2022. január 14. 07:00 - Danube Institute

Az óra ketyeg: Amerikának meg kell törnie a kínai bányamonopóliumokat, vagy veszélybe kerülhet elektronikus ipara

Az elektronikus eszközök gyártásához szükséges ritkaföldfémek bányászatát és feldolgozását hatalmas részben Kína uralja. Mivel az elektronikus eszközök a teljes társadalom működéséhez, így a fegyverrendszerekhez is elengedhetetlenek, Amerikának valahogy le kell küzdenie ezt a sebezhetőséget - írja a The Diplomat.

banyaszat_nyito.jpg

Mint ahogy Japánt sarokba szorította Amerika az olajszállítások leállításával, úgy szoríthatja ma sarokba az Egyesült Államokat Peking, ha leállítja a ritkaföldfémek szállítását, amelyekből az amerikai cégek aztán az amerikai hadsereg fegyverrendszereihez szükséges chipeket és egyéb elektronikus alkatrészeket gyártják. Egy új amerikai F-35-ös vadászgépben több mint 400 kilogramm ritkaföldfém van. Kína eddig természetesen nem vezetett be megszorításokat – ez Amerika egészét ráébreszthetné erre a kritikus helyzetre, és a megoldás kereséséhez vezetne.

Peking vélhetően egy kritikus pillanatra tartogatja ezt a fogást, de egyre tudatosabban készül a pillanatra

Nemrég összevont három, a szektorban tevékenykedő vállalatot a megfelelőbb irányítás érdekében. Addig is Amerikának azonnali krízis nélkül rá kell döbbennie arra, hogy meg kell oldania a ritka földfémek ellátásának kérdését, méghozzá sürgősen.

Először Donald Trump elnök tett valamit politikai szinten azért, hogy Amerika a szabadpiaci mechanizmusokkal szembemenve igyekezzen a saját jól felfogott stratégiai érdekében cselekedni a helyzet megváltoztatása érdekében. Ted Cruz texasi szenátor 2020-ban be is nyújtotta „ORE” azaz „ÉRC” törvényét, amely ezeknek a ritkaföldfémeknek az amerikai cégek általi kiaknázását volt hivatott serkenteni, ez azonban egyelőre törvényhozási bizottságokban rostokol. 2021 februárjában a ritkaföldfémek forrásainak megszerzésére irányuló amerikai szándékokat Joe Biden adminisztrációja is megerősítette rendeletben. Azonban egyelőre nem sikerült komoly eredményeket elérni.

A legfontosabb most az új források megtalálása lenne. Ausztráliának, amely amúgy sincsen jó viszonyban Kínával, a folyamatban komoly szerepe lehetne,

de a lelőhelyek feltárása, kiaknázása és a megfelelő feldolgozó kapacitások kialakítása jelentős időt vesz igénybe.

Van ugyanakkor remény arra, hogy Amerika tudja enyhíteni függőségét rövidebb időn belül is: a kaliforniai MP Materials nevű cég például már birtokolja a globális ritkaföldfém-kitermelés 15 százalékát, azonban ezeket még mindig Kínában dolgozzák fel. Így ebben az esetben már „csak” a feldolgozó-kapacitásokat kell megteremteni ahhoz, hogy a ritkaföldfém-ellátás ezen szeletének sebezhetőségét megszüntethessék. Néhány cég már saját kezébe vette a kérdést, és a ritkaföldfémek kiaknázásának elkezdése mellett párhuzamosan fejlesztik feldolgozási kapacitásaikat is.

Amerika képes lehet arra, hogy Kínával szemben bebiztosítsa ellátási láncait, azonban ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormánynak komolyan be kell avatkoznia bizonyos gazdasági folyamatokba. A függetlenség megteremtése persze éveket és komoly stratégiai tervezést igényel, így a távol-keleti országnak a ma meglevő zsarolási potenciálja még jó ideig fenn fog állni. Kérdés, hogy milyen ellenlépéseket tervez Peking arra az időre, amikor ez az eszköz elveszni látszik majd. Elképzelhető, hogy a ritkaföldfémek fölötti vita nem is egy más okból kitörő háború eszköze lesz, hanem olyan ügy, ami sietteti a kínai-amerikai konfrontációt.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása