2021. április 18. 08:00 - Danube Institute

Idaho a negyedik amerikai állam, amely nem kér az oltási igazolványból

A Daily Wire magazin arról ír, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételének feltételévé az oltási igazolvány megléte válna. Idaho lett a negyedik állam, amelyik ezt meg is tiltotta, így nem szükséges beoltva lenni ahhoz, hogy állampolgárai igénybe vegyenek bizonyos szolgáltatásokat.

idaho_nyito.jpg

Idaho republikánus kormányzója, Brad Little követve Florida, Texas és Utah példáját, aláírta az úgynevezett „vakcinaútlevél” törvényeket tiltó végrehajtási parancsot. Döntését azzal indokolta, hogy az idahoiaknak biztosítani kell a választási lehetőséget, hogy beadatják-e az oltást vagy sem. Véleménye szerint a lakosság személyi szabadságát korlátozná, ha azzal motiválnák az oltás beadását, hogy kilátásba helyeznék a bizonyos szolgáltatások igénybevételétől való eltiltást, továbbá megosztaná a társadalmat és a kereskedelem szabad áramlását is gátolná, miközben most mindennél fontosabb lenne, hogy egy összetartó társadalom képes legyen újraindítani a gazdaságot. Brad Little kiemelte, hogy


amiatt is aggályai vannak, hogy a COVID-19 vakcina útlevelek sértenék az idahoiak orvosi adatainak biztonságos és titkos kezelési irányelvét, továbbá akik orvosi okokból nem juthatnak oltáshoz, őket is negatívan diszkriminálnák.

idaho_belso.jpg
Greg Abbott texasi kormányzó pár nappal korábban hirdette ki a kötelező oltóanyag-útlevelek tilalmáról szóló végrehajtási rendeletet, amely az összes állami és szövetségi kormányzati szervnek és minden állami pénzeszközből részesülő magánszemélynek megtiltja, hogy valakinek a kiszolgálásához megkövetelje az oltás igazolását. A kormányzó szerint ezt azért is teheti meg, mert az államban már elég magas az átoltottság, meghaladták a 13 millió beadott vakcinát. Ennek köszönhetően pedig csökken a kórházi ápolást igénylő személyek száma, redukálódnak a halálesetek és a vírus terjedése is egyre lassabb.


Nem gondolja, hogy kötelezni lehetne arra az embereket, hogy nyilvánossá tegyék a magánegészségügyi információikat, csak azért, hogy a mindennapi életüket szabadon élhessék.

A floridai republikánus kormányzó, Ron DeSantis egy héttel korábban adta ki hasonló rendeletét. Véleménye szerint teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy akár a kormány, akár a magánszektor előírja a lakosoknak követelményként, hogy igazolják oltottságukat ahhoz, hogy részt vehessenek a vírus előtt normálisnak és hétköznapinak mondott életben. Mindig is úgy hirdették, hogy önkéntes az oltás beadatása, és azoknak ajánlott elsősorban, akik egészségügyi szempontból veszélyeztetettek. Nem gondolja, hogy jó ötlet, ha ezen személyes – és orvosi – adatokat és korlátozási lehetőségeket egy nagyvállalat kezébe adják, hiszen annak beláthatatlan következményei lennének az emberek magánéletére.


Látható, hogy az oltási igazolványok és az ahhoz tartozó esetleges jogosultságok kérdése meglehetősen megosztottá tette a Föld több nemzetét, és nem csak a társadalmakon belül generált feszültséget, hanem az országok között is.


Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása