2022. január 01. 09:00 - Danube Institute

Egy egész nagyvárost tönkretett az elmúlt évek amerikai tüntetéshulláma

Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő nagyvárost, Portlandot egyre nagyobb számban hagyják el lakosai, akik pedig maradnak, igyekeznek a saját kezükbe venni a életük és vagyonuk védelmét, számol be a National Review. Az ok pedig nem más, mint a George Floyd halála után kirobbant tüntetések okozta rombolás, valamint az utánuk maradt anarchikus állapotok és bűnözéshullám.

portland_nyito.jpg

Portland, Oregon állam egyik legnagyobb városa gyújtópontjává vált a 2020 május végétől kirobbant tüntetéseknek. Miközben számos más városban is komoly rombolást okoztak egyes agresszív tüntetőcsoportok, Portlandban vált a legtartósabbá az erőszak.

Az úgynevezett „Antifa” anarchista és baloldali radikális elemekből álló mozgalom tagjai szervezetten és erőszakosan léptek fel a rendőrséggel szemben, és nem hátráltak meg a városban felvonuló ellenoldali, konzervatív és jobboldali radikálisokkal szemben sem. A tüntetéssorozat kevés gyilkosságainak egyike is itt zajlott le, itt követelte egy jobboldali ellentüntető életét egy antifa fegyveres golyója 2020 augusztus 29-én. A baloldali radikális később a rendőrökkel folytatott tűzharcban vesztette életét. Portland városának vezetése alapvetően demokrata.

Mivel a tüntetéseket itt is elsősorban úgy értelmezték, mint az akkori republikánus Trump elnök ellen irányuló népharagot, nem igyekeztek lecsillapítani az indulatokat. Sőt, az éppen divatos jelszavakat meglovagolva jelentősen csökkentették a rendőrség költségvetését.

A túl kemény fellépés visszhangjától a tüntetéseket már amúgy is tartó, és ráadásul létszámában leépített rendőrség egyre nagyobb mértékben hagyta magára a bűncselekményeket bejelentő állampolgárokat. Így fordulhat elő, hogy egyes boltosok immár saját üzletükben éjszakáznak fegyverrel, hogy ne történhessen még egy olyan betörés, amelyet a járőröktől teljesen békében hagyva hajtanak végre fosztogatók. Mondhatnánk: de hát a biztosító mindezt fizeti – csakhogy a trendeket figyelembe véve egyes biztosítók már arra is felhívják a figyelmet Portlandben, hogy bizonyos kárbejelentés-szám fölött szerződést bontanak, mert nem látják, hogy a közbiztonság javulna. A demokrata polgármester már észbe kapott a tavasz folyamán, és kijelentette, hogy az antifa rongálásait elítéli, azonban a meggyengült rendőrséggel együtt nincs már sok adu a kezében. Egyes militánsok a szélsőbaloldalt elítélő nyilatkozatai után akadály nélkül felgyújtották a házát, lakhatatlanná téve azt. Mindeközben a várost, amelyben a faji együttélést és így a város virágzását kellett volna elősegíteniük a tüntetéseknek, a rossz kilátások miatt

a harmadik helyről a hatvanhatodikra minősítették vissza a legélhetőbb amerikai városok nyolcvanas rangsorában.

A szövetségi kormány a helyi adminisztrációhoz hasonlóan bénult: Biden nem akar az antifával rokonszenvező radikális baloldallal szembeszállni. Nem akar olyan jeleneteket, mint amikor a határőrségből és a bírósági végrehajtókból toborzott szövetségi egységek fogdosták össze a tüntetőket Trump elnöksége alatt. A baloldali radikális mozgalmak kutatója, az oknyomozó újságíró Andy Ngo felhívja a figyelmet, hogy a szövetségieknek egyszerűen csak az antifa nyilvános pénzügyi alapjainak forrásait kellene lekapcsolniuk, és gyorsan gátat szabhatnának tevékenységüknek. Azonban erre nincs kormányzati akarat.

Úgy tűnik, a Demokrata párt ugyanannyira tehetetlen a saját radikálisaival szemben, mint a republikánusok voltak a január 6-án a Capitoliumot megrohamozó jobboldali radikálisokkal.

Ennek direkt politikai következményei lehetnek, főleg, ha ezek az ellenőrizetlen csoportok éppen a választások előtt tesznek valami igazán felháborítót. De lehet, hogy az is elég a demokraták népszerűségének radikális csökkenéséhez, ha az amerikai emberek Portlandra és más városokra tekintenek. A rendőrség által alig gátolt fosztogatás, a hajléktalanok sátortáborai, az óriási bűnözési hullám mind-mind súlyos gondok az elmúlt évtizedekben a bűnözés folyamatos csökkenését élvező amerikaiak szemében. 2020 nyarán a tüntetők igazi társadalmi problémák megoldásáért vonultak utcára, de megoldás helyett csak még többet kreáltak.
És valaki a baloldalon ennek el fogja vinni a politikai felelősségét, komoly hatással a jövő választásainak kimenetelére.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

 

komment
süti beállítások módosítása