2022. május 22. 09:00 - Danube Institute

Dreher: Világ konzervatívjai, Magyarországra figyeljetek!

A Magyarországgal és Orbán Viktorral kapcsolatos nemzetközi vitákról írt Rod Dreher az American Conservative hasábjain.

shutterstock_1649868625.jpg

A hazánkban is jól ismert, a Danube Institute-tal is együttműködő Dreher Szilvay Gergely cikke nyomán ír arról, hogy izgalmas vita zajlik Amerikában Magyarországról és Orbán Viktorról. Annak kapcsán, hogy az amerikai jobboldal is megosztott abban a kérdésben, hogy az állam mennyire avatkozhat be a gazdaságba, mennyire a kicsi, avagy a nagy, aktív állam a megoldás, Dreher azt írja: meg kell értenie az amerikaiaknak, hogy a "woke" kapitalizmus korszakában élünk, és az amerikai élet szinte minden intézményét elfoglalták a woke ideológusok.

Dreher szerint, ha az állam nem lép fel a családok és intézmények védelmében az olyan ragadozó szervezetekkel, mint a Disney-vel szemben, akkor ki fog fellépni?

A szerző úgy látja, a család, a vallás és a hagyományok ellen felsorakozó erők olyan hatalmasak, hogy csak az állam tud érdemi védelmet biztosítani ellenük. Gondoljunk bele abba: a woke kapitalista szervezetek nem vonhatók felelősségre senki által, de az emberek legalább beleszólhatnak abba, ki képviselje őket.

Rod Dreher kifejti: az amerikai konzervatívoknak kevésbé kellene finnyásnak lenniük az állam ilyen irányú felhasználásával szemen. A konzervatív tömegek már alapból elfogadják ezt, de az amerikai jobboldal vezetése és értelmisége nem ért egyet ezzel. Ugyanakkor ez is változóban van, lásd Ron DeSantis, J.D.Vance és Josh Hawley tevékenységét. Mellettük az "új jobboldal" gondolkodói is teret nyernek Amerikában.

Ha az amerikaiak látni akarják a konzervativizmus jövőjét, Budapestre kell menniük

és tanulniuk arról, hogyan használják az állam erejét a konzervatív célok elérésére." Lehet, hogy az amerikai konzervatívok szívesebben élnek a "kis állam" világában, de ez az eszme nem tud szembeszállni a kulturálisan baloldali, hatalmas szervezetekkel - beleértve, hihetetlen módon a nagyvállalatokat -, amelyek alá akarják vetni vagy elpusztítani a konzervatívok eszméit és intézményeit - fogalmaz Dreher.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása