2021. július 15. 07:00 - Danube Institute

Házról házra járva népszerűsítenék a koronavírus elleni védőoltást az Egyesült Államokban

Amint a vakcina iránti kereslet teljesen elapad, a delta variáns terjedése pedig egyre nagyobb aggodalmat kelt, több ország kormánya is kész drasztikus lépéseket tenni polgárainak meggyőzése érdekében.

usavakcina_nyito.jpg

 

Június elején Joe Biden kihirdette a „cselekvés hónapját”, azzal az eltökélt szándékkal, hogy a július 4-én esedékes függetlenség napját már a felnőtt lakosság 70%-os beoltottsági rátájával ünnepelhessék. Ezt ösztönzők sorának bevetésével igyekezett elérni, végül azonban nem járt sikerrel, hiszen az arány csupán 67% körül mozgott az említett dátumon.

A buzdítás lendülete ugyanakkor nem törhetett meg, mivel a járványhelyzet a mutációknak köszönhetően világszerte romlani kezdett az utóbbi időben. Ennek megfelelően az USA-ban is emelkedésnek indult a napi fertőzések száma, jóllehet egyelőre csak elenyésző mértékben.

A szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a különösen csekély arányban átoltott régiókban vagy városnegyedekben gócpontok alakulhatnak ki.

Joe Biden amerikai elnök a napokban bejelentette, a delta variáns gyors terjedése miatt az eddiginél is komolyabban fogják venni a hezitálók noszogatását, így mindenkit arra kér – főleg a fiatalokat –, hogy gondolják át még egyszer döntésüket.

Ha a szükség úgy hozza, akkor közösségről közösségre, környékről környékre, sőt akár házról házra kell járnunk, hogy tájékoztassuk az embereket az oltás fontosságáról

fogalmazott a 78 éves demokrata politikus. Hangsúlyozta továbbá a mobil oltópontok felállításának és a háziorvosok aktívabb bevonásának fontosságát, mondván a szkeptikusokat jobban meggyőzheti egy általuk ismert szakember.

Előbbi kijelentést heves kritikákkal illették a republikánus oldalon, tartva a szövetségi kormány túlterjeszkedésétől, illetve nehezményezve azt, hogy a Fehér Ház nem hagyja teljesen az emberekre a döntés jogát, miután elérhetővé tette számukra a vakcinát.

Franciaországban szintén az oltás felvételére ösztönző lépéseket igyekeznek tenni. Emmanuel Macron elnök a hét elején közölte, hogy minden egészségügyi és idősotthoni dolgozó számára kötelező lesz a védőoltás.

A francia államfő ezzel olyat húzott, amit rajta kívül csak kevesen mertek Európában. Az új szigorítások ezen felül elsősorban a védettségüket igazolni nem tudókat fogják sújtani, akik így például a vonatközlekedésből is kizárhatóvá válnak – tájékoztat a Reuters hírügynökség.

A teljes lakosság helyett inkább csak azokat fogjuk korlátozni, akik nem oltatták be magukat
– fogalmazott az újraválasztási kampány előtt álló politikus. Beszéde hatékonynak bizonyult, ugyanis azt követően rövid időn belül tízezrek foglaltak időpontot oltásra a portál információi szerint.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása