2022. május 16. 05:24 - Danube Institute

Jöhet a hatósági üzemanyagár az USA-ban is

Értesülések szerint Nancy Pelosi képviselőházi elnök egy erre irányuló törvényjavaslatot készül bemutatni.

usabenzin_nyito.jpg

Az Egyesült Államokban is súlyos problémát és növekvő társadalmi elégedetlenséget okoz az energiaárak elszabadulása. A demokraták számára különösen kényes időszakban fokozódnak a gazdasági nehézségek, hiszen a pártnak ősszel helyt kellene állnia a félidős kongresszusi választásokon, a szavazókat pedig kevés ügy érdekli annál jobban, mint hogy mennyi pénzt kell otthagyniuk a benzinkútnál egy „teletank” után. Nem véletlen tehát, hogy a probléma jóideje kiemelt helyen szerepel a jogalkotók napirendjében.

A kongresszusi demokraták már múlt hónapban azzal vádolták a nagy olajvállalatokat, hogy igazságtalanul nyerészkednek a magas árszabással, és megígérték, hogy jogszabály útján próbálják visszafogni e tevékenységüket.

Eszközként úgy tűnik – a magyar kormányhoz hasonlóan - ők is a hatósági árszabályozáshoz nyúlhatnak. A tervezet – amelyet Nancy Pelosi képviselőházi házelnök várhatóan a hét folyamán bocsát szavazásra – a Bloomberg riporterének értesülései szerint felhatalmazná az elnököt, hogy szükség esetén tiltsa meg az üzemanyagárak emelését.

A javaslatnak van esélye átmenni a képviselőházon, ám a szenátusban megakadhat.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

süti beállítások módosítása