2021. augusztus 26. 07:00 - Danube Institute

Újabb afroamerikai szülő szállt bele páros lábbal az amerikai oktatásban terjedő faji ideológiába

Egy aggódó Colorado Springs-i édesapa a helyi iskolaszék előtt tartott erős hangvételű beszédében kifogásolta a kritikai fajelmélet beemelését a tantervbe. Szavait üdvrivalgás és végül az ő szemszögéből nézve sikeres szavazás követte.

crt_nyito.jpg

Egy coloradói iskolaszék a hónap folyamán törölte oktatási tervéből a sokat vitatott és korábban már itt is bemutatott kritikai fajelméletet. Az eset egyáltalán nem egyedi: számos tankerület döntött már hasonlóképpen sőt, bizonyos (republikánus többségű) államokban jogszabályba is foglalták a tilalmat.

Az eset tehát önmagában nem bírna komolyabb hírértékkel, azonban egy afroamerikai szülő gondoskodott róla, hogy nemzeti szinten is visszhangot keltsen – és így egyebek mellett a Washington Times is leközölje azt. Derrick Wilburn feltüzelt beszédében több figyelemre méltó érvet is felsorolt amellett, hogy hanyagolják a feketéket áldozatként beállító ideológiát a közoktatásból.

A férfi először röviden bemutatta családfájának egyenes ágát, amely évszázadokra visszanyúlva kizárólag afroamerikai tagokból áll; érzékeltetve mindezzel azt, hogy ő maga az észak-amerikai rabszolgakereskedelem közvetlen leszármazottja. Ezután gyorsan leszögezte: ő már nem él elnyomás alatt, valamint nem is egy áldozat, hiszen az országban ugyanakkora szabadságot élvez, mint bárki más – legyen szó repülésről, szórakozásról vagy úgy általánosságban a mindennapi tevékenységekről.

Óceánparttól óceánpartig méltóságosan és tiszteletteljesen bánnak velem – foglalta össze tapasztalatait az édesapa.

Mondandóját folytatva rátért gyermekei helyzetére. Meglátása szerint ők sincsenek elnyomva, habár áldozatok még lehetnek: áldozatul eshetnek saját tudatlanságuknak, lustaságuknak és gyenge döntéshozó képességüknek, de legalábbis sokkal inkább ezeknek, mintsem valamiféle több évszázados láthatatlan erőnek, amely csak úgy lebeg az éterben. A társadalomra nézve továbbá

rendkívül pusztítónak tartja, ha egy kisgyermek fejébe ültetik, hogy egy másik kisgyermekkel szemben sérelmeznie kell a felmenőik között generációkkal ezelőtt lezajlott eseményeket.

Wilburn összességében úgy érzi, hogy a kritikai fajelmélet megjelenítése a tantermekben rossz irányba viszi a nemzetet, mivel az nem a diszkrimináció leküzdését szolgálja, hanem épp fordítva: a rasszizmus parázsló tüzét lobbantja lángra.

A rasszizmus már halott lenne Amerikában, ha bizonyos emberek és intézmények nem tartanák mesterségesen életben – tette hozzá kőkeményen, utóbbi gyűjtőnév alatt az ország oktatási rendszerére is utalva.

A beszédet követően a tankerület vezetése végül 3-2 arányban a kritikai fajelmélet törlése mellett döntött. Wilburn reményei szerint e kimenetel más szülőket is cselekvésre fog ösztökélni.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása