2022. május 04. 07:00 - Danube Institute

Az űrben is élesedik a nagyhatalmi versengés az ukrajnai háború nyomán

A bolygó majd’ minden részletét lefényképező és szemmel tartó műholdak fotóanyagainak nagy szerep jutott az ukrajnai háborúban. Éppen ezért egyre többen akarnak majd ilyen eszközöket használni, egyre több adat gyűjtésére, és persze mind több elképzelés születik arra is, hogy a mindenhol ott levő űreszközöket hogyan lehet elpusztítani - írja a Defense One.

ur_nyito.jpg

A műholdak az ukrajnai háborút hónapokkal előre megjósolták, folyamatosan közvetítve a hatalmas orosz csapatösszevonásokat az ukrán határok mentén. Egészen odáig ment ez a felderítés, hogy az utolsó napokban meg tudták mondani, hogy az orosz támadás a küszöbön áll abból, hogy folyamatos,

majdnem élő képe volt a világnak a kilométerről kilométerre a határ felé közelítő orosz páncélosokról és gépesített oszlopokról.

A katonai műholdak mellett mindenféle kereskedelmi cég űreszközeinek tömkelege ontotta a képeket. Ráadásul nem csak a konkrét eszközökről, csapatokról készült képeket használták fel: egyszerű, a csata sűrűjében készített fotók, videók pontos helymeghatározása is lehetővé vált, ha összevetették azokat a városok aktuális műholdképeivel. Az épületek elhelyezkedése és tájolása alapján könnyebben fel lehetett ismerni az adott videók helyszíneit. Mindezt fel lehetett használni a katonai felderítésen kívül arra is, hogy a sajtó minél pontosabb képet kapjon az eseményekről, és a csapatmozgásokat kevésbé lehessen eltitkolni a világ közvéleménye elől. Ennek a propagandaértéke is nagy. Az ukrajnai háborúban a háborús pusztítás éles és nagy felbontású műholdképei nagyban erősítették a Nyugat eltökéltségét az Oroszországgal való szembeszállásra: elég, ha a lerombolt városokra, vagy a tömegsírok műholdképeire gondolunk.

Mindez a stratégiai gondolkodásban nagy figyelmet terel arra, hogy a világűrben keringő műholdak mit látnak, mire képesek, hogyan lehet képességeiket minél jobban felhasználni. Hogy a megfelelő ellenszolgáltatás esetén teljesen nyílt hozzáférésű, kereskedelmi műholdak által generált képeket lehagyhassák, s

hogy ellenfeleiket megelőzhessék, a hadseregeknek kreatívabbnak kell lenniük.

Ilyen módszer lesz a mesterséges intelligencia felhasználása a minél gyorsabb képmeghatározásra, elemzésre, illetve a vizuális szerzemények összevetésére a többi adattal. A fotókon kívül már rádiójeleket is gyűjtenek a műholdak. Ezekből nemcsak a verbális kommunikáció derül ki, de számtalan más, rádióhullámokon továbbított adat, amely segíthet a teljes kép kialakításában egy háborús konfliktusban.

Persze ennek hatására a műholdak elpusztításának módszerei is elterjednek majd. Már korábban is voltak kísérletek ilyen fegyverek használatára, egyelőre csak gyakorló célzattal, fegyveres konfliktusban sosem lőttek ki mesterséges égitestet. Azonban ez bármikor bekövetkezhet, és ma már akár lézerekkel is. Az pedig, hogy a műholdat valóban ellenséges támadás érte-e, lehet, hogy sosem derül ki. Persze egy ilyen szerkezet más okok miatt is elveszítheti a kapcsolatot a központtal, kamerái pedig nem feltétlenül közvetítik a támadás pillanatait, ami a lézer bevetése esetében a másodperc töredéke is lehet.

Ennek megfelelően az egyes hatalmak majdnem büntetlenül támadhatják egymás műholdjait, hiszen nem tudják egyértelműen egymást vádolni, ez pedig ebben a formában nem számíthat háborús oknak.

Új fejezete nyílhat meg tehát a harcoknak. Egyfelől a rengeteg adat birtoklásáért, továbbításáért és felhasználásáért számítógépek képernyője mögül vívott küzdelem, másrészt az egymás űreszközeinek megvakításáért, elpusztításáért folyó távirányított harc. Persze ez nem pótolja majd a gyalogság vérét és verejtékét, de új kiegészítője lehet annak, hogy az emberek minél hatékonyabban pusztítsák egymást, ha politikai elképzeléseik éppen úgy diktálják.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása