Danube Institute Blog

Az argentin abortuszpárti mozgalom vezetője belehalt saját terhességmegszakításába

2021. április 30. - Danube Institute

Alig négy hónapja, 2020 decemberében Argentínában is legalizálták az abortuszt. Ezért többek közt az abortuszpárti csoport fiatal vezetője, María del Valle González is harcolt.

 argentinabortusz_nyito.png

Április 7-én a 23 éves aktivista - immár törvényesen - maga is elment egy klinikára, hogy véget vessen terhességének. A kórházban felírtak neki egy abortusztablettát, a Misoprostolt, amelytől két nap után olyan rosszul lett, hogy kórházba került, majd végül két nap szenvedés után a tabletta nem csak a magzattal, hanem vele is végzett – számolt be a szívszorító történetről a Live Action.

Egy argentin sebész, Dr. Luis Durand a következőket nyilatkozta az esetről: „Néhányan tévesen azt állítják, hogy a fiatal nő halála az abortuszban segítő orvos hibája volt és nem a tablettáé.

Azonban valójában az abortuszt nem lehet orvosi beavatkozásnak nevezni. A beavatkozás, mely néhány hónapja még bűncselekménynek számított, mindig gyilkossággal, és nem életmentéssel végződik.

Az említett abortusztablettát, a Misoprolt egy úgynevezett Mifepristone nevű szer után adhatják. Az első elvonja a magzattól a tápanyagokat, majd ezután a másik bevételével beindulnak az összehúzódások, melynek következtében a még fejlődő babát kiűzik az anyaméhből. Ugyanakkor Dr. Durand elmondása alapján előfordulhat, hogy nem tudják a megölt magzatot teljesen kiműteni a nőből, és ilyenkor halálos fertőzés alakul ki. A sebész hozzátette: ezért nincs olyan, hogy egy abortusz teljesen biztonságos. Egyrészt a magzat számára mindig kegyetlen halállal jár, másrészt a nő egészsége számára is jelentős veszélyt jelenhet.

Ha María illegálisan elvégzett abortusz miatt halt volna meg, az abortuszpárti aktivisták és feministák világszerte hirdetnék az esetet és sajnálkoznának a halálán. Azonban mivel már törvényes abortusz következtében vesztette életét, a pro-choice feministák hallgatnak, hiszen számos embert elriasztanának az abortusz támogatásától, ha felhívnák a figyelmet egy tragikus esetre

– világított rá a pro-choice feministák kettős mércéjére az életpárti aktivista, Belén Lombardi.

María és gyermeke halálából azonban a világ nem tanult. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ahelyett, hogy felfigyelt volna a tragikus esetre, szokásához híven ismét felfüggesztett egy korábban Trump által meghozott törvényt, ugyanis a hetekben az abortusztabletták otthoni, orvos felügyelete nélküli használatát engedélyezte.

A Biden-kormány a koronavírus helyzet miatt írta felül a korábbi törvényt, hogy azok a terhes nők, akik haladéktalanul abortálni szeretnék magzataikat, már otthonaikban is elvégezhessék a gyilkosságot.

A döntés következtében ugyanis az abortusztablettákat már postán igényelhetik. Az amerikai kormány ezzel a lépésével az élet védelme helyett számos magzatot halálra ítélt és a felelőtlen terhes nők egészségét kockáztatta.

Az argentin abortuszpárti aktivisták nagy ünnepléssel fogadták, hogy a súlyos járványhelyzet alatt kivívták az abortusz legalizálását. Az argentin pro-choice „győzelem” a lengyelországi abortusz legalizálásáért küzdő aktivistákat is motiválta. Míg Lengyelországban a harc kudarcot vallott és a kormány a legkiszolgáltatottabbak életének megvédését tartotta fontosnak, addig Argentínában – a sok abortált magzat mellett – María Del Valle, a nő, aki sokat harcolt az ügyért, négy hónap múlva a döntés első áldozata lett.

Szemlézte: Morvay Sáron

süti beállítások módosítása