2022. augusztus 10. 07:00 - Danube Institute

Rod Dreher: Az amerikai média csak féligazságokat és nyilvánvaló hazugságokat ír Orbánról

A neves amerikai közíró, a Danube Institute korábbi vendégkutatója, az American Conservative főszerkesztője vette védelmébe a magyar miniszterelnök politikai elképzeléseit.

shutterstock_1649868649.jpg

Az amerikai sajtó Orbán Viktor dallasi szereplését a Konzervatív Politikai Akcióbizottság (Conservative Political Action Committee, CPAC) konferenciáján a republikánusok szélsőjobboldal felé tett újabb lépéseként értékelte. Rod Dreher konzervatív közíró éppen ezért az Orbán-kép amerikai megvédésére vállalkozott az American Conservative hasábjain. Elsősorban azt a félreértést kívánta eloszlatni, hogy Orbán Viktor rasszista lenne. Ezt az amerikai sajtó elsősorban Orbán Viktornak a legutóbbi tusnádfürdői beszédére támaszkodva állította, ahol a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország nem akar „kevert fajú” ország lenni. Dreher kiemelte, hogy ez a kijelentés - ha önmagában értékeljük - védhetetlen. Azonban szerinte ezt a kijelentést inkább kulturálisan kell értelmezni, és

Orbán Viktor alapvetően a kulturális, civilizációs térhódítással szembeni védekezésről beszélt, amikor a kevert fajúság elkerülését emlegette.

Az amerikai média szerinte helyesen emelte ki, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezhetően hivatkozott Jean Raspail „A Szentek Tábora” című regényére, amikor az európai önpusztításról beszélt. Hiszen ez a könyv nemcsak az európai elit önpusztításáról szól, hanem egyenesen a „Nagy Népességcsere” elméletéről, amelynek keretében a nyugati vezetők szándékosan cserélik le a fehér európai lakosságot színesbőrű bevándorlókra. Amennyiben Orbán nem rasszista, hiba volt erre a kötetre hivatkoznia. Rod Dreher meg is jegyzi, hogy a magyar miniszterelnök inkább ajánlhatta volna a „Behódolás” című Michael Houellebecq-kötetet, amely szerinte kevésbé terjeszt összeesküvés-elméleteket, de pontosabban írja le az európai elitek értékvesztését. Összességében szerinte Orbán kijelentései inkább tekinthetők kellemetlen retorikai hibának, mint szándékos rasszista utalásoknak.

Ezt megerősíti azt is, hogy nyilvánvalóan hamisak azok a következtetések, miszerint a magyarok nem becsülik a „globális Délről” érkező keresztényeket. Dreher kiemeli, hogy

csak Magyarországon van keresztényüldözés-ellenes államtitkárság, és hogy Magyarország aktívan – és az általa felvett interjúk szerint az árral szemben – küzd a globális Dél keresztényeiért.

Mind a Közel-Keleten, mind Afrikában értetlenségbe ütköztek a magyar diplomaták, amikor kifejezetten a keresztényüldözésről és a keresztény kisebbségek helyzetéről akartak megtudni valamit. Dreher kiemeli, hogy a közel-keleti keresztény vezetők is azt kérték a magyaroktól, hogy ne engedjék be a muszlim bevándorlókat, hiszen a közel-keleti keresztények és muszlimok együttélése is kudarcba fulladt végül (igaz, jelentősen más körülmények között, mint amilyen Közép-Európában kialakulhat).

Az amerikai közíró kiemeli Márki-Zay Péter egyik állítását is, miszerint az ellenzéki koalíció a „fasisztákat” is képviseli, és kijelenti, hogy a magyar politikai színtéren az antiszemiták és a rasszisták a Fidesz-ellenes csoportokat erősítették a 2022-es választási kampányban. Kiemeli, hogy neki is vannak kétségei azzal a politikai rendszerrel szemben, amely a klasszikus liberális demokráciát nyíltan elveti – de megjegyzi, hogy szerinte

a baloldal erőszakos nyomulásával szemben nincs sokkal több alternatíva.

Összességében Dreher szerint az amerikai média brutálisan torzítja a kontextust, és számos tényt egyszerűen kihagy Orbán Viktort illető beszámolóiból. És – hogy egy személyes megjegyzést is tegyünk – azt a magas labdát sem ütötte le mindeközben, hogy az amerikai szélsőbaloldal milyen sokáig mentegette Fidel Castrót, egy közmegegyezés szerint is totalitárius vezetőt, mint a baloldali gondolkodás új reményét. Ehhez mérve az amerikai jobboldal minden mérce szerint mérsékelt és megfontolt, amikor Orbán Viktort hívja meg a rendezvényeire.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása