2021. október 22. 16:00 - Danube Institute

Sir David Amess meggyilkolása veszélybe sodorhatja az Egyesült Királyság demokratikus hagyományait

Sir David Amesst október 15-én gyilkolták meg az essexi választókerületében. Támadója többször beleszúrta kését, s bár az orvosi segítség gyorsan megérkezett a helyszínre, a képviselő életét már nem sikerült megmenteni. Az eset után sokan a fogadóórák intzéményét is féltik.

shutterstock_362072633.jpg

A brit politikus – aki 38 éven keresztül volt a Westminsterben a Konzervatív Párt választott képviselője – 69 évesen hunyt el, öt gyermeket hagyva maga után. Gyilkosát, a 25 éves, Ali Harbi Ali nevű, szomáliai gyökerű brit állampolgárt terrorizmus vádjával tartják fogva. A tettesnek a szülei vándoroltak az Egyesült Királyságba Szomáliából (ahol apja a kormány szóvivője volt), így ő maga már a szigetországban született és Londonban nevelkedett. Bár családja muszlim hitű, keresztény iskolába jár, volt tanárai úgy számolnak be róla, hogy rendszeresen csatlakozott a reggeli imákhoz is. Később Alit beutalták a brit Prevent (tehát ’megelőzés’) programba, amely a fiatalok radikalizálódása ellen lép fel – az MI5 radarjára viszont nem került fel. Most terrorizmus vádjával van tartóztatták le, de hogy miért éppen Sir David Amesst szemelte ki áldozatának, egyelőre nem egyértelmű. Mivel Ali Harbi Ali észak Londonban él, az általa meggyilkolt politikus nem az ő parlamenti képviselője.

A 15-i támadás nem az első, amit dzsihádista ideológia által inspirálva követtek el brit politikusok ellen.

A The Critic magazin cikke arról számol be, hogy 2010-ben Stephen Timms képviselőt támadta meg egy Al-Kaida szimpatizáns, de ő túlélte a késszúrásokat. 7 évvel később Keith Palmer, fegyvertelen rendőr veszítette életét, amikor egy dzsihádista be akart törni a Westminsterbe, hogy képviselőket gyilkoljon. A parlament épülete felé vezető úton a terrorista négy embert gázolt el.

Sajnálatos módon a közösségi média szokásos sárdobálása a gyilkosság ellenére sem maradt abba. Arfon Jones, az észak-walesi rendőrség volt rendőri és bűnügyi biztosa, így írt a gyilkosságról: „Sajnos ez történik, amikor a kormány megoszt és uralkodik, gyűlöletet, félelmet és széthúzást generál. Valaki valahol erőszakosan fog reagálni”.

Angela Rayner, a brit Munkáspárt helyettes vezetője még ennél is tovább ment: a konzervatívokat „homofób, rasszista, nőgyűlölő, abszolút aljas (...) csúnya ’söpredéknek’ nevezte. Szavaiért azóta sem kért bocsánatot.

Sir David Amess képviselőt a választókerületében tartott fogadóóráján gyilkolták meg. Az úgynevezett surgery minden kerületi választópolgár számára nyitott és nagy hagyományokkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, ugyanis a közéleti szereplők elszámoltathatóságának legkiemelkedőbb példája – mindamellett, hogy a fiatal generációk, főleg egyetemisták politikai nevelésében is kiemelkedő szerepet játszik. Az elmúlt évek támadásai miatt a surgery-k fenntarthatósága kérdőjelessé vált. Az Egyesült Királyság demokráciája, értékei, hagyományai és átláthatósága rengeteget veszítene, ha ezeket beszüntetnék a politikusok biztonságára hivatkozva.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

komment
süti beállítások módosítása