2022. december 02. 07:00 - Danube Institute

„Harcolj úgy, mint egy lány!”: a nők az Ukrán Fegyveres Erők fontos részét képezik

Az orosz invázió nem csupán a nyugati világ nagy részét egyesítette, de az ukrán népet is. A mozgósítás következtében 750 ezer főre növekedő Ukrán Fegyveres Erők létszáma azt mutatja, hogy Ukrajna összes társadalmi csoportja kiveszi a részét a honvédő háborúból, így a nők is. Olga Oliker, az International Crisis Group programigazgatója a nők háborúban való szerepvállalását elemezte a Foreign Affairs hasábjain.

shutterstock_2029744115.jpg


Ukrajna 2022. február 24-e óta egy olyan háborúban vesz részt, amelyet – a nyugati támogatások ellenére – saját magának kell megvívnia. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ukrán társadalom összes rétege képviseltesse magát a fegyveres erőkben, tekintve, hogy azoknak minden emberi erőforrásra szükségük van.

Éppen ezért nagyon fontos a nők szerepe a haderőben. Az orosz oldallal szemben, ahol a hadsereg elférfiasodása a jellemző, Ukrajnában minden pozíció nyitott a nők számára. A részvételi adatokról szóló hivatalos források 15% és 25% közé teszik a szerepvállalást , azonban ez az arány az invázió kezdetével csökkenhetett. Ugyanakkor ez nem annak köszönhető, hogy a nők visszavonultak volna a fegyveres szolgálattól, éppen ellenkezőleg:

2021 decemberében körülbelül 33 ezer nő volt állományban, míg 2022 júliusára a résztvevők száma 50 ezerre növekedett. Az arányok csökkenése a mozgósításnak köszönhető, hiszen ez csupán a férfiak számára volt kötelező érvényű.

Ezzel párhuzamosan a haderőben részt nem vevő nők szerepe is fontos tényezővé vált a hátország mindennapjait tekintve. Mivel a férfiak nagy része a hadszíntéren szolgál, ezért a nők kerültek családfenntartó szerepbe. Ezen felül nagy szerepet vállalnak különböző, a harcoló alakulatok ellátását támogató tevékenységekben, illetve a humanitárius segélyek szétosztásában is. Ezek az adatok azonban nem jelentik azt, hogy a nemek közötti egyenlőség tökéletesen megvalósult volna az ukrajnai haderő berkein belül.

Elsősorban érdemes megemlíteni, hogy a nőket sok esetben éri hátrányos megkülönböztetés a nemük miatt. Ahogy az Invisible Battallion projekt 2021-es adatai is mutatják,

a haderőben szolgáló nők 84%-át érte már hátrányos megkülönböztetés, 76% pedig számos alkalommal tapasztalta ezt.


Milyen gyakran érte hátrányos megkülönböztetés vagy lekezelő bánásmód a neme miatt a fegyveres erők keretein belül végzett munkája során?

nok.png

Forrás: The Invisible Battallion Project, 2021.

Ezen felül hangsúlyozni kell, hogy a rendszer szexuális zaklatás ellen biztosított védelme is csökkent az invázió kezdete óta. A civil szervezetek és a kormányzat együttműködésének köszönhetően felállított nemi egyenlőtlenségek kiküszöbölésével foglalkozó tanácsadói csoport 400 tagját állították félre.

Továbbá ki kell emelni, hogy a nők fontos szerepet játszanak Ukrajna háborús „brandjének” kialakításában.

A közösségi médiában kiemelt figyelmet kapnak az ukrán oldalon harcoló alakulatokban szerepet vállaló nők – annak ellenére, hogy a számuk csupán 5000 fő körül van.

Ez az európai szövetségesek miatt is fontos, hiszen az előtérbe helyezésük nem csupán a nyugati döntéshozókra lehet hatással, de a demokratikus értékrendet képviselő közvéleményre is.

Ennek ellenére a nőknek számos hátránnyal kell szembenézniük a katonai szolgálat során. Ilyen például a szükséges méretű és minőségű felszerelés, vagy a kiképzési lehetőségek elérhetőségének hiánya.

Összefoglalva tehát az ukrán kormányzat érdeke és alapvető szándéka, hogy ne csak a férfiak képviseltessék magukat a fegyveres erőkben. Ehhez azonban megoldást kell találni azon hátrányos megkülönböztetést okozó körülményekre, amik akadályozzák a magasabb arányú részvételt.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása