2021. május 05. 07:00 - Danube Institute

Egyre több amerikai iskolában a „privilegizált” emberek elnyomásával harcolnak a rasszizmus ellen

Egyesült Államok egyik leggazdagabb iskolai körzetében, a Virginia állambeli Loudoun County Public Schools állami iskoláiban az „egyenlőségért és méltányosságért” felelős igazgató kiküldött egy ábrát a körzetben tanuló diákoknak, amely a társadalmat két részre, a „privilegizáltakra” és az „elnyomottakra” osztja. 

privilegizaltrasszizmus_nyito.jpg

Az igazgató ábrája – melynek célja a tanulók ideológiai képzése – a többi közt olyan túlzó állításokat tartalmazott mint, hogy minden férfi, fehérbőrű, keresztény, heteroszexuális, Amerikában született, „csak” saját gyerekkel rendelkező, 20-50 év közötti ember privilegizált és minden nő, gyerek, színesbőrű, nem keresztény, ötven év feletti, meleg, leszbikus és különböző nemi identitással rendelkező ember az elnyomottak csoportjába tartozik – számol be a meghökkentő esetről a Daily Wire.

 Az amerikai iskolában egyre elterjedtebb lett a tanulók kisiskolás koruktól történő ideológiai képzése melynek alapja az úgynevezett DEI (sokszínűség, méltányosság, befogadás) mozgalom, melyet a Black Lives Matter hozott létre George Floyd halála után.

 A DEI a rasszizmus elleni harca nevében listákat vezet a „túl fehér” intézményekről, és egyre több helyen megkülönböztető módon, kirekesztően és elnyomóan kezeli a fehérbőrű embereket. Az említett virginiai iskolai körzet a mozgalom továbbfejlesztett változata alapján kezdte el tanítani a diákokat. A DEIJA mozgalom a sokszínűség, méltányosság és befogadás mellett az igazságért és az antirasszizmus mellett harcol. Azonban ahogy az igazgató valóságtól elrugaszkodott listájából is láthattuk, rendkívül sztereotip módon kategorizálja az embereket a privilégizáltak és elnyomottak csoportjába.

A kérdés, amelyet már egy korábbi cikkünkben is feltettünk továbbra is fennáll: biztos, hogy a fehérbőrű emberek bőrszínük alapján való megkülönböztetése, megítélése és elnyomása a legmegfelelőbb eszköz a rasszizmus leküzdésére?

Az amerikai iskolákban olyan súlyossá vált a helyzet, hogy létre kellett hozni egy Fight For Schools szervezetet, mely a DEI mozgalom ellen és a szabad oktatás visszanyeréséért harcol. A szervezet vezetője, Ian Prior szerint a Virginia állambeli eset a többi közt keresztények elleni támadás volt. Prior a következőket reagálta: „A Loudoun County Public Schools iskoláinak vezetősége rákényszeríti a diákokra és tanárokra, hogy az emberekre nem, mint egyénekre, hanem mint egy identitás alapú csoport részeire tekintsenek. Most pedig új szintre léptek: az embereket elkezdték támadni vallási meggyőződésük alapján”.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a radikális baloldal „rasszizmus elleni” harca olyannyira kirekesztő módon kényszeríti rá a diákokra ideológiáját, hogy már a fehérbőrű, keresztény, ellenkező véleménnyel rendelkező szülők sem szólhatnak bele gyermekeik oktatásába, ugyanis a DEI mozgalom alapján: „pont az ő gyerekeik azok, akiknek szükségük van erre az érzékenyítésre”. 

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása