2021. szeptember 13. 16:00 - Danube Institute

Az Amerikai Egyesült Államok figyelmeztette a tálibokat, hogy szorítsák vissza az al-Kaidát

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a napokban beszélt az al-Kaida megerősödésének veszélyéről, csaknem 20 évvel a terrorszervezet által elkövetett 2001. szeptember 11-i támadás után.

usatalib_nyito.png

A Daily Wire beszámolója szerint a védelmi miniszter azt mondta, hogy az egész közösség figyelemmel kíséri a történéseket és azt, hogy a tálibok hagyják-e regenerálódni az al-Kaidát Afganisztánban. Az al-Kaida és (az Iszlám Állam csoport) természete az, hogy mindig megpróbál helyet találni a növekedéshez, akár Afganisztánban, akár Szomáliában, akár más, nem stabilan kormányzott régióban.

A BBC jelentése szerint az al-Kaidát egyfajta hűségfogadás, ,,bay’ah” köti a tálibokhoz, amit először a kilencvenes években ajánlott fel Oszama Bin Laden tálib „kollégájának”, Omar mullanak. Az ígéretet azóta többször megújították, bár a tálibok nem mindig ismerték el nyilvánosan. Az arab bay’ah szó olyan kifejezés, amely a muzulmán vezető iránti lojalitás záloga, és sok dzsihadista csoport közötti hűség alapja. Ez kötelezettségeket is von maga után mindkét fél részéről, beleértve az engedelmességet.

A múlt héten az al-Kaida ünnepelte, hogy a tálibok visszavették Afganisztánt.

A Politico le is vonta a következtetést: ez a győzelem megmutatta, mire képes az iszlám nemzet, amikor egyesül, fegyvert ragad és harcol Allah útján, hogy megvédje vallását. Ezek az események azt bizonyítják, hogy szerintük a dzsihád útja az egyetlen út, amely győzelemhez és felhatalmazáshoz vezet. A csoport a tálib győzelmet használja fel, hogy propagandát terjesszen szerte a világon a támogatóinak.

Lloyd Austint arról megkérdezték a napokban, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államok még a 20 éves jelenlét ellenére sem látta-e a tálibok fenyegetéseit Afganisztánban? Arról is érdeklődtek az újságírók, hogy ha az országban többé nincsenek csapatok és nincs földi hírszerzés sem, hogyan tudja majd az USA megállítani az ellene irányuló műveleteket? A védelmi miniszter elismerte:

nem kérdéses, hogy nehezebb lesz azonosítani a térségből származó fenyegetéseket,

de elkötelezettek amellett, hogy ezek ne jelentsenek komoly kihívást az Egyesült Államokra nézve.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása