2023. március 22. 07:00 - Danube Institute

„Kétségkívül a béke elérésére kellene törekedni” – Ron DeSantis az orosz-ukrán háborúról

A fegyverszállítmányok leállítása nem oroszpártiságot jelent, a békére való törekvés pedig mindenkinek követendő példa kellene, hogy legyen. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója nemrégiben reális elképzeléseket vázolt a háborúval kapcsolatban.

shutterstock_1355382872.jpg

Tucker Carlson, a Fox News riportere nemrégiben az orosz-ukrán háborúról, Amerika szerepéről, a szankciós politika eredményességéről, illetve az Ukrajnának nyújtott és nyújtandó segélyek mértékéről kérdezte a lehetséges 2024-es republikánus elnökjelölteket, a többi között Ron DeSantist is, Florida jelenlegi kormányzóját.

A „felmérés” végére a riporter igen sokrétű válaszokkal gazdálkodhatott, a lényeget mégis DeSantis fogalmazta meg, aki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy:

kétségkívül a béke elérésére kellene törekedni. Az Egyesült Államoknak nem kellene olyan mértékű támogatást nyújtania, amely amerikai katonák hadrendbe állítását vonná maga után, vagy lehetővé tenné Ukrajnának azt, hogy olyan hadműveleteket indítson, amelyek az országhatáron is túllépnek.

DeSantis hozzátette: ennek értelmében az F-16-os és a nagy hatósugarú rakétáknak nem kellene napirenden lenniük. Ezek a lépések növelnék a kockázatát annak, hogy az Egyesült Államok explicit módon belesodródik a konfliktusba.

Sumantra Maitra, a The American Conservative szerzője szerint DeSantis megnyilvánulása a reális külpolitika iskolapéldája volt. Más – közel sem olyan baráti – hangok, mint például a New York Times vagy a The Economist arról írnak, hogy Florida kormányzója ezen kijelentésével nemcsak magának Ukrajnának, hanem Amerika összes szövetségesének, illetve az országnak is súlyos kárt okozott. Másrészről pedig egy kampánytaktikának tekintik, mellyel az egykori republikánus elnökben, Donald Trumpban csalódott, de a háborút ellenző szavazókat próbálná maga mellé állítani.

DeSantis egyébként eddig kevés megjegyzést tett Amerika külpolitikáját illetően, hiszen sokkal inkább a belpolitikai viszonyokra összpontosított. Carlson kérdőívében pedig ki is fejtette, a prioritások még mindig a határvédelem, az energiafüggetlenség elérése, illetve Mexikó és Kína kell, hogy legyen - Ukrajna pedig véleménye szerint nem tartozik Amerika stratégiai érdekszférájába. Sumantra Maitra szerint

DeSantis álláspontja reális, hiszen a kormányzó felismerte a pártján belüli változásokat, a potenciális ellenfelei okozta veszélyeket, valamint jól ismeri a közvéleményt, ebből kifolyólag pedig – ha nem egy kizárólagosan külpolitikára fókuszáló elnök lesz – jó államfő válhat belőle.

Magyarország a háború kitörése óta szilárdan a béke pártján áll, a diplomácia minden eszközével, illetve minden lehetséges platformon hangoztatja álláspontját, valamint a konfliktus mihamarabbi békés befejezését szorgalmazza. DeSantis kormányzó kiállása pedig felkeltheti a reményt, hogy egyre többen lesznek azok, akik a háború mihamarabbi lezárására törekednek, ahelyett, hogy fegyverszállítmányokkal és olykor erőn felüli támogatással annak elhúzódását segítsék elő.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása