2021. július 06. 07:00 - Danube Institute

A Biden-adminisztráció büszkén jelenti: sikerült 16 centet megspórolni minden amerikai számára

Miközben a fogyasztói árak folyamatosan emelkednek az Egyesült Államokban, a Fehér Ház Twitteren igyekezett bebizonyítani, hogy Joe Biden gazdasági programja kiválóan működik.

16cent.jpg

A Fehér Ház átlagos Twitter-bejegyzéseihez képest rendkívül sok reakciót váltott ki az az örömittas bejelentés, amely Joe Biden gazdasági intézkedéseinek sikerét igyekezett igazolni. Tette mindezt úgy, hogy egy hagyományos függetlenség napi kerti sütögetés hozzávalóinak idei átlagárát összehasonlította a tavalyival. A végeredmény egy 16 centes (körülbelül 50 forintos) csökkenés, amely alapján a poszt készítője arra a következtetésre jutott, hogy Biden gazdaság-újraindítási terve remekül működik.

 A bejegyzés alatt több mint 22000 komment gyűlt össze, jócskán meghaladva az oldal többi posztjánál megfigyelhető több tucat vagy legfeljebb néhány száz szöveges reakciót. Azon túl, hogy a bemutatott árcsökkenés mértéke eleve nevetségesen elhanyagolható, sokan szóvá tették, hogy a drágább fogyasztási cikkek (nem a dobozos vaníliafagylaltok) folyamatosan drágulnak. Elsősorban a Biden-adminisztráció idején szárnyra kapó használtautó, üzemanyag-, és ingatlanárakat olvasták rá a Fehér Házra. Ráadásul sokan a közölt adatokat is kérdőre vonták, mondván a szupermarketekben többet fizetnek most, mint korábban bármikor. Egy több ezer kedvelést bezsebelő hozzászóló megjegyezte,

a medián lakásár csaknem másfél másodpercenként emelkedik 16 centet. Egy másik, egészen 13000 lájkig hasító (megelőzve ezzel az eredeti bejegyzést is) felhasználó kínai propagandához hasonlította „a világtörténelem legkínosabb felvágásának” is nevezett közleményt.

Mint röviden kifejtette, az ő számlái is kövérebbek lettek az utóbbi hónapokban, az áremelkedések pedig meglátása szerint szétzúzzák a középosztályt. A helyzetet az is pikánssá teszi, hogy a kritikákat nem csupán az oldalra tévedt republikánus-szimpatizánsok fogalmazták meg, hiszen többen nyíltan vállalták, hogy Biden-szavazóként kifogásolják ezt a fajta kommunikációt.

Bidenre voksoltam, de ha még egyszer ilyet csináltok...

– figyelmeztetett sejtelmesen egyikük.

Hasonlóan csalóka adatot közölt saját oldalán az elnök maga is. Joe Biden egy grafikonnal igyekezett szemléltetni, hogy elődjéhez képest mennyivel többen álltak munkába az ő terminusának elején.

 Az adatok természetesen nem hazudnak, viszont az okok mindenki számára egyértelműek. Donald Trump 2017-ben egy normális mederben folyó gazdaságot vett át. A munkanélküliségi ráta körülbelül 5% körül mozgott, majd ciklusában csökkenő tendenciát mutatott egészen a koronavírus-járvány megjelenéséig. A pandémia világszerte megrázta a munkaerőpiacokat, az Egyesült Államokban ráadásul az európai gyakorlattal ellentétben a leépítés és a segélyezés volt jellemző, azaz sokan papíron is munka nélkül maradtak – erről részletesebben itt számoltunk be. 

Ezzel szemben a jelenlegi munkahely-gyarapodás egyértelműen a járványhelyzet javulásából, a korlátozások feloldásából fakad. Ennek kapcsán ráadásul Bident sokan épp azt hangoztatva kritizálták, hogy a növekedés lehetne nagyobb ütemű is, ha az elnök nem terjeszti ki egészen szeptemberig azt a fajta segélyezést, amely egynéhány munkahely bérezésénél is kedvezőbb.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása