2021. május 03. 07:00 - Danube Institute

Az Európai Unió és az ENSZ ismét a terrorizmust szponzoráló Palesztin Hatóságot támogatja és cserbenhagyja Izraelt

15 év autoriter vezetés után 2021 elején a Palesztin Hatóság május 22-re parlamenti és július 31-re elnökválasztásokat írt ki. A napokban azonban a jelenlegi elnök, Mahmúd Abbász kijelentette, hogy addig nem tartanak szavazást, amíg nem voksolhatnak „Palesztina fővárosában” Jeruzsálemben – vagyis Izrael oszthatatlan fővárosában.

palesztineu_nyito.png

Abbász az Európai Unió és az ENSZ segítségét kérte, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy teljesítsék a Palesztin Hatóság elnökének kérését – az Unió és az ENSZ pedig együttműködik Abbászal – írja a The Jerusalem Post. 

Sokak számára nem meglepő, hogy Abbász el akarja halasztani a választásokat, ugyanis egyre valószínűbb, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet lenne a győztes. A The Jerusalem Post írása alapján, ha az elnök ismét csúsztatja a voksolás időpontját, tömeges Abbász-ellenes tüntetésekre kell számítani. Természetesen a Hamász – ismerve előnyét – erőteljesen ellenezi a választások elhalasztását.

Abbász Izraelt okolja a fennakadásért, azonban a The Times of Israel beszámolt róla, hogy a zsidó állam külügyminisztériumának politikai vezetője, Alon Bar tizenhárom ország Európai Uniós nagykövetének kijelentette, hogy ne higgyenek a hazug állításnak, miszerint Izrael blokkolni akarja a palesztin hatóság választásait. Izrael valójában azért nem reagált sem elfogadóan, sem ellenzően Abbász, az Unió és az ENSZ követelésére, mert további fenyegetést és veszélyt jelentene számára, ha engedélyezné, hogy a fővárosban lehessen a palesztin választás.

Alon Bar aggodalmát fejezte ki a Hamász esetleges győzelme miatt, ugyanis a terrorszervezet a hetekben ismét több mint tíz rakétát lőtt ki Izraelre és a támadásokat zavargások és Izrael-ellenes antiszemita fenyegetések is követték.

Az izraeli Külügyminisztérium vezetője szerint a Hamász felemelkedése instabilitást hozna az egész régióban és ellehetetlenítené az izraeli és palesztin arab civilek békére való törekvéseit.

palesztineu_belso.jpg

Alon Bar az Európai Unió nagyköveteivel való tárgyalása során hangsúlyozta, hogy Izrael óvatosan és felelőségteljesen próbálja megakadályozni a helyzet romlását és arra számít, hogy az európai országok is támogatni fogják ebben. Izrael ráadásul azért sem reagál Abbász követelésére, mert ha engedélyezné, hogy a palesztin választásokat Jeruzsálemben tartsák, akkor el kellene ismernie, hogy Kelet-Jeruzsálem a Palesztin Hatóság „fővárosa” is. 

Az Unió Izrael megszorításával azonban ismét felfedte azon álláspontját, amely szerint a konfliktusban a terroristákat szponzoráló Palesztin Hatóságot támogatja Izraellel szemben.

Abbász követeléseit egyébként semmilyen nemzetközi egyezmény nem támasztja alá, így Izraelt senki sem kényszerítheti rá, hogy engedélyezze fővárosában a palesztin választásokat. Továbbra is az 1993-as Oslói Egyezmény van érvényben, mely létrehozta a Palesztin Hatóságot és engedélyezte a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin araboknak a levélszavazást, valamint további jelképes 6300 palesztin arabnak azt, hogy személyesen is szavazhassanak Jeruzsálemben izraeli felügyelet alatt. Az Egyezmény továbbá kimondta, hogy a Palesztin Hatóságnak négy évente választásokat kell tartania, azonban erre csak 1996-ban és 2006-ban került sor, mikor a Hamász átvette a hatalmat Gáza felett. Azóta Abbász nem mert választásokat tartani.

Az Israel365 News cikkében beszámolt a Bar-Ilan Egyetem Arab Tanszék vezető oktatójának, Dr. Mordechai Kedar-nak az állításáról, mely szerint

Abbász eleve nem támogatta a választások megtartását. Az ugyanis Joe Biden kezdeményezte azért, hogy bemutassa: a Palesztin Hatóság egy demokrácia, vagyis Washington nem egy diktatúrát támogat.

Arról, hogy Biden 90 millió dolláros segélyt nyújt a terrorizmust szponzoráló Palesztin Hatóságnak, ebben a cikkünkben olvashatnak. 

„A Biden-adminisztráció azonban nem számolt azzal, hogy a választásokat valószínűleg a Hamász nyerné meg. (...) Abbásznak is csak jól jött, hogy Izraelt hibáztathatja a választások elhalasztásáért, miközben valójában elnökségét akarja megtartani vele.” – tette hozzá Dr. Kedar.

Izraelt így egy válságos helyzetben hagyták cserben a nyugati nagyhatalmak: először az Egyesült Államok, majd az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása