2022. szeptember 26. 07:00 - Danube Institute

Eljött a népek lázadása az elitisták ellen

Jonathon Van Maren a European Conservative hasábjain ír a jelen korszak népi lázongásáról az elitek politikái ellen.

shutterstock_254728609.jpg

Populista lázongások vannak szerte a világban - kezdi esszéjét Jonathon Van Maren a European Conservative-ban. Pár hónapja a kanadai kamionosok Szabadság Konvoja vonult be Ottawába, a Trudeau-kormányzat oltási politikája ellen tiltakozva. Hollandiában traktoros gazdák tüntettek a kormányzat agrárpolitikája ellen. Srí Lankán az áruhiány, infláció és általános válság miatt lázongó tömegek megbuktatták az elnököt.

A bennszülöttek nyugtalanok lettek - gondolhatják most az elitek a szerző szerint.

Sokan egyszerű elitellenes mozgalmaknak írják le ezeket. Ez azonban a dolgok túlegyszerűsítése. Igaz viszont, hogy vannak hasonlóságai is az elégedetlenek mozgalmainak. N.S. Lyons a "fizikaiak" és a "virtuálisok" megosztottságáról beszél: utóbbiak elszakadnak a valóságtól, ami felháborítja a valóságban élő tömegeket.

Van Maren szerint tény az, hogy az elitek vitatott politikáit pont az elitek nem érzik meg a saját bőrükön. Ezért is értik meg sokan a kétszínűségük miatti dühöt szerte a világban.

A szabályaik a kisembereknek szólnak, de önmagukra nem érvényesek, ellenben felmutathatják erkölcsiségüket a saját kasztjuk tagjai felé. A hétköznapi emberek munka- és életkörülményeit megnehezítik, miközben maguknak fenntartják a luxus életmód lehetőségét.

A szerző felhívja a figyelmet: a világ leggazdagabb 1 százaléka hetvenszer annyi széndioxidot bocsát ki, mint a világ népességének "alsó" ötven százaléka. Az önkorlátozást talán az elitnek kellene elkezdenie saját magán.

Mégis, a leginkább jómódúak nem törődnek ezzel. Tagjaik csak saját osztályuk felé lojálisak, és azt hiszik, akkor is fenn tudják majd tartani életmódjukat, amikor a megavállalatok politikailag destabilizálják majd a társadalmainkat.

A szerző végül Tucker Carlsont idézi: az amerikai sztárműsorvezető szerint a nemzetek majdnem mindent túlélnek - kivéve azt, ha vezetőik megvetik a saját népüket. A kamionosok, gyári munkások és gazdák, ők a nép. Ha a nép azt érzi, hogy saját elitje megveti, dühös lesz. És ha dühös lesz, az fog történni, amit most kezdünk látni.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása