2022. május 17. 16:00 - Danube Institute

A királyok meztelenek - hogyan lepleződnek le Kína és Oroszország urai?

A National Review-ban Judson Berger ír arról, hogyan derül fény lassan a keleti nagyhatalmak gyengeségeire.

shutterstock_634594754_1.jpg

Hszi Csinping gondolatait Kínában már az iskolai tanrend részévé tették, míg Oroszországban Vlagyimir Putyint a szavazatok 77 százalékával "választották" újra. De a támogatottság nem olyan monolitikus mögöttük, mint amilyennek látszik. A kritikusok hangok elnyomása miatt

nehéz megítélni, mekkora a belső ellenzék ereje ezekben az országokban, de a Covid-járvány kezelése, illetve az ukrajnai háború alakulása felerősítette ezeket a hangokat.

Kínában brutális, alkalmatlan és nem logikus módszerekkel vezettek be korlátozásokat a Covid terjedése ellen Sanghajban és máshol. A bezárt, dühös helyiek a legkülönbözőbb módokon adnak hangot az elégedetlenségüknek, és még utcai tüntetésekre is sor került.

A polgárok bizalma megrendült a vezetéssel szemben, amely csak tovább rontott a Covid miatti helyzeten, miközben a valóságot is igyekezett eltussolni. A mindenható és mindent megoldani képes Kommunista Párt mítosza szertefoszlóban van.

Eközben Oroszországról az ukrajnai háború kapcsán kiderült, hogy valójában papírtigris a hadereje

- idézi Kevin Wiliiamsont a szerző. Az orosz hadsereget olyan dolgok is akadályozzák, mint az eső, a katonáknak azt a mesét adják be, hogy nácivadászatra indulnak, miközben több mint tízezerre tehető az orosz halottak száma, ami több, mint amennyit Afganisztánban veszítettek el egy évtized alatt.

Megrendülhet a "félelmetes" és "kompetens" Putyinról alkotott kép is. Tömegek hagyják el Oroszországot az invázió óta, a kormányzat lecsap a háborúellenes tüntetésekre. Lehet, hogy az ellenzék nem tud majd nagyobb támogatottságot szerezni, de a fejlemények jól mutatják a rendszer támogatottságának gyengülését.

A császárokon lehet még ruha - de az emberek látni kezdik a meztelen részeket is. Amikből meglehetősen sok van - zárja cikkét a National Review szerzője.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása