2021. november 30. 07:00 - Danube Institute

Brutális adóemelést hozhat hosszú távon Biden újjáépítési terve

A Build Back Better (vagyis „építsük újra jobban”) Biden 10 évre szóló gazdaságpolitikai terve, amely elsőre nagyon csábítóan hangzik, valós költségeit ugyanakkor szinte kizárólag a közterhek növelésével lehet finanszírozni.

bidentorveny_nyito.png

A Kongresszus Költségvetési Hivatala előző csütörtökön tette közzé a törvényjavaslat "hivatalos" költségbecslését, de ne higgyék el azt - hívja fel az Olvasó figyelmét a Wall Street Journal újságírója. Bár maga a Kongresszus Költségvetési Hivatala nem hazudik a 367 milliárd dolláros hiánybecslésről, a demokraták egy jól kidolgozott trükkel a többszörösére tudják emelni a csomag költségét. Az csomagban egy évre megjelölt intézkedések esetén ugyanis semmilyen garancia nincs arra, hogy nem hosszabbítják meg ezeket.

A Penn Wharton Költségvetési Modell becslései szerint a képviselőházi törvényjavaslat közel 4600 milliárd dollárba kerülne 10 év alatt, ha az ideiglenes rendelkezéseket nem egy, hanem 10 évre jóváhagyják.

Lássuk, hogy hogyan nézne ez ki a gyakorlatban!

A Build Back Better Act (2022-2031) valós bruttó költségei

tablazat.jpg

Forrás: Committee for a Responsible Federal Budget

Most pedig vizsgáljunk meg néhány tételt külön-külön!

A jöveledemadó-visszatérítés (Earned income tax credit, EITC) bővítése. A törvényjavaslat csaknem megháromszorozza a gyermektelen felnőttek maximális EITC-értékét, azonban papírforma szerint csak egy éves időtartamra. Az intézkedés éves költsége 15 milliárd dollár lenne, azonban ha meghosszabbítják egy évtizedes időtartamra, költsége már elérné a 135 milliárd dollárt. További meglepetés:

az egyének az előző évi keresetük alapján kvalifikálhatják magukat, így technikailag nem kell dolgozniuk, hogy megszerezzék a visszatérítést.

Új gyermekgondozási jogosultság. Azok a háztartások, melyek az államuk átlagjövedelmének 250%-át keresik, jogosulttá válnának gyermekgondozási utalványokra, kifizetéseiket pedig a jövedelem 7%-ában korlátoznák. A törvényjavaslat 2024-ig körülbelül 100 milliárd dolláros költést ír elő az államoknak erre a célra, a 2025 és 2027 közötti időszakra pedig egy „akkora összeget, amekkorára szükség lehet”. Az erre a jogosultságra fordított kiadások várhatóan növekedni fognak, különösen mivel a szolgáltatók emelik az árakat, hogy több támogatást kapjanak.

,,Universal pre-K” (egy nemzetközi mozgalom, amely a közfinanszírozás felhasználásával biztosítja a magas színvonalú óvodai ellátást). A törvényjavaslat körülbelül 18 milliárd dollárt ír elő az államok számára 2024-ig erre a célra. A magas színvonalú óvodai ellátási és gyermekgondozási jogosultságok a becslések szerint csak 380 milliárd dollárba fognak kerülni, mivel fokozatosan vezetik be őket, és hat év után lejárnak. Azonban csekély esély mutatkozik arra, hogy 2027-ben kivezessék ezen programokat. A jogosultságokat lehetetlen lesz visszavonni, hiszen azzal elvesztenék a középosztály támogatását. A Felelős Szövetségi Költségvetési Bizottság becslése szerint a két program 800 milliárd dollárba kerülne a 380 milliárd helyett, ha véglegessé teszik őket.

Az állami és helyi adók (SALT) levonásának jelenlegi 10 000 dolláros korlátja 2030-ig 80 000 dollárra emelkedik. Majd 2031-ben visszatérne 10 000 dollárra. Penn Wharton szerint ez a trükk 65 milliárd dollár további adóbevételhez vezetne 2031-ig.

Összegezve, a Képviselőház törvényjavaslata 2-3 billió dollárral többe fog kerülni, mint amennyit a Kongresszus Költségvetési Hivatala jelenleg becsül, mivel a demokraták álcázták a költségeket.

Azt sem lehet elfelejteni, hogy a Kongresszus Költségvetési Hivatala ezen a nyáron közzétett egy előrejelzést, amelyben bemutatják, hogy az éves hiány 2030-ig átlagosan már meg fogja haladni az 1 billió dollárt, aminek következtében az Egyesült Államok adóssága 12,8 billió dollárral duzzad – ráadásul ebbe még nincsen belekalkulálva például az infrastrukturális törvényjavaslat.. Előrejelzések szerint amikor a költekezés beindul, és a gazdagokat mind megadóztatják, a középosztályt is hatalmas adóemelés sújtja majd. Ez az amerikai történelem legtisztességtelenebb számlája a saját lakosságával szemben – vélik szakértők.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása