2021. május 07. 16:00 - Danube Institute

Többek szerint antiszemita jelentést tett közzé a Human Rights Watch

Az egyik legismertebb emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, a Human Rights Watch (HRW) legutóbbi, sokak szerint antiszemita és erősen Izrael-ellenes jelentésében Izraelt apartheid államnak nevezte.

 hrw_nyito.jpg

Az állítás több szempontból tévesnek és problémásnak bizonyult, hiszen Izraelt olyan diktatórikus rezsimekkel sorolja egy kategóriába, mint Kína, Észak-Korea, Szudán és Szaúd-Arábia, ahol a faji és nemi megkülönböztetés, a diszkrimináció és az üldözés ténylegesen megtörténik. Annak ellenére, hogy egyre több helyen a zsidó államot elnyomó és diszkrimináló államként próbálják beállítani, Izrael továbbra is a Közel-Kelet egyetlen demokráciája, ahol zsidók, muszlimok és keresztények egymás mellett élnek és számos esetben együttműködnek.

A Human Rights Watch 213 oldalas jelentésben az izraeli-palesztin konfliktust egyoldalúan megközelítve mutatja be miért gondolja, hogy Izrael apartheid, bűncselekmények sorozatát elkövető állam, valamint felszólítja az ENSZ-t arra, hogy haladéktalanul alkalmazzon különböző szankciókat és fegyverembargót Izrael ellen. Izrael amerikai nagykövete szerint a jelentés tele van hazugságokkal, valamint koholt, sőt antiszemita vádakkal.

A nemzetközi szervezet ismét kettős mércével közelíti meg az izraeli-palesztin konfliktust és a konfliktus meglétéért egyedül Izraelt okolja. A Palesztin Hatósághoz és a Hamaszhoz köthető terrorcselekményekről és arról, hogy azok vezetői folyamatosan a béke útjában állnak, egy szót sem szól.

Az emberi jogok védelmére létrehozott ENSZ és a HRW azonban inkább az elnyomó vezetők álláspontját képviseli ahelyett, hogy objektíven vizsgálná meg a konfliktust.

A Jerusalem Post az esetről szóló cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a Human Rights Watch állításait a többi közt az 1950-es izraeli Visszatérési törvényével támasztja alá, amely szerintük azért diszkriminatív, mert csak az alijázó zsidóknak biztosít könnyen állampolgárságot. Azonban ahogy az egyik közel-keleti jelentések pontosságát figyelő szervezet, a CAMERA egyik vezetője, Alex Safian megfogalmazta: „A Visszatérési törvény se nem rasszista se nem egyedülállóan izraeli. Hasonló törvények léteznek olyan demokráciákban is mint Németország, Görögország, Olaszország, Írország, Lengyelország stb.” valamint hozzátette: „A Visszatérési törvényhez hasonló rendelkezéseket az 1965-ban, a faji megkülönböztetés kiküszöbölésére létrehozott nemzetközi egyezmények engedélyeznek, ugyanis aszerint az államok előnyben részesíthetnek egyes csoportokat az állampolgárság megszerzésében ameddig mások számára is biztosítják azt. Azonban

természetesen a többi hasonló törvényt alkalmazó demokráciát nem szankcionálta a HRW.

Safian cikkében továbbá kiemelte, hogy a Human Rights Watch Izrael-ellenessége nem újkeletű jelenség, hiszen a szervezet közel-keleti kérdésekért felelős igazgatóhelyettese éveken keresztül Joe Stork volt, aki nyíltan támogatta a palesztin terrortámadásokat és ellenezte az izraeli-palesztin békét.

A HRW azután sem bocsátotta el Stork-ot, hogy kiderült: részt vett az emberi jogokat taposó iraki diktátor, Szaddam Husszein „Cionizmus és Rasszizmus” című konferenciáján.

A Palesztin Hatóság autoriter vezetője, Mahmúd Abbász természetesen a végsőkig egyetértett a jelentéssel, az Egyesült Államok kormánya azonban ellenezte azt. Joe Biden külügyminisztériuma ugyanakkor - Trumppal ellentétben, aki nyilvánosan kritizálta és elutasította az Izrael-ellenes szervezeteket és jelentéseket – kijelentette, hogy a továbbiakban nem fog nyilvános értékeléseket közzétenni a külső szervezetek jelentéseiről. 

04_05_morvay_png.png

 A Jewish Virtual Libary oldalán közzétett összesítések alapján készült diagramon látható, hogy az amerikaiak többsége az izraeli-palesztin konfliktusban továbbra is inkább az izraeliekkel szimpatizál, azonban
a Biden-adminisztráció elmúlt hónapjai alatt úgy tűnik, jelentősen növekedett a palesztin oldal támogatottsága. Valamint ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Joe Biden jelentős összeggel, 90 milliós segéllyel támogatja a Palesztin Hatóságot. 

Van még egy érdekes jelenség a nemzetközi szervezetek Izraellel kapcsolatos hozzáállását illetően. Annak ellenére, hogy Izrael továbbra is világelső az átoltottságban és rendkívül rövid idő alatt, gyorsan és professzionálisan megszervezte a koronavírus elleni oltást, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának márciusi ülésén több tagállam is bírálta és rasszistának nevezte a zsidó állam oltási programját. A hamis vád ellen az ülésen felszólalt a UN Watch szervezetének Izraelben élő arab tagja, Youssef Haddad. Haddad a következőket nyilatkozta:

Engem és a családomat, a barátaimat és más több ezer izraeli arabot oltottak már be az országban. Izrael állama arabul kampányol annak érdekében, hogy az ott élő arabokat arra bátorítsa, hogy oltassák be magukat

és az izraeli zsidókból és arabokból álló Magen David Adom Nemzeti Segélyszervezet közvetlenül az arab településekkel dolgozik együtt azért, hogy beoltsák azok lakosságát. Hozzátette azt is: ahelyett, hogy a Palesztin hatóságot hibáztatnátok, Izraelt közösítitek ki. Ahelyett, hogy szót ejtenétek arról, hogyan diszkriminálják a libanoni palesztinokat, inkább megtámadjátok Izraelt. Ahelyett, hogy az emberi jogi sérelmek miatt hibáztatnátok az országokat - közöttük Kínát, amely irtja a muszlimokat az országon belül és mégis itt ül ebben a tanácsban - ti az én országomat támadjátok.” Haddad beszéde végén kiemelte, hogy büszke izraeli arab állampolgár, hiszen olyan államban élhet, ahol a híresztelések ellenére nem csak az állampolgárokról, hanem mindenkiről gondoskodnak. 

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása