2021. augusztus 03. 07:00 - Danube Institute

Lemondásra kényszerítették a Planned Parenthood vezetőjét, mert nem támogatta elég agresszívan az abortuszt

A Daily Wire magazin arról számolt be, hogy a Planned Parenthood korábbi vezetője, Dr. Leana Wen kénytelen volt elhagyni a lobbiszervezetet, mert nyilvános interjúiban nem támogatta eléggé erőszakosan az abortuszt – írja ő maga az új, “Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health” című könyvében.

planned_nyito.jpg

A Business Insider szerint a szervezet azt is szerette volna, ha a Wen azt állítja, hogy amiatt hagyja el a csupán kilenc hónapig betöltött posztját, mert nemrégiben volt egy vetélése. Az újság tovább részletezi a könyv alapján Dr. Leana Wen helyzetét: a Planned Parenthood elnökeként eltöltött első napján megjelent az ABC „The View” című műsorában, hogy beszéljen a szervezettel kapcsolatos elképzeléseiről. Amikor elmondta, hogy otthagyta a baltimore-i egészségügyi biztosi posztját, a közönség ujjongásban tört ki. Azonban új kollégái a Planned Parenthood központjában nem voltak ilyen lelkesek: ugyanis az interjú során egyszer sem mondta ki az „abortusz” szót.

Dr. Leana Wen elmondása szerint a Planned Parenthood elvárta tőle az abortusz népszerűsítését – amely a nonprofit szervezet állítása szerint mindösszesen 3 százalékát teszi ki a szolgáltatásainak – minden alkalommal, amikor nyilvánosan megjelent.

Ha az interjúk során nem mondta ki ezt a szót, azzal vádolták, hogy csak még inkább megbélyegzi az eljárást. Aztán egyszer csak ultimátumot kapott: vagy megváltoztatja a stratégiáját, vagy távozik. Wen bűne az volt, hogy megpróbálta a szervezetet párt nélküli egészségügyi intézményként pozícionálni, csakhogy az igazgatóság erősíteni akarta az abortuszt támogató kampányukat, így érdek- és értékütközés lépett fel.

planned_belso.jpg


A szervezetnél elmondták neki, hogy minden interjúban beszélnie kell az abortuszról, hiszen ő a Planned Parenthood elnöke. Az emberek ezt várják tőle. Ha nem mondja, hogy „abortusz”, úgy hangzik, mintha szégyellné a témát.

Felháborítónak találták, hogy Wen nem beszél az abortuszról nyíltan, hangosan és büszkén, mint pozitív erkölcsi cselekedetről.

Wen ugyanakkor úgy vélte, hogy a Planned Parenthoodnak nagyobb odafigyeléssel kell megközelítenie az abortusz kérdését, mivel szerinte az „abortuszpárti” nyelvet használva elidegenítik azokat, akiknek az abortusszal kapcsolatos döntés meghozatala fájdalmat jelent. Emellett úgy tartotta, hogy jobb lenne, ha a szervezet egyéb szolgáltatásaira is összpontosítanának, nem csupán az abortuszra. Dr. Leana Wen távozásához végül az a felismerés vezetett, hogy

a Planned Parenthood inkább a politikai érdekérvényesítéssel foglalkozik, mint a nők tényleges egészségügyi ellátásával.

„Dr. Leana Wen végül azt mondta, hogy a feszültség közte és a körülötte lévők között nemcsak az abortuszról, hanem a politikáról is szólt” – jegyezte meg a Business Insider. A Planned Parenthood egy liberális érdekképviseleti szervezetnek tekinti magát, aemly gyakran olyan kérdésekben szólal meg, amelyek csak lazán, vagy sehogyan sem kapcsolódnak az egészségügyhöz: például a hálózatsemlegességről, vagy a rendőrség finanszírozásáról is hallhattuk már felszólalni őket.

Míg Leana Wen arról döntött, hogy feladja-e pozícióját – ahogy ő fogalmaz: változtat vagy távozik –, vetélést szenvedett. Amikor elmondta egy kollégájának a történteket, az tovább mondta a vezetőség más tagjainak, akik aztán azt javasolták neki, hogy ezen veszteséggel magyarázza távozását. Miután ezt ő elutasította, a Planned Parenthood igazgatósága kiszavazta őt. Tehát nem elegendő, hogy a politikát fontosabbra tartják a nők segítésénél, még saját vezetőjük nehézségéhez is ilyen embertelenük viszonyulnak.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása