2022. július 02. 09:00 - Danube Institute

Nincs mindig igazuk a gyerekeknek

A felnőttek nem adhatják meg magukat a tizenévesek ideológiáinak - írja Hadley Freeman az Unherd oldalán.

shutterstock_2055065948.jpg

Hadley Freeman, a Guardian újságírója az Unherd oldalán ír a gyerekközpontú világ hátulütőiről. Felidézi, hogy amikor megszülettek az ikrei, sokan azt tanácsolták neki, hogy "baba-vezette" életmódra álljon át, hogy majd a babák irányítsák a mindennapos döntéseit, mikor mi történjen. A dolog azonban szerinte nem működött hosszú távon: végül már senki sem aludt, mert a babák még annyira se tudták, mint ő maga, hogyan neveljék őket. Freeman úgy látja,

a babaközpontúan nevelt első nemzedék már 18-20 év körül jár mostanra, és megérkezünk a baba-vezette világba.

A fiatalok persze mindig jobban tudtak mindent, mint az öregek - de most az öregek is egyetértenek velük. Az idősebb újságírók és szerkesztők félnek attól, hogy valami olyat írnak, ami nem felel meg a fiatal munkatársaiknak. A szülők igazodni kezdenek a tizenéves gyerekeik nézeteihez. És így tesznek a tanárok is.

"A babák azonban zsarnokok" - folytatja a szerző. Ha nem kapják meg azt, amit akarnak, sírnak, kiabálnak, mintha véget érne a világ, és nem hajlandóak kompromisszumra. És

a felnőttek egyre inkább ráhagyják a kölykökre, hogy azt csináljanak, amit akarnak - még akkor is, ha az valami Legyek Ura-féle helyzetekhez vezet.

A fiatalok mindig meg akarták különböztetni magukat az idősebbektől, miközben identitásukat keresték. Mivel most már feloldódtak a határok fiatalok és idősek között, egyre nehezebb az identitást is megtalálni. És egyre furcsább dolgok születnek az új nemzedék köreiben.

A transzaktivisták például egyre bátrabban és egyre szélesebb körben terjesztik az ifjúkori nemátalakító műtétek vagy más eljárások hírét.

A szerző már mailt kapott az óvodájából, hogy egy kislány mostantól fiúnak nevezi magát, és tessék így is nevezni őt.

A szülők és más felnőttek ma már egyre inkább a gyerekek és tizenévesek óhajainak engedelmeskednek. Érthető, hogy boldognak akarják látni a gyerekeküket - de nem biztos, hogy a kicsinek mindig igaza van. A gyerekek ma biztosítókötelek nélkül másznak hegyeket - és még bátorítjuk is őket. "Ideje nekünk, felnőtteknek is felnőnünk" - zárja sorait az Unherd szerzője.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása