baloldali politikusok, sem a baloldali érzelmű művészek és értelmiségiek nem hajlandók elismerni, kritikátlan támogatóivá válva ezzel egy elvont politikai célnak és az azt megtestesítő elitnek – állítja Nick Cohen a Spectatorben megjelent véleménycikkében.

Tovább

A Google és a privatizált autokrácia

cyberhadviseles_2.jpg

Az óriási techcégek folyamatosan megérdemelt kritikának vannak kitéve a pártpolitikában való részvételük miatt, amiért elhallgattatják azokat a véleményeket, amik nem felelnek meg az uralkodó ideológiának és promotálják azokat, amelyek igen. Hogy képet kapjunk azonban a valódi veszélyről, képzeljük el, mi történne, ha a Google, a világ vezető keresőmotorja összefogna egy elnyomó rendszerrel, és arra fordítaná erőforrásait, hogy elősegítse a kontrolt a rezsim áldozatai felett. A Reason cikke.

Tovább

A Kavanugh-ügy aláássa a Me Too-mozgalom hitelességét

kavanaugh.jpeg

A politikai cirkusz, amely a Kavanaugh-jelölést körülveszi, szinte biztosan meg fogja gyengíteni a Me Too-mozgalmat hosszú távon, mivel aláássa annak eredeti ígéretét, miszerint az igazság felderítése a cél, és ennek alapján történik a felelősségre vonás is. A National Review véleménycikke.

Tovább

Céltalan a brit kormánypárt, magatehetetlen az ellenzéke

jeremy_corbyn.jpg

Magatehetetlen pártok, gyenge riválisok, káosz és kilátástalanság. Alex Massie a The Spectatorben megjelent véleménycikke alapján ezek a jelzők jellemzik legjobban a jelen politikai életet Nagy-Britanniában.

Tovább

Hol a határ az íreknél?

brexit1.jpg

Dan O'Brien ír közgazdász szerint az észak-írországi társadalom népszavazáson dönthetne az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország, valamint a független Írország között létrehozandó végleges határegyességről – adta hírül a The Irish Times.

Tovább

Brahminok és suttogók: bevándorlásvita Ausztráliában

ausztralia111.jpg

„Fontos, hogy az Ausztrália sorsát érintő kérdéseket közösen és nyilvánosan vitassuk meg. A suttogás nem elég" – írja Katharine Betts szociológus a The Sydney Morning Herald-ban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Belenézne Washington a Google-be és a Facebookba

facebook11.jpg

A Fehér Ház számba vette egy olyan elnöki rendelet tervezését, amely felhatalmazná a trösztellenes és törvényvégrehajtási szereplőket a Google anyacége, az Alphabet Inc. és a Facebook Inc. elleni vizsgálatok indítására – olvasható a Bloombergen Ben Brody és Jennifer Jacobs közös cikkében.

Tovább

Idősbántalmazási botrány Ausztráliában

ausztralia_idosek.jpg

Ausztrália bejelentette, hogy egy királyi bizottságot – a Parlament javaslatára a főkormányzó által összehívott, és a szövetségi szinten létező legmagasabb szintű felügyelőbizottságot – fog felállítani az idősgondozásban országos szinten bekövetkezett események kivizsgálására.

Tovább

Elakadtak a kínai-amerikai tárgyalások

amerika_kina.jpg

Kína leállította a következő napokra tervezett kereskedelmi tárgyalásokat az USA-val, ezzel még homályosabbá tette a világ két legnagyobb gazdasága között zajló kereskedelmi háború kimenetelét – írja Lingling Wei a Wall Street Journalban.

Tovább

Az Európai Unió egy vallás

eu_birodalom.jpg

Ki gondolta volna, hogy az Európai Unió a brit EU-tagság megszűnéséhez olyan önző módon áll, hogy az még Theresa May brit miniszterelnököt is újra a Brexit-párti politikusok karjaiba kergeti? – tette fel a kérdést Janet Daley a Telegraph-ban megjelent cikkében.

Tovább