Amerika nem különlegesebb másoknál

2018. augusztus 14. - Danube Institute

kongresszus.jpg

Amerika legnagyobb hibájáról ír önkritikusan William S. Smith, az American Conservative szerzője.

Tovább

Mivé lesz a Nyugat?

nyugati_civilizacio.jpg

Lehet spekulálni a változások eredetéről, de az igazság egyszerű: az egykor a Nyugat számára rendelkezésre álló új technológiák mindenki számára elérhetővé váltak. Most a Nyugat gépezetei már szembekerültek a Kelet gépezeteivel. A Nyugat jelenéről és jövőbeli kilátásairól írt Bruno Macaes a National Review-ban.

Tovább

Robotizáció: készüljünk egy munka nélküli világra!

brain_bar_robot_1.jpg

Stephen Hawking több ízben figyelmeztette már a világot arra, hogy egy fejlett mesterséges intelligencia megjelenése könnyedén darabokra szakíthatja a társadalmat. A professzor szavainak mindenki számára figyelmeztetésnek kell lennie. Korai még eldönteni, hogy mekkora hatása lesz az MI-nek a világra, de itt az ideje az amerikai kormányzatnak, hogy felkészítse az országot egy munka nélküli világra – írja Alexander Velez-Green a National Interest oldalán megjelent cikkében.

Tovább

Mi az erkölcsös gazdaság alapfeltétele?

globalizacio_1_1.jpg

„Nemrég egy barátom megkérdezett egy befektetési lehetőségről, amely 9%-os kötvényhozamot ígért. Tudni akarta, hogy érdemes belevágni, vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Nos, szinte biztosan” – olvasható Richard Turnbull közgazdász, anglikán tiszteletes írásában az Acton.org oldalán. Szerinte fontos lenne alapvető pénzügyi és üzleti nevelést biztosítani mindenki számára.

Tovább

Hitrendszerré vált a kortárs liberalizmus

liberal.jpg

2013-ban jelent meg Fred Siegel amerikai konzervatív politikakutató Lázadás a tömeggel szemben – hogyan ásta alá a liberalizmus a középosztályt? c. könyve. A könyv új megközelítésből mutatja be a modern amerikai liberalizmus történetét, és most öt évvel a könyv megjelenése után a Spiked újságírója arról kérdezte Siegelt, milyen változásokat lát a könyv megjelenése óta. Rod Dreher nyomán a Spiked interjúját szemlézzük a The American Conservative oldaláról.

Tovább

Mire jó a demokrácia?

razak.jpg

Lehet, hogy elsőre a címbeli kérdés egyértelműnek tűnhet. Mégis, a demokrácia végcélját érintő véleménykülönbségek megerősödtek nyugaton, beleértve a legrégebbi, legfejlettebb demokráciákat is. A véleménykülönbségek közé tartozik a kérdés, hogy a demokrácia önmaga végzete-e, vagy valami nagyobb dolog kezdete – kezdi gondolatmenetét Shadi Hamid a The Atlantic oldalán írt cikkében.

Tovább

Miért alakulnak ki a politikai szekértáborok?

demokrata_republikanus.jpg

Egyre növekszik az Egyesült Államokban azoknak a száma, akik szerint a másik pártra szavazók nem csak meg vannak vezetve, de egyenesen rosszindulatúak. Mi vezetett odáig, hogy ma már a „megvetés kultúráját” éljük a közbeszédünkben? David Blankehorn szerint legalább 14 okot találhatunk, ezeket szemlézzük a The American Interest oldaláról.

Tovább

Visszaüthet Trumpra a ZTE gigabüntetése

donald_trump_3.jpg

Donald Trump bejelentette, hogy felfüggesztené a kínai ZTE technológiai vállalatot megbénító exporttilalmat, és helyette egy 1,3 milliárd dolláros büntetés kiszabását javasolja – adja hírül a BBC.

A ZTE azóta került középpontba, hogy a nemzetbiztonsági kockázat merült fel a cég kapcsán, az észak-koreai és iráni szankciók megsértése és a helyzete rendezésének elmulasztása miatt. A jelenlegi rendelkezés azonban, amely megtiltja a ZTE felé való exportot, a vele kapcsolatban álló amerikai cégeket is sújtja.

A kérdés igen nagy visszhangot váltott ki az Államokon belül, és mindkét oldalról érték támadások az elnököt.

Demokrata megszólalók szerint a nemzetbiztonsági szempontokat gazdaságiakért feladni a Trump-adminisztráció meghátrálását jelenti, és Trump azon fáradozik, hogy kínai munkahelyeket védjen meg. A szenátus bankbizottsága egyhangúan ellene szavazott a szankció egyoldalú megváltoztatásának, és a Kongresszus is a tilalom változtatásának blokkolásán dolgozik.

Trump kedden reagált a kritikákra: „akik azon jajonganak, hogy az elnök túl könnyedre vette, üzenem, hogy éppen ez az elnökség zárta ezt rövidre”.

Mintegy 80 ezer amerikait foglalkoztatnak azok a cégek, amelyek tevékenysége veszélybe került az exporttilalom miatt. Az egyezetések jelenleg is folyamatban vannak, a Kínával zajló széleskörű gazdasági tárgyalássorozat részeként.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

Trump, Irán és az amerikai külpolitika

donald_trump_5.jpg

Amerika kilépése az iráni atommegállapodásból és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése egyértelmű jele annak, hogy formálódik Trump külpolitikája: az adminisztráció nem mondott le az Egyesült Államok globális befolyásáról, sőt, a közel-keleti politikai jelenlét növelésével kívánja erősíteni azt – írja Walter Russell Mead a Wall Street Journal-ben megjelent véleménycikkében.

Tovább

Vége a katolikus Írországnak?

ir_abortusz.jpg

Az ír választók népszavazáson döntenek arról, hogy törvényesítsék-e a terhesség-megszakítást, ez pedig a katolikus Írország végét jelentheti – írja Crawford Gribben az American Conservative-ban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Ideje szembenézni Marx horrorisztikus örökségével

marxizmus.jpg

Itt az ideje, hogy Karl Marx nyugati csodálói szembenézzenek azzal a horrorral, amelyet Marx politikai öröksége hagyott a világra – írja Russell A. Berman a Politico európai kiadásában megjelent véleménycikkében.

Tovább

Növekszik az intolerancia Nagy-Britanniában

nagy_britannia_1.jpg

Az Egyesült Nemzetek antirasszizmusért felelős jelentéstevője szerint részben a Brexit-kampány, részben pedig brit kormányzati gyakorlatok, köztük a Windrush-botrány is hozzájárult a rasszizmus növekedéséhez az Egyesült Királyság lakosságának körében – írja a brit Guardian.

Tovább

Hallgathatna Jordan Petersonra a Republikánus Párt

jordan_peterson.jpg

A Republikánus Pártnak ideje összeszednie magát és végre professzionális segítséghez fordulnia. Talán konzultálniuk kellene Dr. Jordan Petersonnal – írja a Reason.com-on megjelent cikkében A. Barton Hinkle.

Tovább

Korlátozza a külföldről érkező hirdetéseket a Facebook

fb3.jpg

A Facebook le fog letilt minden külső országból támogatott hirdetést Írországban az abortuszról tartott népszavazás idejére. Írországban bejegyzett szervezetek továbbra is szabadon hirdethetnek.

Tovább

Mi lesz az iráni atomalku felmondása után?

iran_atom.jpg

A héják győzedelmeskedni látszanak a Fehér Házban, miután John Bolton került a nemzetbiztonsági tanácsadói és Mike Pompeo a külügyminiszteri székbe – írja a The Atlantic oldalán megjelent cikkében Philip Gordon.

Tovább