2021. május 18. 21:26 - Danube Institute

Egyre nagyobb Kurz befolyása az osztrák médiára

A Sebastian Kurz körül gombaként kinövő botrányokról és a fiatal kancellár médiához fűzödő viszonyáról értekezik Nette Nöstlinger és Matthew Karnitsching a Politico európai kiadásának hasábjain.

kurz_nyito_1.jpg

A lap szerint miközben Kurz Münchenben egy nívós médiadíjat vesz át, addig odahaza különböző módszerekkel ássa alá az osztrák média függetlenségét. Egy volt újságíró, és jelenlegi liberális képviselő szerint a kancellár egyszerűen nem tudja elfogadni, ha egy médium nem az ő oldalán áll. A szerzőpáros szerint Kurz egyik fegyvere az állami támogatások rendszere. Szerintük a rendelkezésére álló 210 millió eurós keretből főleg a baráti, vagy épp nem kritikus lapok kapják a legtöbb támogatását. Az újságírók szerint az osztrák közmédia finanszírozásával (még) nincsen gond, de az ott dolgozók folyamatosan nyomás alatt vannak a kormányoldal részéről.

A szerzőpáros rávilágít, hogy a Kurz-kabinetnek egy csaknem 80 fős PR-és médiacsapata van, amely figyeli az osztrák sajtó szinte minden lépését. Kiemelik, hogy egyes stúdiókban vagy hírszerkesztő portáloknál sem dolgoznak ennyien.

A Kleine Zeitung nevű lap szerkesztője, Patterer szerint Kurz mániákus azzal kapcsolatban, hogy hogyan ábrázolja őt a média.

A szerkesztő a saját bőrén is tapasztalta az egyre erősebb politikai nyomást, miután az általa szerkesztett lap lehozta, hogy Kurz - fittyet hányva a korlátozásokra - egy nyugat-ausztriai találkozón nem tartotta be az általa erősen hangsúlyozott távolságtartási szabályokat. Patterer elmondása szerint a fotók közzététele után többször is felhívták őt telefonon, sőt Kurz odáig ment, hogy a saját fotósa képeit is elküldte, bizonyítva hogy nem sértette meg az általa hangsúlyozott előírásokat.

Az osztrák kancellár médiával kapcsolatos magatartása nem új keletű a Politico szerzői szerint. A lap megszólaltatja a Kurier volt főszerkesztőjét, aki elmondta, hogy Kurz már külügyminisztersége alatt is nagy figyelmet szentelt az imidzsének.

Brandstätter szerint egyszer egyenesen New York-ból hívta fel a szerkesztőséget a fiatal politikus, csak hogy kifejezze nemtetszését pár róla készült fotóról.

A volt főszerkesztő ezek után pedig odáig ment, hogy azt mondta: szerinte Kurznak komoly szerepe volt abban, hogy végül elbocsátották állásából 2018-ban. Ezt azzal magyarázza, hogy a kancellár pártjához köthető üzletemberek birtokolták (és birtokolják a mai napig) a Kurier-t, akiknél Kurz erős lobbitevékenységet folytatott, hogy ő elveszítse a munkáját.

kurz_belso_1.jpg

Kurznak ma azonban nem csak a médiával gyűlik meg a baja. Ausztriában hétről-hétre robbannak ki az újabb botrányok a fiatal politikus és belső körei körül. Ezekkel az esetekkel nemrég ebben a cikkünkben mi is foglalkoztunk. Jelenleg közvetlenül személye ellen is folyik egy nyomozás. Az ügyészség azt vizsgálja, hogy valóban igazat mondott-e a kormányfő egy parlamenti vizsgálóbizottságnak az Ibiza-ügy kapcsán.


Mindenesetre érdekes módon, míg a sajtó munkatársai is sorra erősítik meg az osztrák kormányzat egyre agresszívabb beavatkozását a médiába, addig az esetnek nemigen van visszhangja, az amúgy ilyen témákban nagyon érzékeny LIBE bizottságban, vagy bármelyik más Uniós intézetben. Érdekes az is, hogy amikor a fiatal kancellár szuverenista lépéseket, vagy kijelentéseket tesz – mint legutóbb a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban – szinte azonnal megerősödnek ellene a különféle támadások.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása