Maori nevet kap egy új-zélandi egyetem

2018. december 15. - Danube Institute

wellington_1.jpg

A Victoria University nevének megváltoztatását tervezik az új-zélandi fővárosban, Wellingtonban. A tervek szerint a Victoria név elhagyásával a University of Wellington kifejezés elé a Te Herenga Waka név kerülne, ami annak a közösségi épületnek a maori elnevezése, ahová a kenukat is kikötik.

Tovább

A Brexit-összeesküvésről − John O'Sullivan a National Review-ban

brexit11_1.jpg

Nagy-Britannia két évvel ezelőtt az Európai Unióból való kilépésre szavazott. A két fő párt a kilépés végrehajtását tartalmazó pártprogrammal küzdött meg egymással a választásokon. Azonban jelenleg ez a szcenárió mégsem látszik megvalósulni. Theresa May – támogató minisztereivel körülvéve – valójában egy széleskörű centrista összeesküvésben vesz részt, hogy az országot mégis benntartsa az Európai Unióban, miközben látszólag a kilépést sietteti.

John O’Sullivan, a Danube Institute elnökének véleménycikke a National Review magazinban.

Tovább

Egyre elérhetetlenebb az amerikai álom

amerikai_csalad.jpg

Az 1960-as években az amerikai polgárok jelentős része a társadalom gerincéhez, azaz a középosztályhoz tartozott. Az életszínvonal viszont, amit fél évszázada az amerikai középosztály nemcsak megengedhetett magának, de hosszú távon fenn is tudott tartani, mára a társadalom többsége számára egy elérhetetlen álommá vált. De vajon miként lehetne behatárolni a mai amerikai középosztályt és meghatározni annak életszínvonalált? – teszi fel a kérdést Charles Hugh Smith a The American Conservative-ban megjelent cikkében.

Tovább

Európai hadsereg: álmodozás vagy realitás?

eu_hadsereg.jpg

Ha az európai nemzetek a hadsereg tekintetében is feladják a szuverenitásukat, akkor semmi sem fogja megállítani az Európai Uniót, hogy az euroszkeptikusok által rettegett centralizált államot megvalósítsák – írja Bill Wirtz az American Conservative magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Klímaváltozás-ellenes diáktüntetések Ausztráliában

sivatag.jpg

Ausztrál diákok ezrei tüntettek a klímaváltozás és az ügyet övező kormányzati passzivitás ellen. Az erőforrásokért felelős miniszter szerint a diákoknak inkább tanulniuk kellene, például azt, hogyan kell olajat és gázt kitermelni vagy más nyersanyagokat bányászni.

Tovább

Mi a Nyugat jövője a feltörekvő Kína árnyékában?

kina_1_1.jpg

A Nyugat hosszú ideig abban a szent meggyőződésben élt, hogy örökre ő marad a globális jövő kizárólagos alakítója. A hidegháború véget értével, valamint a Szovjetunió összeomlásával erre a meggyőződésre meg is volt minden alapja. Azonban még javában a hidegháború alatt, 1978-ban Kína megkezdte a maga nagyszabású modernizációs politikáját. Valószínű, hogy ez az év végül nagyobb jelentőséggel fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint 1989 – írja Martin Jacques a The Economist magazinban megjelent véleménycikkében.

Tovább

Ötven éves a baloldal kulturális fölénye Amerikában

1968baloldal.jpg

Fél évszázada indult útnak az 1968-as amerikai fiatalok nagy kulturális forradalma. 50 év alatt rengeteget változott a világ, sajnos nem mindig a jó irányban. Azok a fiatalok pedig, akik a '60-as évek végén fellázadtak az amerikai tradíciók, normák és meghatározó ideológiák ellen ma már rövidebb hajjal és kissé megöregedve köszönnek vissza a modern elit tagjaikét – írja Victor David Hanson a National Review-ban megjelent cikkében.

Tovább

Spanyolország is beleszól a Brexitbe Gibraltár miatt

gibraltar_1.jpg

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy amennyiben a brit kormány nem változtatja meg álláspontját Gibraltár jövőjével kapcsolatban, Spanyolország megnehezítheti a brit kiválást az Európai Unióból – adta hírül az Independent.

Tovább

Brexit-bukta: mindig az elit nevet a végén

brexittt_1.jpg

A történelem során a nagy néplázadások nem igazán értek célba az Egyesült Királyságban, és főleg az átlagember számára nem hoztak gyümölcsöző eredményeket. Az uralkodó elit eddig mindig győzedelmeskedett, mégis sokan elhiszik, hogy a modern brit politika legnagyobb néplázadásával, a brexittel a feje tetejére lehet állítani a világot. A valóság viszont az, hogy az elitet nem lehet legyőzni – írja Rod Liddle a The Spectatorben megjelent véleménycikkében.

Tovább

Skócia nem kér Theresa May brexit-tervéből

skocia_4.jpg

Theresa May brit miniszterelnök egyeztetéseket folytatott minisztereivel a brexit-stratégia kidolgozásáról. A részletes megállapodás-tervezet kapcsán a legelutasítóbbnak a skót miniszterelnök bizonyult, aki szerint az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kötendő megállapodás legnagyobb vesztese valószínűleg Skócia lesz – adta hírül a BBC News.

Tovább

Fokozódnak az amerikai-kínai feszültségek

kina_usa.jpg

Véget ért Mike Pence alelnök egy hetes ázsiai csendes-óceáni térségbeli látogatása, mindössze két héttel Donald Trump és a kínai elnök Hszi Csin-ping tervezett találkozója előtt. A két szuperhatalom között éppen javában dúl a kereskedelmi háború. Az NBC News tudósítása.

Tovább

A humanitárius segítségnyújtás az I. világháború pozitív öröksége

hoover.jpg

Egy évszázaddal ezelőtt ért véget az első világháború Európában. A fegyverszüneti megállapodás délelőtt tizenegy órakor lépett hatályba – a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján tizenegy órakor – egy szimbolikus emlékeztetőként arra nézve, hogy az európai civilizáció milyen közel került a visszafordíthatatlan pusztuláshoz. A Nagy Háborúban legalább 9 millió katona hunyt el, és további 10 millió sebesült meg, a világégés következményei pedig velünk maradtak évtizedekre nézve – írja a National Review.

Tovább

Már Roger Scruton is antiszemita és homofób a baloldal szerint?

scruton.jpg

Ferdítés, kontextusból való kiemelés, lejáratás, megalázás – ezek a baloldal legfőbb fegyverei egy jobboldali közéleti szereplő ellen. Hogy miért kell ilyen eszközökhöz nyúlni? Azért, mert, ha az ember apró véletlenségből konzervatív nézetek vall, akkor egyértelmű, hogy irreleváns nem csak az, amit mond, hanem ő maga is, így a baloldali logika szerint bármilyen eszközzel fel lehet lépni ellene. Az eszköztárat részletesen Toby Young publicista mutatta be a The Spectator véleményrovatában megjelent cikkében.

Tovább

Brexitet népszerűsítő kampányt indít a brit Konzervatív Párt?

brexit_3.jpg

Az Egyesült Királyság kormányának miniszterei között teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy még november folyamán egyességre kell jutni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnéséről – adta hírül a BBC News.

Tovább