2022. szeptember 27. 07:00 - Danube Institute

Energiaválság vs. légszennyezés – otthonunk vagy környezetünk a fontosabb?

Az energiaválság következtében – amely Európát sem kerülte el – egyre több háztartásnak kell alternatívát találnia a fűtési szezon átvészeléséhez. A lehetőségek ugyanakkor sokszor súlyosbítják a légszennyezés mértékét. Gondoljunk a környezetünkre vagy fűtsünk? Erre keresi a választ a Politico cikke

shutterstock_2154075793.jpg

Az egekbe szökő energiaárak következtében egyre többen nem engedhetik meg maguknak a központi fűtés használatát, így más fűtési alternatívákat kényszerülnek keresni: ilyen például a kályhában, tűzhelyben történő tüzelés. Azonban, ennek sajnos komoly hátulütője is van. Mivel elsődleges tüzelőanyagként vagy szenet, vagy fát, vagy akár hulladékot használnak, égési melléktermékként számos káros gáz, korom kerül a levegőbe, amely mind hozzájárul az egyre inkább növekvő légszennyezéshez, valamint hatással van a tüdő fejlődésére, az asztma és egyes szívbetegségek kialakulására. Ez a jelenség elsődlegesen Közép-, illetve Kelet-Európában fog megmutatkozni, ahol még igen nagyban támaszkodnak a fosszilis tüzelőanyagokra.

Lengyelországban közel 2 millió háztartást érint a szénhiány. Ezért, Jarosław Kaczyński arra bíztatta a lakosságot, égessenek el mindent, eltekintve a gumitól és a hasonlóan káros anyagoktól.

Ez természetesen számos NGO felháborodását keltette, ameylek ezen kinyilatkozás helyett inkább a szén- és hasonló tüzelőanyagok beszerzésére sarkallták a kormányt.

Nem Lengyelország az egyedüli példa, amely előrébb helyezi az energiabiztonságot, mint a környezetvédelmet. A környezetvédelmi NGO-k pedig szorgalmazzák, hogy a kormányok tudatosítsák a már említett káros tüzelőanyagok hatását, illetve térjenek át fenntarthatóbb megoldásokra.

A fent említett problémával kapcsolatban még nem született konszenzus. Az Európai Bizottság következő hónap végén fogja bemutatni a már átnézett javaslatát, amely már várhatóan összhangban lesz az Egészségügyi Világszervezet még szigorúbb, légszennyezésről és tiszta levegőről szóló javaslataival.

Persze felmerül a kérdés, hogy valójában mi is tehet arról, hogy ilyen helyzetbe került Európa? Ha ugyanis Brüsszel nem vet ki szankciókat az orosz energiahordozókra, valószínűleg nem lennének ellátási problémák az eddigi tüzelőanyagokkal sem.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása