2022. november 13. 16:00 - Danube Institute

Magyarország az elsők között nyújtott segítő kezet a hitük miatt üldözött afrikai és közel-keleti keresztényeknek

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Hungary Helps Programról adott elő a Batthyány Lajos Alapítvány és a Morus Vezetőképző Akadémia közös rendezvényén. azbej.jpg

Világszerte több mint 360 millió keresztényt üldöznek a hite miatt és naponta átlagosan 16 keresztényt öltek meg 2021-ben. A Közel-Keleten és Afrikában élő keresztény közösségek mindennapos terrorista támadásoktól szenvednek. A kereszténység a legüldözöttebb vallás. Azbej Tristan ezzel összefüggésben arra is rámutatott:

aggasztó, hogy a nyugati társadalmakban jelenleg a keresztény szimbólumok megtagadása folyik. Számos személyes és a sajtóban megjelent példa sorolható, hogy milyen diszkrimináció éri azokat, akik nyíltan vállalják hitüket,

és már nem kell másik kontinensre menni, hiszen komoly fizikai atrocitások érik az Európában élő keresztényeket. 900-nál több „no-go” zóna található Nyugat-Európában, ahol már nem az európai jogrend működik, hanem a muzulmán kultúra által kialakított rendszer.

A Hungary Helps Program csaknem 50 országban, több mint 200 projekttel

félmillió rászoruló embernek tette lehetővé a szülőföldön maradást, vagy az otthonába való visszatérését a migráció helyett.

A program három pillérre épül: a rászorulók életének védelme, a lakóhely és a megélhetés biztosítása. A humanitárius és újjáépítési projekten belül 200 menekült szíriai család térhetett vissza otthonába. Libanonban több mint 60 templomot, kulturális és szakképző központot támogattak. Irakban Tell-Aszkuf település újjáépítését folyamatosan segítik. Nigériában iskolákat építettek és fejlesztettek, valamint a keresztény belső menekültek hazatérését támogatták. Kongóban Richárd testvér szemorvos-misszionárius látja el egy egész régió betegeit. Ösztöndíjprogramot is létrehoztak keresztény fiataloknak, amelyben jelenleg is közel 200 diák vesz részt.

Írta: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása