Danube Institute Blog

Egy fekete édesanya alaposan kiosztott egy „antirasszista” tankerületet

2021. május 19. - Danube Institute

Az Egyesült Államok oktatási intézményeiben futótűzként terjedő, baloldali akadémikusok által sulykolt kritikai fajelmélet felkarolása úgy tűnik, visszafelé sült el egy virginiai megyében.

 fejelmelet_nyito.jpg

Nem is olyan régen ezen cikkünk végén arra a következtetésre jutottunk, hogy a mai „antirasszista” aktivistákkal szemben kiválóan lehet Martin Luther King idézetekkel érvelni, a minap pedig éppen ezt tette egy aggódó afroamerikai anyuka – derül ki a The Post Millennial tudósításából.

Több szülő is hangot adott nemtetszésének, amikor kiderült, hogy a virginiai Loudoun megye tankerülete teret engedett a kritikai fajelmélet oktatásának. Az elmélet az utóbbi évek faji feszültségeinek elharapódzásával párhuzamosan terjedt el az Egyesült Államokban, lényege, hogy a rasszokat szociokulturális szemüvegen keresztül vizsgálja. Ebből kiindulva a színesbőrűeket eleve elnyomottnak tartja az amerikai intézményes keretek között, az országot pedig örökletesen rasszistának és a fehér felsőbbrendűséget szolgálónak bélyegzi.

Egy ezzel kapcsolatos nyilvános eseményen a legemlékezetesebbre egy fekete édesanyának a beszéde sikeredett, akinek gyermeke a helyi közoktatásban vesz részt.

Martin Luther King szavaival élve annyit mondanék, hogy van egy álmom, mely szerint a négy kicsi gyermekem egy napon olyan országban fog élni, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemvonásaik alapján ítélik meg őket

– kezdte mondandóját a híres idézettel.

fejelmelet_belso.jpg


A továbbiakban pedig igazán kemény hangvételt vett, és az „antirasszisták” taktikáját egyenesen hitlerinek és a hírhedt Ku-Klux-Klanéhoz hasonlónak nevezte. Beszédében arra szólította fel az iskolaszék vezetőit, hogy azonnal töröljék a kritikai fajelméletet az oktatási programból, szerinte ugyanis

épp ez a fajta megközelítés az igazán diszkriminatív és rasszista, nem beszélve arról, hogy rendkívül megtévesztő is.

Végül pedig kitért arra a megosztó politikai jellegre is, amelyet oly sokan nehezményeznek rajta kívül is, mondván az ilyesminek semmi keresnivalója nincs az iskolában.


„Nem tűrjük el ezt a fajta politikai reklámot, amellyel meg akarják osztani, és le akarják alacsonyítani a gyerekeinket. Azt ajánlom, gondolják át még egyszer, hogy tényleg ilyen rasszista elméleteket kívánnak-e belenevelni a következő generációkba” – fogalmazott. Lezárásképp azt is nyomatékosította, hogy összefognak a szülőkkel, és készek további lépéseket tenni az ügyben.

Jól látszik tehát, hogy az – egyébként sokszor fehér akadémikusok és véleményformálók által kreált – faji megosztottságot feszegető abszurd elméletek a visszájukra is elsülhetnek, és akár színesbőrű emberek felháborodását is kelthetik,

hiszen teljesen elrugaszkodnak Dr. King víziójától, sőt abszolút ellentmondanak annak. Sajnálatos továbbá az is, hogy a jelenlegi, progresszívnak beállított törekvések csak még mélyebbre ássák a kultúrharc lövészárkait, ahelyett, hogy megpróbálnák betemetni azokat.

Szemlézte: Irlanda Balázs

süti beállítások módosítása